中文 | English
吃得是福
我是吃得是福。我最鍾意港式美國菜
食評會員 10次成為首位寫食評會員
吃得是福  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-06-08
類別 : 港式茶餐廳/冰室

小弟從醫院行出來散散步醫醫肚。發現附近食市不多,而這間算門面比較大。餐牌中沒想像多選擇,就叫了一個牛腩炒麵。賣相黑黑的,但牛腩還是足夠水平,麵底香脆,整體十分出色。果然沒有去來錯。lol
用餐日期: 2019-06-08

評分: 環境 3   服務 3   衛生 4

2019-04-14
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮酒家火鍋點心

今天小弟介紹一間旺角酒樓, 在廣華街及豉油街中間, 此酒樓一樓是中菜, 二樓才是火煱 !

今期酒樓推出烤魚+任食火煱/位, 兩位起計 !

一直以來, 這店也是小弟喜愛的, 即使只有火煱~ 原因好簡單, 你那兒見到任食火煱有象拔蚌,廣島蠔,仲有龍躉件,脆鯇片 ... 聽上都一絕, 真是童叟無欺, 見附圖

今次推出仲利害, 可選擇先食烤魚再火煱, 條魚仲係沙巴魚 ....

8:30前-$168/位, 8:30後-$138/位

旺角區呢個價錢真的 .... CP值超高

點菜紙

點菜紙

推介美食: 象拔蚌, 脆鯇, 鵝腸
用餐日期: 2019-04-12
是次消費: 每人約$168 (晚餐)

2019-04-05
類別 : 港式燒臘

午飯時間, 小弟一個人想吃燒味, 就專程過來這間吃吃 小弟一進出去, 近門口已有位置, 話不二說就坐下, 姐姐立即送上老火湯一碗

一直以來小弟偏愛燒鴨飯, 就要來一碟單併飯
誰知送來一碟賣相超好, 就忍不住拍下一張 ..... 如圖

我最喜歡皮夠膿, 脆口, 咬下去有油走出來, 而且啖啖肉, 真心是極品 !

推介美食: 燒鴨飯
用餐日期: 2019-04-04
是次消費: 每人約$48 (午餐)

2019-03-03
類別 : 粵菜 (廣東)快餐店

嘩 ~ 這間食市名乎其實的超級隱世 mad
店面本來就很不吸引, 又不顯眼, 說實話我經過10遍也沒打算進去
只是剛考有一次餓極了, 就隨便進去一次yuk
入到去, 真的感覺不太良好, 很舊 , 而且感到有點氣味 (可能是心理作用)tongue
那一次我先放下手上的背包 , 擺一個位置 , 才跑回外面點餸
識食的車仔麵一定要油麵 ... 哈哈 !
原來這間的餸是比較特別的, 竟然有釀苦瓜, 而且這兒最特色的是蓮藕餅及韮菜餅, 另的地方吃不到
那天我叫了三餸, 蝦條 , 韮菜餅  及 豬皮 !
蝦條也是很特別的, 像齋的那類食品, 韮菜餅是我至愛 , 香及軟 , 如果你喜歡爽脆的 , 則要蓮藕餅 (但小弟略厭太硬不好消化), 豬皮一般都很厚, 比較有咬口又入味
是的, 其他食評也有提及, 這兒有樽自制辣醬, 加一點可以原全提升整碗車仔麵, 我喜歡加一小匙 !
現在我也算是一個常客, 基本上一個月也有四五晚在吃晚飯
豬皮, 韮菜餅, 蝦條 x 2

豬皮, 韮菜餅, 蝦條 x 2

堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2019-03-01
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2015-05-19
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線咖喱

我其實是荃灣區常客, 不過從未幫趁過此店, 因為說實話, 此區太多食市選擇, 但出色的食市(不是連鎖店), 也一般只能做到三幾年, 能有水準的店也所餘無幾。

今晚本來想去某立方 (都係附近), 原來八點多已關門, 所以只好找別的食市。

行下行下, 其實都知呢間晨光已開業數年, 不過單憑個招牌名就只會聯想食早餐 .... 哈哈lol!

實話店門面是光猛的, 也算新有打理, 所以不會抗拒內進, 不過心理上始終是一間茶餐廳。
今日見菜單係門口, A 西式晚餐是羊扒, 好就不防一式 !

內進後, 人不多, 有卡位坐 , 電視正播范冰冰 .... !

侍應過來, 我下單要A餐, 無留意原來中式也是 A / B / C , 所以佢問左我是否要蒸魚?
吓, 大家交著了一會, 最終佢知我要羊, 但同番我講 , 中式餐都有 A ghost
唉 ~ 好心中式寫 1 / 2 / 3 區分啦 , 我想我一定不會是第一個人遇到的問題吧 !

西式套餐連餐湯同熱飲, 天口熱當然豪兩蚊比佢轉凍飲啦

約十分鐘有得食, 嘩賣相有驚喜, 排得幾靓, 望真D 仲有三塊羊 .... 唔係化? heart
三塊都很長, 唔似羊扒, 應該係羊排切出來, 有大骨的, 而且肉多不肥 !

係, 唔記得講, 下單時侍應竟然問我要幾成熟, 我有D "O" 咀, 你考我呀, 我鬼得咩, 羊可以生生地食嗎?!

最後我膽粗粗要7成熟, 來到時也見剛好無血水及生的狀況 ~~

吃一啖, OK 可以, 味道不錯, D 汁食得尾係有D 漏 ~~

呢三塊係我近廿年食到最大塊的羊扒, 三塊都同樣大, 真係去買都要件四十多元, 抵到震 !

凍咖啡味道不錯, 比一般茶餐廳出色, 係飲到有分別 ~

紅湯也好飲, 有應有的味道, 總之合格有餘 !

埋單連凍飲$62  ...... 超值, 有機會我會再來食多幾次 !

荃灣呢間我會計 highly recommend !

推介美食: 羊扒
用餐日期: 2015-05-18
是次消費: 每人約$62 (晚餐)