Pcsy

Pcsy

嚐好多多, 好食好飲, 喜歡旅遊, 挑戰新事物, 好奇心爆棚!
E-mail : pcsychow@yahoo.com.hk
Blog : pcsychow.blogspot.com
訊息
正顯示第 5160 篇(共 2846 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2023-12-20
是次消費
每人約$350 (晚餐)
DEC 23

銅鑼灣霎西街有一間漢堡飽和意大利雪糕專門店,行過經過你末必留意到,但識途老馬就知有正嘢食。 和牛漢堡Combo 嘩啦啦….!吸引! 採用優質和牛肉製成,令人垂涎三尺。 牛肉軟熟爆汁,配合芝士,生菜,蕃茄,好夾。 薯條即叫即炸,外脆內軟,薯香滿溢。 Matcha Latte 抹茶味道濃厚,順喉。 Gelato Lemongrass/ bluepea, Durian 高級版貓山王榴連雪糕,遠遠都聞到香味,口感真係有啲似食真嘅榴連啊! 至於香茅味不夠突出,不過蝶豆花出嚟嘅颜色好美。
2023-12-19
是次消費
每人約$150 (晚餐)
DEC 23

今日下午去了中環辨事,走嘅時候己是六點左右,天己黑,感覺有點肚餓,不如找間麵店填下肚子。 經過嘉咸街見一標貼寫上自家熬製濃湯上海麵,嘩!要試啦!最喜歡飲湯。 酸辣雲耳萵筍 酸酸辣辣,非常開胃前菜小食。 六游香辣雞湯上海麵 配料有雞胸,雲耳,蓮藕,蔥花,洋蔥 湯底果然用心餚製,花了六,七小時。有微微嘅漿口感,又不會過於濃厚,有老火湯水那感覺。 雞胸肉非常軟熟。 簡簡單單嘅一碗麵,十分健康有營之選。 手工冷泡茶-茉莉香片 茶味芳郁,清淡好飲。
2023-12-18
是次消費
每人約$200 (晚餐)
DEC 23

今晚同朋友去了一間好鬼馬嘅餐廳,店內色彩繽紛,牆壁上畫咗啲好幽默嘅圖畫,字句,置身於其中,感覺好開心。 豆腐沙律 清新有營嘅一道沙律菜,菜蔬新鮮爽脆。 牛油果蟹肉鹹蛋黃Pizza 嘩啦啦…!鹹蛋黃控必點!上枱上己聞到飄來鹹蛋香氣。 餅底係薄批,,卜卜脆,十分鬆脆。 餡料有蟹腳,牛油果蓉,鹹蛋黃,紫洋蔥,口感層次豐富,好正。 朱古力窩夫配焦糖香蕉 呢個窩夫,不只是外脆內軟,朱古力味濃厚….濃厚,配上雪糕,停不了口。
2023-12-18
是次消費
每人約$150 (午餐)
DEC 23

最近經常去堅尼地城區搵食,平日嘅堅尼地城比週日寧靜舒服得多,揀選了一間日式小店,裝潢設計甚有日式居酒屋風格,原來主打燒物,怪不得啦!置身於現場,仿似去了日本。 雞皮餃子 用了雞皮作為餃子皮,真係估唔到!炸得脆脆,餡料飽滿,口感不錯。 章魚燒 一口size,方便食用。即叫即整,熱辣辣,好味。 日式咖喱雞扒定食 午餐會有午市套餐,一百元以下,前菜,沙律,主食和湯。 日式咖喱不會太辣,帶甜。配菜薯仔,紅蘿蔔夠入味。咖喱汁撈飯十分味美。 雞扒煎得皮香脆,肉質軟嫰。
2023-12-14
是次消費
每人約$200 (晚餐)
DEC 23

甚有氣派嘅一間上海菜館,裝演設計非常有特色。 皇朝小籠包 人氣之選! 八種顏色,八種味道。 川味,芝士,蟹粉,黑松露,鵝肝,絲瓜,蒜香和原味。 即叫即做,熱呼呼的。皮薄餡料足,湯汁甜美,正! 上海油燘筍 醬油調味恰到好處,不會過鹹。筍條嫰滑有嚼口。 京醬肉絲配薄餅 建議趁熱食,熱辣辣嘅薄餅軟熟,加入京醬肉絲,鹹甜適中,醬香濃郁,風味獨特。 雷沙湯丸 外層花生碎飄來濃香,湯丸皮又薄又軟,咬一啖,芝麻蓉慢慢流出…..好正!
2023-12-11
是次消費
每人約$250 (晚餐)
DEC 23

放工後忽然想食壽司,刺身之類,記起公司對面嘅裕民坊有一間日式料理店,價錢實惠,食物有水準。 黃金汁焗蠔 蠔隻爆膏,非常肥美,配合滿滿黃金汁,好味。 德美海膽魚生飯 海膽,蝦,帶子,三文魚,油甘魚,蟹籽和蟹條 所有刺身非常鮮味,海膽濃郁有回甘味,三文魚籽粒粒爆漿,鹹香,口感一流。 飯粒混合了醋,增加開胃感,越食越停不了。 蜂蜜紅棗茶 秋冬季節,潤喉,最適合不過。 今時今日用百多元可嚐到鮮味魚生飯,性價比高,值得推介。
2023-12-10
DEC 23

堅尼地城集合了各地文化嘅食肆,閒時過嚟逛吓,順道搵間餐廳或cafe 嘆吓,chill吓。 呢間cafe係我必去之選,播放著音樂,有街外景緻,飲杯咖啡,無比舒服。 Cream Cheese Salad Waffles Beef Bourguignon Waffles 有蛋香,外層香脆,內𥚃質感有點橡皮糖煙靱,塗上cream cheese ,帶點層次。 燉牛肉軟嫩無比,耗盡時間餚製,夠晒入味。 Affagato Tailor made雪糕,配上濃厚甘醇嘅espresso ,完完全全被俘虜了。
2023-12-08
是次消費
每人約$110 (晚餐)
DEC 23

尋尋覓覓台灣古早味⋯⋯⋯⋯銅鑼灣渣甸街就有一間經常人流不絕的台灣麵館。 上堂前走去食番碗麵🍜,時間尚早不用等位,嘻嘻! 店內裝潢都有台灣風格,懐舊味:濃厚。 飲品有好多種選擇,綠茶,奶茶, 烏龍茶…..花多眼亂。 最後點了愛玉芒果綠茶,味道清新,要求微糖,甜度適中,啱我胃口。還有粒粒愛玉,增添嚼感。 半筋半肉麵紅燒湯底 湯底非常濃厚,應該用了不少牛肉餚製。 牛筋有嚼勁,漿口感勁。 牛肉軟腍,用了不少時間煮製,正。
2023-12-08
是次消費
每人約$100 (早餐)
DEC 23

灣仔峽道行完山,順路去合和17樓一間cafe食番個早餐,呢間店舖好吸引,一邊係花店,一邊係咖啡店,所有裝飾以花為主,好靚! 什菌牛油果多士 多士外脆內𥚃有煙靱感覺。牛油果和菇菌好夾喎! 用料上乘。 非一般的餐湯,湯底採用了蜆隻餚成,增加鮮味。又用咗薯仔打成蓉,又有薯粒,混合忌廉,香草……. 口感層次非常複雜,好飲😋。 Sparkling Coffee 咖啡豆來自埃塞俄比亞,自家炒製。加入 tonic water,口感有啲似果汁味,但又不失咖啡那種餘韻。
2023-12-05
是次消費
每人約$450 (晚餐)
DEC 23

慶祝友人升職去了食法國菜,呢個餐廳雖然地方不大,但環境,氣氛不錯,黃昏時還可望到日落。 餐前飽當然是法飽,外脆內軟,配以自家製嘅銀魚柳蛋黃醬,好味。 頭盤法國鵝肝焦糖燉蛋,面層焦香,鵝肝跟蛋融為一體,綿滑味濃,小吃多滋味! 波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁,龍蝦汁味道濃厚,沾滿每條麵條,另麵條吃起來更加惹味。 龍蝦肉非常鮮美。 油封法國鴨腿經過封存嘅肉,不但可以保存較長時間,而且會另肉質酥軟味道濃香,果然不嚡口,滋味無窮!
Top