中文 | English
肥寶寶
我是住在紅磡的肥寶寶。我是一名......肥嘟嘟。我最常於九龍城尖沙咀東南亞出沒,最鍾意粵菜 (廣東)川菜 (四川)日本菜,懷舊菜,茶餐廳/冰室大牌檔,酒樓同自助餐咖喱壽司/刺身海鮮
食評會員 1次成為首位寫食評會員
肥寶寶  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-08-11
類別 : 川菜 (四川)火鍋海鮮

在3號風球的晚上來到官塘的麻辣小聚,  官塘店位置因素加上打風關係吧 ! 全晚只有3 枱客; 全程坐得好舒服, 所以今次再沒有迫夾感mad
先來個麻辣小龍蝦, 真心講句麻辣小聚的小龍蝦真的很好吃 like麻香辣鮮味道足又熱辣辣, 每次都點食3次或以上yummy今次點吃了烤魚和水煮魚, 麻辣小聚的4個鍋我都先後吃過了, 最對我口味的還是水煮魚yummy 魚片鮮嫩夠麻香, 再多點辣勁就更加好了, 雖然我已選了大辣lol
還有一讚這店的香辣炒蟹, 蟹須不算大但炸得脆卜卜之餘食入口還是梳梳蟹肉帶鮮甜味的, 一食就知新鮮smile
老實說不明白為何食評對這店的評語咁2 極化 ? 我就真係覺得唔錯了yummy店員們有禮貌又好招呼like

推介美食: 水煮魚, 麻辣小龍蝦
用餐日期: 2022-08-09
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2022-05-06
類別 : 港式茶餐廳/冰室

路經深水埗來汝洲街這間新香園 (店内水吧位另有招牌是南香園 ) 行得有點攰和有點餓就進店內吃吃坐坐
汝洲街店要比桂林街的店坐得舒服也整潔光猛得多smile

來個鎮店之寶蛋牛治- 老實說真係一般水準幾失望sick蛋沒蛋香又炒得過熟入口有嚡的感覺dislike牛肉就是普通的罐頭咸牛肉沒特別, 要是蛋不是炒到變老蛋, 我想這個有名氣的蛋牛治會比較好味卦 ! 只可說名過其實.

牛筋腩飯 - 正常發揮, 牛筋腩夠淋又夠入味, 飯有飯香like

叫了凍檸茶和涷鴛鴦 - 茶味濃入口順滑, 舊有茶記的水準like
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2022-05-01
是次消費: 每人約$60 (下午茶)

2022-05-03
類別 : 東北菜鲁菜 (山東)粉麵/米線雲吞/餃子

差不多3 年無來阿純了, 食物水準依然保持, 難怪可以攞到咁多年車胎人推介lol
山東燒雞 - 雖然是冰鮮雞, 但雞肉非常嫩滑肉汁豐富又夠味yummylike
茴香豬肉餃 - 我來阿純一定要食他們搓皮的餃子, 自家搓皮才是正宗的北方餃子, 配上每張枱都有一盒的蒜泥大口大口吃夠哂風味yummywow
豬皮凍 - 這是一道花功夫的小吃已經不是太多店肯做了,  入口爽凍酸酸甜甜又不膩, 開胃又好食yummy
涼拌土豆絲 - 土豆絲爽脆微酸, 再帶點點花椒的麻辣, 會不停的夾入口呀yummylike
韮菜豬肉饀餅 - 外表煎得稍微燶了點, 但入口熱辣辣又爆汁, 又係一個好出色的北方特色餅食like
滷排骨麵- 麵條煙韌不錯, 但湯頭比較淡, 排骨滷得很淋, 反而食落似煲湯排骨.

推介美食: 山東燒雞, 餃子, 涼拌土豆絲, 豬皮凍, 韮菜豬肉饀餅
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2022-05-02
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2022-04-27
類別 : 粵菜 (廣東)素食

晚市重開後經多晚報復式大吃大喝今晚決定和2位好友清淡點來個素食lol 記得樂園初開時有來過下午茶, 尤記得以新派素食店計這店整潔清雅坐得舒適; 食物也很美味like故馬上訂位去食素也smile
晚上7:00 準時到達, 可能是平日關係只約有3 -4 成入座客, 環境和以前一樣整潔舒服, 座位寛敞like
坐下不久待應姐姐馬上送來一客冰鎮咕嚕肉和每位一盅燉湯.
冰鎮素咕嚕肉king - 無論賣相/味道和口感真係幾可亂真, 完全做到外脆內軟, 外層酸甜汁比例非常好like 忍不住一舊又一舊的放入口yummy
燉湯king - 內裡有圓肉/粟米/姬松茸/腰果/蓮子...... 清甜潤喉smile
魚生 和 壽司 - 視覺享受一流like雖然明知是蒟蒻, 但點上wasabi 和日本豉油一起吃, 也可以暫騙到自己的大腦lol老實說加州卷直頭和真的沒分別yummy
叉燒king - 超一流好好味yummy 一入口不禁嘩一聲! 實在太似真叉燒了wow好吃到忘了影相.
串燒 - 我沒見過其他素食自助有串燒, 但串燒反而平平無奇. 可能燒得濃香點會比較好.
熱盤wow - 是我吃過多間素色自助餐最多款色的like 多到我不可能全部試勻, 酸齋 .乾煸四季豆, 南乳炆蓮藕, 四川回鍋肉全部都好好味yummy豉油皇炒麵配上店家的XO 醬一流, 我吃完一碟再來一碟yummy
炸物 - 又係超多款式, 比較物別少見的有蔗蝦 和 燈影牛肉 (炸紅菜頭薄片)  yummy
沙律 / 前菜 - 沙律欄內各菜蔬新鮮又乾淨smile 涼菜有中華沙律, 手拍青瓜, 涼拌木耳, 韓式芽菜和酸蘿蔔泡菜. 最特別的是有四川口水西瓜片, 甜的西瓜配上口水汁又幾特別喎!  要是口水汁再辣點就更好lol
甜品又係多款選擇 -  南瓜丸, 煎堆仔, 綠茶餅, 椰汁紅豆糕....連糖水也有木瓜雪耳紅棗和綠豆沙2 款
飲品 - 即磨咖啡, 豆漿, 洛神花茶, 羅漢果茶.....
總托而論樂園素食環境真係相當唔錯濶落又舒服, 各待應服務有禮貌又好笑容smilelike 食物補充相當快 , 我留意到經理長期不停檢視自助區的食物, 還淨下一半食物已經通知廚房添加like
但全晚入座率都只有4成左右, 隔住口罩也 feel 到老闆有點愁upset 希望素食樂園在 OPEN RICE 的優惠會給這間我暫時覺得是最好食的素食自助店多點素食愛好者認識smile 能捱得過咁多波疫情已經好難得, 大家努力呀 !!

外脆內軟

外脆內軟

清甜潤喉

清甜潤喉

推介美食: 冰鎮咕嚕肉, 叉燒, 各式熱盤, 壽司
用餐日期: 2022-04-26
是次消費: 每人約$169 (晚餐)
用餐優惠: 優惠券

2018-01-12
類別 : 德國菜適合大夥人

dislike和朋友往黃埔花園的 BEERLINER 午餐, 之前曾路經見午餐是買一送一優惠及靚雪糕任食, 所以全場滿座及多人在門外等位
今天星期六12:30 到達祗有小貓三四枱客好冷清, 原來已取消午餐買一送一及雪糕任食的優惠.
但見午餐 set lunch 餐牌有多款選擇及價錢不貴
和朋友選了德國脆皮豬手 $88 , 和西冷件扒 $88 , 另待應告知當天餐湯是椰菜花忌廉湯, 加餐湯 +$8, 加飲品 +8
所謂 $88 的 set lunch 祗有主菜, 其它甚麼也沒有, 需另外加錢really.
在 open rice 內看到這德國餐廳多間店都有很多笑面, 心中還盤算好不好再來客德國腸.....好彩沒叫 !
椰菜花忌廉湯連一片薄的蒜容包先上 - 人生中所飲過的餐湯這個也自可說是數一數二難喝了dislikedislike, 淡而無味又水稀稀, 我和朋友需加大量的鹽和黑椒來幫這湯加味ghost祗可以說這餐湯是一碗淡白色淡味水sick. 連我個唔係對食好有要求的朋友也說很難喝就真的很差了
期待的主菜西冷扒先出場, 有點薄的西冷除了做到我們的要求5成熟外, 其他的都乏善足陳, 入口過腍冇肉味sick, 應該經過鬆肉粉泡一泡吧 !
德國脆皮豬手 - 菜牌明明寫住製作需時, 請耐心等候.... 但由我落order 到上枱都不用15分鐘喎shocked, 西冷扒上枱後這豬手也跟着上枱了
豬手賣上好靚又大隻, $88 確扺食喎, 但一刀切下實在硬得好緊要shocked, 費了很多氣分才切得開, 但一口硬下豬皮是又靭又硬dislikedislike, 真係咬來咬去也咬不開塊所謂脆皮sick, 憑這德國豬手皮的超靭度, 好明顯這豬手是一早做好 有客點時再放烤爐番熱的產品ghost,
最後是加錢的咖啡, 我祗可以說是一杯咖色的奶水sad
2個午餐埋單連加一 $230 不貴, 但咁嘅水準真係絕無下次dislike, 唔怪得知由我入座到我走都係得小貓幾枱客, 証明大家都係精明消費者, 無下次吧!
塊皮靭到你唔信

塊皮靭到你唔信