中文 | English
chocolatebee
我是住在中環的chocolatebee。我是一名自顧,在上環工作。我最常於中環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意港式日本菜西式,爐端燒,酒店餐廳露天茶座私房菜,靚view既都愛同自助餐壽司/刺身海鮮,海鮮類都愛,如生蠔, 海膽,帶子, 牡丹蝦等等 。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
chocolatebee  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-04-23
類別 : 西餐廳

這個位罝,曾經是一間我喜歡的放題,半年未到原來已換了新主,不過一點也不可惜,反而非常高興,因為原位於九龍灣mega box的小飛象搬來了,之後想食葡國菜大方便了,yeah~~~

而家小飛象都做semi-buffi,點一個主菜就有哂頭盤/刺身/燒物/生果/沙律及湯,一個頭盤由百幾到近三百,ok啊 lol 最最最開心係有生蠔及鵝肝任食woo~woo~woo,mega box既時候都冇生蠔食,太好了!!!生蠔夠新鮮,跟酒店食到既貨色一樣,海水味濃應該係澳洲蠔吧~雖然係任食,但每次黎4隻,唔會落十隻黎十隻,還好加單都陸續送上.ok!除了必食生蠔外,煎鵝肝多士,芝士燒凡立貝也是必食的,鵝肝幾大塊,煎得微焦,香到死!塊多士好脆,不過吸哂d油唔敢食太多,我只食2件就收手了.芝士凡立貝個芝士好creamy,凡立貝就細隻少少,合格啦.仲有芝麻燒雞翼,我想讚一讚係全翼黎既,好大方啊!另點了燒茄子及海鮮酥盒,前者似食pizza,+芝士蕃茄同燒;後者海鮮餡只有蝦仔及魷魚粒配上白汁,個酥盒好滯肚,不宜多食.

主菜了:紅酒燴牛肉飯/葡燒羊架,前者百幾,後者約$228,羊架好大份,有3支,加烚薯及salad一小兜,羊冇人問過我要幾成熟,唔夠細心,上卓後意料之內地"生",怕生紅肉既我當然退貨啦,侍應都好禮貌地同我跟進,之後再上卓好少少了,但始終羊架太厚未切開,3份1肉仍然生,放棄了.熟既羊架味道還不錯.男友既燴飯冇投訴,怕酒味既佢都食左8成.

以上全部食物都是落單的,salad bar,湯及刺身自取,湯都提一下,是日有磨菇忌廉湯及龍蝦湯,兩款都正!磨菇湯有大量菇碎,忌廉冇一般的白,感覺冇咁肥膩;龍蝦湯就一個字可形容---濃.自助卓上比較少選擇,甜品亦欠奉,三文魚刺身較耐出一次,如果可改善一下這些瑕疵,我可能每星期都黎一次 smile .黎緊既朋友生日飯,哩間都會on list.下次一定要點多d葡式野.

推介美食: 生蠔,鵝肝多士,葡式炒飯,cream mushroom soup,fresh oysters,fried portuguese rice
用餐日期: 2014-04-19
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2014-04-21
類別 : 意大利菜日式西餐薄餅

這篇食評是在港首次食的評語,但此餐廳並非首次光顧.第二次食冇影相,因為這餐廳的價位實在低,相比很多茶餐廳更平.冇乜人會係茶餐廳食飯時影相吧,所以冇相片分享.但食過第2次後,心感應該俾個讚哩間大眾化又高質量的餐廳,所以都寫幾隻字推介一下.

紅磡分店好新,位於一新樓宇之商場1樓內,如非有事前往該區都未必會知.進入餐廳是黃昏6點左右,晚飯時間尚早,無需等位.前菜點了香草焗田螺,主菜我點了鐵板羊架,男友點煎蛋漢堡扒拚雞翼.意尤未盡之下再點了墨汁意粉,最後加了tiramisu作甜品.另每位任飲+$12,咖啡,花茶,汽水任添,誰都不會拒絕吧!

田螺合格啦,只係size細左d,薯蓉少;鐵板羊扒有d生,個人好怕太生既紅肉,叫侍應幫我整熟d,侍應都好禮貌合作,再上卓時熟得剛好,羊扒唔so,good!如大塊些會夠我飽.男友的漢堡扒比快餐店的厚些少,肉味濃又唔過鹹.有蛋有肉有雞翼及薯條既鐵板餐都只係廿幾蚊,連鎖快餐店既扒餐都冇咁平,味道都是中上的(薯條如多d更好).因主餐份量略細,所以再點個墨汁意粉share.個墨汁看似不夠黑,但入口還是夠味有餘的,而墨魚細細件不失鮮味,有嚼勁,唔錯.食墨汁類最怕個嘴圍住一圈黑黑的,這個無可避免,但佢個色冇咁勁,已經好好多.最後來一客tiramisu,餐牌介紹這甜品使用正中進口意大行忌廉製造,味道真的比以往食過的更濃更香,一試就知龍定鳳.
不得不提任飲哩環,個任飲吧有部N字品牌咖啡機,可調2種口味,我飲左2杯latte,好香奶滑口感,泡沫有些少,都叫專業了.汽水唔多講了,都係例牌幾款,只多了檸檬茶.花草茶倒有驚喜,茶包是進口貨色,花味以外我選了士多啤梨茶,果香淡淡的,但總比飲汽水有益.埋單約$120/2人,論環境坐得舒服,服務態度好,環境非常整潔,連餐具都洗得非常乾淨,食物味道及質量平均都有70分以上,仲要平到廿幾蚊有交易,以西餐來講可能幾不可思議,除了冇得投訴,我覺得更應比個讚佢.唯一一樣可改善的就是最好不用客人自行往收銀臺埋單,因等埋單時跟等入坐的客人會逼埋一堆,有d亂.

首次光顧這餐廳並非在香港,而是廣州.一向愛西餐的我,於廣州步行街一廣場內睇到$12RMB碟意粉及$9RMB一個蜆肉湯的餐廳廣告後就一頭衝進去了,結果只花了$50RMB就夠2人飽餐一頓,印象尤深,也有分享相片到自己微博內.香港的價格貴3份1到一倍多d都已經好低食,就係分店未有設於最旺的地區,要食就睇你自己住邊區了,最近我男友的有2間,倒有點運 lol
推介美食: 蜆肉湯,墨汁意粉,意式燴飯
用餐日期: 2014-04-13
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

2013-11-29
類別 : 多國菜自助餐

右上角係海鮮船

右上角係海鮮船

任食放題已是港人不假思索就想得到的大餐,我亦曾經以為本年度不會再光顧的一類餐廳,點知半推半就下,又就範了,結果......出乎意料lol

和味館的放題不只日式,已是多國菜的化身,入座後未落單已送刺身了,而unexpected的即煮海鮮都有,如今日就有我比較少食的.........蟶子!!!shocked shocked shocked 此蟶子都有我隻手掌長,白雪雪,食得到的新鮮彈牙,半點腥味都冇,good!
是次放題仲order左越南牛肉湯河,越式牛油雞翼,泰式生菜包,蘆筍牛肉卷等等熟食,上菜好快,近乎0漏單,水準都中上,只有一款燒雞翼近骨位置未熟透,臺上的食物好快被掃清.
刺身除左大路貨色外,甜蝦,螺片都有任食,唔錯!是日order左幾款壽司(放題多數唔會點有飯的壽司),其中有款叫"海鮮船"(大慨)係用腐皮做隻船盛着飯及海鮮料,都ok夾,其他不過不失啦,壽司中的飯亦是半個主角,唔太大件,唔會一夾就鬆散,醋的比例適中已經up to standard,此事此刻已經要收工了.

大食的友人仍努力包底中, 近15分鐘休息後,order埋心太軟作結.心太軟係本人非常喜歡的西式甜品之一,對之亦有一定期望.上臺了,賣相85分,一匙下.......如噴泉段湧出來的朱古力漿潟出來lol lol lol ,太感動了.朱古力濃又甜,流出的有半隻碟滿,如果可以給我一球vanilla ice-cream你話多美妙?!!

放題跟洒店buffet既分別就係以實惠的價錢安坐餐卓前剔紙仔等食及要俾貴一些再要自己張羅/排隊取食物,我都係喜歡俾人serve多dlol

推介美食: 8寸蟶子皇,越式牛肉湯河,心太軟
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-11-21         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2013-09-04
類別 : 日本菜拉麵

某日放工後,冇人約的我漫步回家途中,記起多次經過(對面街)但從未光顧的拉麵店, 掙扎好一回兒,決定給此店一個機會.

店舖面積只屬中小型, 有一長型開放式煮麵位連吧臺,正合單人食客.每個座位上已放好餐牌及點餐紙,配料可另加,麵身粗幼可揀,清清楚楚.我心中只有一個慾望,就是要多叉燒(因當日的午餐太爛了mad),叉燒拉麵有3片,不作他想!再加1隻溫泉蛋,that's it!

約5分鐘的等候時間, 大大碗香噴噴的拉麵送了lol,3片叉燒邊微微焦,比一般日式叉燒薄身,亦冇明顯的肥/瘦肉,但入口軟諗,好食!配菜有椰菜絲,日本蔥花及炸洋蔥碎,椰菜絲只是用滾水烚, 未有爆香,日本蔥亦是,香味稍遜.記得數年前於日本九洲旅遊時,誤打誤撞走進橫街內的一拉麵小店,拉麵司傳一手一腳地炸蔥煮麵,那香味至今難忘!一碗麵有幾高質素, 還看每一步花多少心機.by the way,隻溫泉蛋如何? 原隻蛋一開二,半凝固的深黃色o者o里狀蛋黃蛋味濃,帶些少甜,正! $12一整隻日本蛋值得俾.最後講講個湯,棕啡色的,醬油味重於骨味,鹹左些少, 油份偏多,要扣少少分.

總評是:可以再去.

另一新張知名的一X拉麵仍未去潮聖,昨晚剛好路過以為排隊熱潮已退,本想一試,原來條隊斷開了, 仍有廿人以上於2個舖位後輪候中.......唉,唔去住了,本小姐冇耐性呢~
menu

menu

題外話/補充資料:
當日坐吧臺另一端有兩位是日本客,比我早走,我偷瞄到他們兩個碗都食得非常乾淨smile
推介美食: 叉燒拉麵
用餐日期: 2013-08-27
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2013-08-23
類別 : 西式酒店餐廳自助餐

風雨過後的星期四,好友們為我安排的生日自助餐可如期進行了,so happy smile

dinner buffet 6:45pm開始, 遲些少來亦無防,因為海鮮如:龍蝦,法國麵包蟹,長腳蟹等是源源不絕的供應,真夠大方!開邊龍蝦大大隻,連蚶計幾乎有我前臂般長 shocked !龍蝦肉結實,味偏淡,蚶是最厚肉及鮮甜的部位,good!   而長腳蟹肉比龍蝦鮮甜,蟹殼已被剪過,食時再用卓上的剪刀稍剪即可抽出蟹肉.本小姐一向懶食蟹, 當日都不顧儀態雙手共用去拆蝦蟹;麵包蟹倒沒有試, 見到暗黃色的蟹肉,似"隔夜"而又將變壞的樣子,冇興趣了. 生蠔是港人最愛食的海鮮之一, 可皆cafe too已停止供應任食生蠔已久, 少許失望.不得不提,壽司賣相吸引,特別是縵魚壽司, 但自知胃細易飽而未敢食飯類,所以放棄壽司只食刺身.3款刺身: 三文魚,油甘魚及八爪魚夠新鮮, 只是以5星級酒店而言, 刺身理應不止這3種"行貨".

讚-熱盤由印度,港式,美式,西班牙,日式都兼顧到.先講炒飯吧,不論印度炒飯或西班牙海鮮炒飯皆夠乾身,前者餡料只有提子乾,飯粒有淡淡咖哩+黃薑粉的味道;後者豐富多了,海蝦,魷魚,魚塊等等,飯粒金黃,又香又惹味!還有各式燒味:燒肉,乳豬,叉燒,豉油雞etc,全部都有試, 當中乳豬及叉燒最好味,前者豬皮仍脆口,後者肥瘦平均, 入口甘香,送飯一流,比以燒臘作招來的餐廳水準更高!行過些少,見到有幾款點心, 就試較特別的菠菜蝦餃(可能名有出入),流沙飽, 黃金粟米球. 粟米球最一般, 球似是魚蓉打成的,味道一般又唔彈牙,或許粟米才是亮點.蝦餃及流沙飽均達到酒店水準,唔錯.另有灌湯餃/小籠包,傳統水晶蝦餃及燒賣等, 食不下了,可惜.

要排隊輪侯的主打角色分別是中式燉湯及鐵板牛肉粒拼鴟肝.原來這裡的燉湯很受歡迎, 大鑼一敲, 約一半食客紛紛放下刀叉前往排隊,而每位可最2盅.是日燉湯: 南瓜燉竹絲雞.我的湯未見南瓜,但獲分配到雞肉及瘦肉,肉味濃火候足,未覺味精存在,若是能去除面層的油,會更健康. 鐵板鵝肝牛肉粒要苦候達10分鐘, 我早早就往排隊,可近距離欣賞廚師即炒的功架.炒畢後以扇貝的殼盛着一粒牛肉+一片鵝盰(唉,有埋扇貝多好!)我又取2份與友共享, 牛肉粒是過熟了, 有點"鞋", 鵝肝只屬合格,只因本身未算最上盛的貨,油香餘韻也不足. 另外天婦羅也是做得好的,炸漿又薄又脆,共中天婦羅蝦剛炸起,相當唔錯!其他如南瓜,茄子,冬菇也香脆,好好!

彈-自助餐的即切燒牛肉至今未有一間令我滿意的,我已死心,友人食後感是--[唔得!].要食靚的燒牛肉, 自助餐免問.最後到甜品了, 各式蛋糕,棉花糖,燸米造的,即製鮮果pancakes,梳乎里等等, 選擇多但味道參疵,有硬的,質感怪怪的,唯梳乎里最佳,此是薑味並有薑粒的梳乎里,冇辣味,但薑味出色.要等10分鐘以上,以光波爐即製,每次只出爐約6-7個,先到先得,要付較多耐性了. 總結是,甜品較為失色.

對5百-7百人頭計的自助餐固然有要求,香格里拉只算是[平均], 好海鮮者會叫好, 甜品怪或會不滿.哪裡有

完美? 只在乎個人口味吧.

題外話/補充資料:
留意信用卡推廣期,是次有3送1優惠.
推介美食: 燒味,燉湯,龍蝦,長腳蟹,刺身龍蝦長腳蟹,燒味點心,原盅燉湯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-08-15         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$600 (晚餐)