杏福王太

杏福王太

我是 杏福王太
訊息
正顯示第 110 篇(共 20 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
晨早流流食餐好
晨早流流食餐好
2020-10-10
是次消費
每人約$40 (早餐)
OCT 20

路過試新嘢,意外地好食😋 餐廳以魚🐟做主導,魚麵🍜、魚湯炒蛋🥚、魚肉春卷,最特別係炸魚肉條,整到好似薯條咁,望到真係以為係薯條。 好味道推介😋 店內環境舒服,走台灣style格局,店內播放著國語歌。店內有30個座位,其中6個係bar枱。坐得好悠閒舒適,感覺可以靜下來享受一下,人的心情都靚啲。 服務也不錯,餐廳選用自助落單,點完可到收銀處俾現金或八達通,或者直接用信用卡或Apple Pay結帳。 下次有機會試吓其他時段的食物。最衰唔係住呢頭,如果唔係一定會多多幫襯。
檢視所有留言 ()
45分鐘 (堂食)
2020-05-24
是次消費
每人約$200 (晚餐)
MAY 20

開了新的日式火鍋店,當然要試試。 食物種類頗多,飲品及甜品選擇多而好。我們六人,點了四款不同的湯底:壽喜燒、蕃茄海老濃湯、雞白湯、五日市豚骨湯。其中,壽喜燒要加$25。肉類方面,有多個套餐選擇,價錢由$158-$258。由於半枱都係小朋友,我們點了最經濟的美國特上牛肉。肉質算不錯。本人對壽喜燒有些要求,故覺得壽喜燒湯底太稀。 注意一點,加湯只有豬骨湯,即係無論你原本係咩湯,都只加豬骨湯。我點了壽喜燒,故要求要加壽喜燒湯,但職員話加壽喜燒湯要加$10。我話我點的是壽喜燒,本身已經加了$25,為何加湯不是加壽...
焦糖燉蛋
法式洋蔥湯
2020-02-15
是次消費
每人約$170 (午餐)
FEB 20

真係慶幸在家附近有一間我喜歡的西餐廳。 以W28的質素,午餐的價錢真心抵食! 這裡的洋蔥湯是我的最愛😋 午餐沒有洋蔥湯選擇,我都要單點。這個洋蔥湯可以令我心情變好🤗。 午餐還有甜品,加上舒適的環境,心情可以舒暢一下。 情人節慳了的,可以今天再吃一餐好的。真好!😍 今天吃了: - 法式焗田螺 - 法式洋蔥湯 - 扒三文魚配意大利飯 - 法式焦糖蛋 👆原來我鍾意法國菜,點餐的時候都冇發覺 😄 同枱點了: - 三文魚沙律 - 香煎石斑配蕃茄芝士及意粉 - 芝士餅
2019-12-06
是次消費
每人約$50 (午餐)
DEC 19

公司附近開了車仔麵真好!今日終於和同事lunch去試一試yummy 入門口就見到司徒瑞祈(阿水)🤩,食物都係由阿水親自主理。 舖內座位約有10個(吧枱),外面還有2張枱 推介食品:滷水雞翼、冰菠蘿 自製飲品:黑糖冬瓜茶、豆漿、柚子蜜 醬汁:牛腩汁、沙嗲、咖喱、麻辣 食車仔麵,我一定會先試豬紅、豬皮、魚蛋。味道較淡口,老闆話因為佢個人食得比較淡,所以醬汁會調得較濃。整體味道不錯!同事試了花膠、紫菜、淮山等,都話好味。價錢唔貴,4餸都係$42。 老闆好nice,好欣賞他用雜誌紙自製即棄骨碟。一邊食,一邊和老...
椰子雞湯火鍋
雞煲
2018-10-31
是次消費
每人約$350 (晚餐)
NOV 18

極力推薦! 和朋友聚會,其中一位朋友介紹這間倫哥。食完全枱人都話好得,一定會再幫襯。 平日晚上$288任食,汽水任飲。最緊要係唔限時間。 首先,會有一個雞煲,任食的,有辣有唔辣。我哋七個人,點了一個唔辣一個中辣。雞煲已經好正,每煲食咗兩轉。 然後,有一個椰子雞湯底火鍋,中間有個冬瓜環。火鍋跟一盤海鮮及一碟手切肥牛。部份海鮮(蜆、蝦、魚)任食,墨魚滑、響鈴、炸魚皮、蔬菜任食。肥牛要添就要加錢,大$138/中$68。椰子雞湯超正yummy 下次會再朋友去食。多謝倫哥為我們帶來人間美食。真心極力推薦! ...
2018-08-28
是次消費
每人約$40 (午餐)
AUG 18

喺將軍澳區搵間車仔麵認真唔容易,這間榕記開咗唔係好耐。 店內以單車做主題。老闆頗後生,係單車健兒,上年踩車上珠穆朗瑪峰,認真堅。 車仔麵還算做得不錯。原味係豬骨湯底,另有兩種特色湯底:胡椒豬肚湯、姬松茸蟲草花湯。食物未算好好食,但真的不算差。有機會可以試試特色湯底。 單車友也可以去同老闆交流吓。
灑家鮮蝦雲吞麵
2018-08-25
是次消費
每人約$80 (午餐)
AUG 18

apm去過好多次,成日都要諗食咩。今日睇水牌,見到有間灑家粥麵。咁啱唔想食好多嘢,結果去咗會會佢。 環境格局舒適。坐低後慢慢睇菜單,粥粉麵飯點心樣樣齊,好難決擇😅。最終都要叫一碗雲吞麵試吓佢哋的功夫。幼麵彈牙,雲吞細細粒但好味,個湯係重點,加咗蝦籽好好味。好耐冇遇過好味的雲吞湯底,我成碗湯飲晒😋。 另外吃了: 叉燒腸(好滑👍) 炸醬麵(幾好) 炸雲吞(不錯) 干蒸牛肉燒賣(我喜歡) 以後apm有多一個選擇,我會再幫襯。
2018-08-21
是次消費
每人約$40 (午餐)
AUG 18

一向都好鍾意食車仔麵,但真係唔容易搵。大型商場唔會有(我家附近間匯麵都執埋),通常都要去舊區先會搵到。 觀塘協和街這間值得推介,新店內懷舊裝潢,食物質素好,環境衛生。對於我嚟講,豬皮豬紅好唔好食,對一碗車仔麵好緊要。我叫了豬紅、咖喱豬皮、陳皮魚蛋、酸齋、油麵。它們都是我喜歡的味道。這間店沒有令我失望。yummy 隔離都係車仔麵,我在門口猶豫咗一陣。原本係入另外一間,但入到去之後覺得環境麻麻,地下又濕又唔乾淨,終於轉去隔離這間。
1 推介
Mrs-RainbowYu
紅燒牛肉麵
蚵仔煎
刈包 (虎咬豬)
5分鐘 (堂食)
2018-06-02
是次消費
每人約$90 (晚餐)
JUN 18

同事介紹咗好耐,終於都有時間去試程班長。紅燒牛肉麵、蚵仔煎、刈包都是地道的味道。沒能去台灣,在香港台灣一下也好。yummy真心推薦! 建議:周末去的話,最好能在7點前。7點後,人很多呢。
秘製醬汁燻蹄
OCT 17

叫得深井陳記燒鵝,咁梗係要試吓佢啲燒鵝啦。叫咗燒鵝瀨粉、蝦干通菜煲、秘製醬汁燻蹄。佢哋將啲燒鵝浸湯,食落塊皮唔脆又唔香,瀨粉個湯冇味,有點失望。通菜煲同都唔差,燻蹄幾好味,不過貴啲。
2 推介
Killbill330