中文 | English
misachan
我是住在尖沙咀的misachan。我在中環工作。我最常於中環尖沙咀旺角出沒。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
misachan  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-11-07
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮酒家燒臘點心

每年一期一會,又到食大閘蟹嫁季節。對於食開肉蟹啖啖肉嫁我黎講,大閘蟹興趣不大。但今年鑑於冇咩野做,身邊朋友又熱烈討論去邊食大閘蟹好,於是兩星期食左3次共6隻,真心食到怕怕。BTW其中一次係鴻星食,冇他,$388,3隻蟹,8點半後仲有8折,平到咁,點都要TRY TRY!

花雕鴿: 不得了,好食到我食左3/4。點用酒調味嫁菜時,最怕係酒味太濃郁,聞落已經好攻鼻,由其是我係滴酒不沾,更加頂唔緊,都唔知係食緊餸定飲緊酒。但呢個係好清好香,淡淡嫁花雕酒味。鴿件細細,好的骰,肉就唔係好多,但勝在夠嫩口,層皮又爽。如果收起果個樣衰嫁鴿頭,就真係攞足100分。
經過一碟有驚喜嫁前菜,對黎緊嫁菜色突然提高左期望!!

蟹粉小籠包: 除左個汁係橙色外,唔覺得邊忽似蟹粉小籠包=.=而且2個小籠包明明就放係個蒸籠裡面,仲有個蓋笠住保溫。但唔知點解個待應硬要挾落我地個碗度,BTW,我地果時食緊蟹,到食小籠包果時,個皮已經干哂,個餡凍冰冰...

個SET每位有3隻蟹,分3輪上,食完1隻上1隻,可以趁熱食。
好快就上左第1輪大閘蟹: 公,膏偏少,流質,色澤一般,冇好香大閘蟹味。

第2隻: 乸,多膏,又較香,呈橙紅色。比起公蟹正得多,佢有大多係實身嫁膏,又有D滑身軟D嫁膏,食落好香!

第3隻: 公,同上,冇特別...

蟹肉蝦羹: 唔錯呀,真材實料,幾多蟹肉絲,又有花膠絲,仲有一隻蝦!

上面果碟: 9唔搭8,炒埋一埋就算。帶子好唔鮮,明顯係急凍急凍再急凍,冇味!菜,冇味!個汁十足鼻涕同漿糊嫁合體,怪!!!

荷葉飯: 由於食左3隻蟹,好滯,所以冇食到...

每人一杯橙汁/花雕,加好夠薑薑茶,加稀到冇紅豆紅豆沙!!
但呢個價,都叫算係咁。

2013-11-04
類別 : 西式多國菜西餐廳

門口大大架招牌粉紅Mini Cooper,真係幾Eye Catching。原先以為只係賣Cake,點知仲有地下一層係Cafe,點婚禮服務都有埋,真係玩哂。全店好多角落都有女孩子影相,直頭係TST新景點!!

叫得Full House都真係幾Full,要坐好高好高嫁吧枱。

頭盤黎個沙律打底,聽聞可減肥。
招牌沙律($8X): 個樣幾吸引,但好大陣洋蔥味。4片鴨胸,沙律菜同比較多洋蔥,例牌野。而最Surprise係仲有風干左嫁Cranberry粒粒呀,小小酸,似提子干,絕佳健康零食!!!!!

主菜叫左一個肉,一個飯,太肚餓了><

特色醬燒豬仔骨($15X): 咁深嫁色水加咁杰嫁汁,我直覺覺得會好咸呀。點知,味道真係對我黎講有一些濃。5件大大件嫁Rib,分量夠,侍枝亦算多肉,易拆肉,最怕D Rib骨肉唔分離!下面頭角全清哂,好味WO,真係冇心插柳柳成蔭。BTW,覺得Ruby Tuseday好食D。

蟹肉芒果炒飯($11X): 睇落好似幾得,但得個樣囉。唔明點解會咁,好難唔好食嫁WO。成個飯冇味,只係將所有野炒做一碟,飯係暖,但芒果係凍嫁,怪怪的...

仲叫左2杯野,凍奶茶,Berry Smoothie,各$50!

其實咁嫁價都真係食個裝修姐,有人覺得值,但我就冇下次啦~

2013-10-30
類別 : 韓國菜火鍋烤肉

厚福街靚靚大廈,全食店!!除左運氣話黎就黎,我都係話食就食。突然想食韓國燒烤,就阿利水啦。

先黎例牌8小碟:辣嫁唔講,最好食就係豆芽同隔黎嫁菜菜;竟然仲有個食落先知係咩嫁蘋果沙律,幾新穎喎;有一碟不得不提,青青地色嫁'舉若',完全係豬油膏,不彈牙,冇味,油淋淋,唔知想點。

皇牌燒牛肋排:GOOD!專人燒,時間掌握恰到好處,啱啱熟,保留哂肉汁,腌得夠味,唔洗點醬都一流!

雞肉: 一獲熟,哈哈。當然味道不及牛肉,又冇咁嫩滑,但都OK啦。

海鮮豆腐湯: 我唔係好食得辣,但我飲哂呢個湯。已經就超出我可接受辛辣範圍,不過真係好野味,愈飲愈想飲,又多料,全部KO哂!!

石頭鍋飯: 係食過最hea嫁石頭鍋飯,平平冇奇,但單叫要$100。而且飯好硬,飯焦太多太黑-.-同韓雅琳差9皮...

以上係一個SET,$550,未加1

2013-10-29
類別 : 日本菜自助餐

係屋企隔黎有棟靚靚大廈,好多睇落好正嫁餐廳,當然要試!今次先食二樓日本放題~
旺角放題基本上都試過,真係好多都好求其。尖咀放題希望唔係粗製濫造啦,話哂個價錢都貴D呀!!

天氣有D涼,但死都要坐出面,哈哈。好有日本居酒屋FEEL,BTW我未去過蘿蔔國。當晚餐廳冇哂客,條街又冇咩人行,實在係談心嫁好地方。

一坐低就先上刺身拼盤,真係好窩心,因為好肚餓。亮點係兩隻大蝦,仲有帶子;但個墨魚好UN,咬極唔斷;玉子都係熱食夾D囉。2條友食完個拼盤就冇再點過刺身啦!

蕃茄胡MA醬沙律: 完全係份量取勝!但平時食得多肉,見到成碟綠色真係感覺清新舒暢!

汁煮牛脷: 哇,好味!有2件厚切牛脷,又淋又索哂汁;2件清甜冇渣白蘿蔔;個汁正,好似屋企煮清湯腩果個味。絕對係最值得ENCORE嫁一味!如果要挑剔,就係果幾件仲係好生嫁紅蘿蔔...

海膽壽司: 好小機會會係放題見到,果然一分$一分貨!味道正常。
火焰壽司系列: 唔覺得有幾火焰,特別係個蝦囉!

燒菠蘿: 其他燒物都可以IGNORE,唯有呢個燒菠蘿真係令人印象深刻!試過好多間放題/燒烤店/自己燒嫁菠蘿,都比唔上呢度!第一菠蘿真係好甜好多汁大大件咁,食材已經贏左;第二菠蘿上面揸一層醬汁已經夠新潮,而且個汁小小咸,竟然同菠蘿好夾,更加帶出菠蘿嫁清甜!!!冇得輸!

燒茄子: 都係好食,自己BBQ燒茄子從來未成功過,唯有係度食番夠本!

最後埋單218加1

PS: 點解唔見有燒蠔同焗帶子??

2013-09-21
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

想左好耐終於黎試JW啦,好大期望嫁,話哂個BUFFET都好多好評=]但果然真係要提早一個月BOOK囉,同THE MARKET有得揮!

第一ROUND當然係食海鮮啦: 龍蝦有D有膏,但我拎親都冇。蝦OK。蟹魽,龍蝦魽都OK。但個面包蟹真係真心難食,又梅,朋友直頭話有怪味...而且冇我中意嫁龍蝦仔同螺=[

刺身三款都好新鮮,正!
冷盤不多,只係對煙三文魚有興趣。亦係冇我中意嫁巴拿馬火腿。
沙律:食得多CAESAR SALAD,就試下蘋果沙律,FLASH!

到左JW最出名嫁中式菜: 花膠好厚肉,好黏好骨膠元,食完好似即刻靚左,自我感覺良好。鮑魚仔,係薄切囉,唔係原隻,除左口感,真係同花膠個味冇咩分別。瑤柱扒菜,菜十分之淋,瑤柱十分之零碎,除左口感,真係同鮑魚仔同花膠個味冇咩分別。班塊,滑,如果呢碟都唔OK,個BUFFET就唔洗幫襯。

燒牛肉+薯條+豆角+燒番茄=自制西餐。好多款醬汁呀,但個牛太生了,反而個薯條熱辣好食!!

甜品時間:葡TART好味,如果唔係飽一家再食多個。蘋果批,不錯,如果多D果肉就更正。拿破崙,係全場最印象深刻嫁甜品,可惜再出去拎時已冇再REFILL。

總的來說,海鮮一定唔會好得過HYATT;前菜選擇不多;熟食係有幾款貴價野,但除此之外冇特別;
朋友有會員卡,買一送一。下次正價就唔考慮啦!