Mathy

Mathy

咀刁,食好o野唔怕貴
訊息
正顯示第 110 篇(共 454 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2011-03-17
SEP 11

第二次到訪, menu 好像已經轉了一點 上次都有但沒試, 就是"燒肉眼牛排三文治" 仍是很香軟的三文治包, 軟硬適中而富牛味的肉眼, 沒有一堆混醬的雜味, 薯味新鮮而不覺熱氣的炸薯條 仍是很愜意的一餐
2011-03-13
是次消費
每人約$160 (晚餐)
SEP 11

今天是個佬與佬之間的小聚, 由肥仔揀選用餐地點, 今次佢的確揀得好好 店子小小, 但有格調, 算寧靜, 洗手間亦企理 最吸引的是海鮮餐, 又平又多o野食 海鮮盤 細生蠔x1, 海螺x2, 玫瑰蝦x2, 凍青口x2 食落都覺得新鮮, 固之然細隻, 但味道同滿足感很好。尤其係玫瑰蝦, 粉紅顏色美艷, 食落仲覺得幾香甜, 好得意同特別 鮮果雜菜沙律 新鮮生果, 開胃惹味 南瓜湯 好濃郁的南瓜味, 清甜 法式雞卷配鵝肝燒汁 香軟, 惹味, 嫩滑, 雞味好突出亦唔覺肥膩。燒汁不太吃得出有鵝肝味, 幼意粉煮得好, 有口感, 加一點配菜, 簡單的滋味 法式自制甜...
2011-03-10
SEP 11

先一兩次o黎都俾呢個名吸引過, 但都係無叫到 今次見set lunch 仲有, 就試一試何謂掛烏冬 配上雞絲, 一點青瓜絲, 麻醬, 整體感覺就像雞絲粉皮 掛烏冬, 似乎就係煮熟了再掛起o黎放涼的烏冬。食落較韌身, 唔粉, 但就失去了滑溜的口感 試過了, 是沒甚特別
2011-03-08
是次消費
每人約$32 (午餐)
SEP 11

是這裡開了不太久的潮州菜館, 位子少少, 初時只做晚市, 最後有午市, 甚至一o的幾港式o既飯款 要了這麼個麻甩的生腸墨魚飯 先來的紫菜湯倒不錯, 有點肉碎, 紫菜味是有的, 一些豆腐, 喝起上來幾開胃 生腸幾爽口, 味道卻是靠伴汁似的。墨魚亦然, 軟硬幸而適中 食完都唔夠喉咁 但整體味道真係有待進步呀
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
2011-03-03
是次消費
每人約$42 (午餐)
SEP 11

這是搬回來後第一次食車品品, 亦係總數上的第二次而已 不少人都應該覺得, 佢o地好似唔憂做 星期一唔開, 下午一點先開。我等到一點三佢先開閘, o的人就即刻擁晒去近門口位。原來呢個係策略, 因為我坐入面"偏廳", 等極都無一刻個阿叔會主動入o黎落單/收單 見一點五唔對路, 自己拎埋去煮麵位前遞張單俾佢 等到一點十先有得食, 一般打工仔o既lunch hour 其實完全fit 唔到 !! 大雜燴車仔麵, 多料但味道清淡, 係健康天然, 但四十二蚊碗又等咁耐, 抵唔番
1 推介
honeyc
十個脆
十個脆
西班牙烤乳豬
2011-02-22
SEP 11

This is the last day that I would be working in the Sheung Wan office, time to say goodbye to this "love and hate" place Last chance, what should be tried? While I am alone today, finally I choose the ABC Kitchen, where seating place is very limited but expected to have quality When I sit down, I meet Mr Edison and Ping, surprised Ordered my 烤乳豬, blow water and wait for around 15 mins Note, the lunch option here is around 4 basically, but you can still order the ma...
2011-02-21
是次消費
每人約$70 (午餐)
SEP 11

離開前和Maggie姐的一餐飯, 還有慣常的飯友 有一兩次o黎都話fully booked, 唔知有咩咁犀利 今日一嚐, 的確無驚喜 選擇不是多, 價錢略高, 款式也幾行貨 要了個三文魚扒跟飯, 魚塊一定不是新鮮貨色, 三文魚味不濃, 只係入口不韌 伴汁也淡淡的 食過就算了, 最緊要大家take care
2011-02-20
SEP 11

早餐, 也是可以很heavy 的 既然係自由配搭, 今天反而選了香腸呀, 火腿, 咸牛肉薯蓉, 加了錢要了個細scone o的肉類食落真伙幾油膩, 又幾鹹添, 唔多enjoy scone 麻麻地, 係熱但並不香甜, 提子甜都唔太甜咁
2011-02-19
是次消費
每人約$85 (午餐)
SEP 11

在毛毛細雨的日子,口裡呼著緩緩的暖氣。形單影隻安坐於一旁,喝一口馥郁的Flat White。 那細密的味道, 少少苦澀卻香醇的咖啡味, 是上等的功夫, 上等的材料 也有六十幾七十多元的pasta, 但味道並不特別出色, 只是可以平宜一點要杯咖啡。卡邦尼意粉不太鹹也不過膩, 但食落好寡 想起了,一些未能放下的往事
2011-02-19
SEP 11

西式快餐的早餐,一般來說都不會很健康, 尤其是麥記吧 但Super Sandwiches 的offer, 你可以自由配搭, 達至均衡, 價錢亦只伙廿十幾蚊, 絕不過份 炒得剛好而有點"水"的滑蛋, 簡單的雞肉腸, 新鮮麵包, 還有fresh and juicy 的蕃茄, 加上香濃的磨咖啡, 為一天的工作帶來了能量 有質素, 仲有coupon 送俾你早午晚餐用
Top