中文 | English
cho man yee
我是cho man yee。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
cho man yee  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-08-30
類別 : 越南菜串燒

題目係: "睇戲後的快食變成慢慢嘆" , 有兩個原因
1: 食兩碗麵, 預計好快有, 但係等左20分鐘先到, 變成慢食...sad
2: 食完麵, 覺得味道幾好 (或者佢地真係慢慢煮...), 反正唔趕, 就食埋甜品拼盆先走, 一食就坐左個半鐘tongue

先講麵:
火車頭

火車頭

所謂的火車頭, 用上牛丸, 柏葉, 腩, 蘿蔔等, 份量其實不多, 女仔食都ok, 麵身滑滑而薄身, 牛骨湯本身味道尚可, 但加青檸及辣椒粒會更加好味
生牛檬

生牛檬

友人sarah 點生牛肉檬, 味道跟我的火車頭相若, 湯很夠熱, 牛肉片都被灼得熟透
甜品拚盆 + 越南滴漏咖啡

甜品拚盆 + 越南滴漏咖啡

本想到附近的甜品店食甜品, 但因為惰性發作, 又見餐牌上的相片好似幾靚, 就試一客越式甜品拚盆love
甜品 -- 永遠係我地女士恩物, 怕肥但忍唔到口 upset

拼盆有點越, 有點泰, 更有點西式, 最美味係焦糖燉蛋, 雞蛋意料之外地香同滑, 口感特別在dap落有些一點點的vanilla籽, 而面個浸焦糖都好脆同香口, 比一般甜品店更好味, 仲以為自己身處tony wong

芒果糯米係兩球白跟黑的組合, 佢地出現, 令我confuse係泰式定越式, 不過芒果夠哂甜, 糯米飯都好香同煙靭, 所以我都放低國藉上的成見將之一掃而盡lovelove

綠色的係拉椰糕, 熱食的小糕點, 就係因為佢, 令我坐得更耐, 因為我發覺食呢件甜品係唔可以快食, 否則會有點漏, 一口一口食就好好味yummy

滴漏咖啡同個拉椰糕十分match, 味道帶苦澀, 一邊傾計一邊睇住佢滴, 時間就係咁流走

呢間餐廳係一間好hea的餐廳, 但繁忙時間就好rush, 我發覺9pm後人流變得少, 坐得更舒服star

用餐日期: 2015-08-26
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2015-08-19
類別 : 泰國菜串燒無肉餐單

題目係馬拉松串燒店, 係因為從店員口中得知, 間串燒店由上午11:30 開到 第二朝 5:30, 18小時....shockedshocked , 厲害!
新朝設計

新朝設計

未講食物, 單看外表, 真係唔會聯想到佢係一間泰式串燒店, 雖然招牌有幾隻泰文字

既然一場黎到, 就試最貴的一串 --- 燒大花蝦, 要等六至七分鐘crycry
酸酸辣辣的醬汁

酸酸辣辣的醬汁

意料之外係....
1. 隻蝦長過我隻手板
2. 的肉好爽口
3. 有鮮甜蝦味
4. 個酸辣汁超美味, 好醒胃 love

加支saigon啤... reallywow

我諗去過一次嘅人, 一定會再去食, 新開的店, 好快會排隊...
仲要開到5:30am, 都唔驚摸門釘kinglike
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2015-08-18
是次消費: 每人約$95 (下午茶)

類別 : 日本菜鐵板燒

今次要入沙田買床單, 行完一田之後就在下面的飲食樓層找吃的, 鼻鼻聞到好香的鐵板燒味, 又見內裡都乾淨企理, 就不作他選

點了二人前龍蝦2隻 + 比目魚扒餐食

龍蝦size中等, 肉質鮮甜, 新鮮度十足, 不過調味一般, 沒有對龍蝦的味道有太大幫助, 比目魚扒味道都係偏淡了, 即使點醬汁食都不外如是...frustrated
但蝦跟魚都肉質不錯, 美中的不足

隨餐配上白飯2碗, 沒有日本飯的香, 只是一碗加了少少黑芝麻碎的珍珠米而已, 但不像是日本入口的好貨, 也是入得口而沒驚喜的食物

如果不太要求高, 其實晚飯未嘗不可, 因為價錢都唔係太貴, 不過又唔會專登去食呢starstar
用餐日期: 2015-01-15
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

類別 : 港式小食店

我想講, 當食完之後, 成日心思思想去食的食物, 對我來講唔係好多, 其中之一, 就係早幾日去食的油炸鬼配熱豆漿likelikelike

三隻手指公, 真係情不自禁地打出來, 因為寫食評的時候, 已經吞口水中love

可惜食物評分只有五粒星, 其實我想俾十粒, tonguetongue女仔就係咁傻cry係好好食牙麻..
豆腐好有豆味, 口感幼滑, 油炸鬼通常只會在粥舖食, 浸落豆漿食我好少試, 原來效果都好好
豆腐花€男友叫了一碗, 都好滑, 但我都係鍾意食呢碗油炸鬼配熱豆漿
堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2015-01-22
是次消費: 每人約$15 (宵夜)

類別 : 泰國菜

睇戲之前, 只係想找一間餐廳快食, 三個女仔也沒有planning之下, 就在戲院樓下醫肚去

首先上枱的冬蔭功湯, 濃郁的檸檬, 辣椒, 蝦味, 給了三隻like, 每個女仔一隻

另一款好好食係椰青海鮮焗飯, 炒飯以大量椰汁混合, creamy口感, 海鮮有蝦, 吊筒仔, 魚塊等, 用料十足, 價錢不成比例, 很抵star
另外炒通菜都幾老, 後悔叫了, 記得媽說冬天通菜不靓
雞絲炒金邊粉都ok

可惜係趕時間之作, 唔係應試青咖喱軟殼蟹, 一黎餐廳講係招牌菜, 二黎回家上網才知係出名野

唯有下次再來
用餐日期: 2015-01-12
是次消費: 每人約$120 (晚餐)