中文 | English
anisch
我是anisch。我是一名C9。我最常於筲箕灣銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意港式日本菜火鍋拉麵
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
anisch  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 港式茶餐廳/冰室

在銅鑼灣好難搵到又平又好食又大件的茶記, 但呢間係我覺得好味大件夾抵食的.

奶油脆豬 火腿庵列

奶油脆豬 火腿庵列

呢個餐, 包括有一個鬆脆奶油豬仔包, 熱辣辣, 外脆內軟, 好味到係感人果隻.

仲有火腿庵列, 一啲都唔細碟.

茄汁腸仔通

茄汁腸仔通

加埋大大碗茄汁腸仔通粉(仲搭條唐生菜添), 以前真係有鮮茄, 而家cheap咗, 轉咗畀茄汁, 仲要係碟頭飯"茄汁xx飯"果啲茄汁, 不過都算ok啦.

奶茶

奶茶

加埋杯奶茶, 茶味好香.

咁樣, 都只係$29, 在時代廣場一帶, 真係算好抵食啦!
用餐日期: 2012-11-11
是次消費: 每人約$29 (下午茶)

類別 : 泰國菜

今次係第二次嚟食, 第一次嚟時, 只得兩個人, 食唔到乜嘢, 只記得冬蔭功好好飲. 今次一行四人, 可以叫番夠本.

泰式生蝦

泰式生蝦

先嚟一個泰式生蝦, 我唔係幾食得辣, 試咗一點個醬汁, 辣到飛起, 但同行者食得辣, 食到唔停得口, 仲話生蝦新鮮.

泰式小食拼盤

泰式小食拼盤

跟住再嚟一個拼盤, 有炸蝦餅, 炸魚餅, 春卷. 我欣賞佢唔會炸到乾身, 入面仲好juicy, 尤其魚餅, 好少食到覺得鮮味的, 這裡的很好.

冬蔭功

冬蔭功

來這裡目的係飲冬蔭功. 其實好騎呢, 因為我係唔食得辣的. 但又要一路飲一路叫辣, 我鍾意佢唔會一味只辣或一味只酸, 而且一客好大碗, 絕對夠4人分.

咸魚炒椰菜苗

咸魚炒椰菜苗

呢個咸魚炒椰菜苗係阿姐介紹的, 佢話呢期好當造, 的確係好新鮮,好爽口.

明爐烏頭

明爐烏頭

最經典的係個明爐烏頭, 大碟到呢, 個魚湯(汁)好好味, 條魚亦鮮甜, 唯一係太多其他雜不甩在碟上, 例如粉絲,磨菇等太多, 好難"撩"啲魚嚟食.

椰青

椰青

全晚最唔掂係個椰青, 睇外表已經麻麻地, 啲肉仲有陣味, 應該係放咗好耐, 熟得滯果款.
圖後綠色果碟係千層糕, 又係麻麻地.

一行四人埋單共五百幾蚊, (其實仲有個菠蘿炒飯, 唔記得咗影)
抵食!
推介美食: 冬蔭功
用餐日期: 2012-11-11
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線咖喱

呢間舖開始一段時間,一直沒有機會去食, 午膳時段勁多人.

直至今晚, 好夜收工, 近九點, 一支公入去食.

叫咗個清湯牛坑腩米粉, 同一碟蠔油芥蘭.

清湯牛坑腩米

清湯牛坑腩米

湯底清甜, 牛坑腩好稔, 無渣, 食落第一口, 好香牛味, 好食! smile

米粉略嫌碎咗啲, 但唔會太硬 (好怕食唔好似未淥熟的湯米)

近看牛坑腩

近看牛坑腩

一碗都有六塊牛坑腩, $34一碗, 合理.

大大碟芥蘭

大大碟芥蘭

芥蘭$12一碟, 鬼死咁大碟, 一個人食到有啲吃力. 菜算新鮮, 不老, 但如果再灼稔少少好啲.

整體來說, 可以再番兜. 見餐牌力sell同鄰桌都食咖喱牛飯, 可惜我唔食咖喱啦.
推介美食: 牛坑腩
用餐日期: 2012-11-15
是次消費: 每人約$46

2012-11-09
類別 : 港式中菜館酒樓火鍋

雖然見有啲評價好似差咗, 但印象中的不倒翁仍然係好好食, 所以入秋後決定再來一試, 結果不負所望.

一行六個大人一個細路, 叫到成枱嘢食 , 完全唔覺得啲食材質素有走樣喎.
成枱食物, 請留意左下角的招牌餃極之巨大!

成枱食物, 請留意左下角的招牌餃極之巨大!

叫咗個鴛鴦湯底, 沙爹配清湯, 沙爹味夠濃 smile

招牌餃依然好大粒, 好多蝦, 個個食完都話好飽

鱔片同脆鯇呢, 我覺得脆鯇好啲, 因為我嫌鱔片多骨, 但兩者都新鮮.

我最鍾意, 基本上係因為佢而返嚟呢度食的, 係鵝腸, 好新鮮, 好脆, 唔會有腥味, 又唔會好肥, 絕對好味 lol
鵝腸極爽脆!

鵝腸極爽脆!

第一次叫佢地的豬潤, 好大塊, 好鮮, 但始終唔多敢一熟即食, 要灼到徹底熟晒先敢食.
豬潤好大塊好新鮮

豬潤好大塊好新鮮

是夜主角始終係牛, 幾次嚟都係叫脊位, 圖中見到的係第二碟, 好稔, 亦有牛香, 但唔會話好"肥香"(即係唔會覺得好"漏")
最正的脊位牛, 啲雪花紋好正

最正的脊位牛, 啲雪花紋好正

整體來說, 食物質素仍然有水準, 不過, 服務係差過以前啲, 同埋好鬼嘈.

結果埋單$1,800, 每人3舊水, 在預算之內, 這個冬天還會再來!

用餐日期: 2012-11-03
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

共有1 人投票

2012-11-08
類別 : 日本菜

呢間舖位較隱敝, 但質素不差的日本料理, 午膳時份經常滿座, 晚飯則多數有位, 皆因在灣仔夜市係較為難做, 但我會繼續支持.

是夜沒有叫套餐, 每樣食物都不錯:
好鬼大兜的蟹子沙律

金槍魚卷, 個樣唔係幾得, 但味道不錯

金槍魚卷, 個樣唔係幾得, 但味道不錯

串燒牛柳粒. 啲牛柳粒黐埋一齊

串燒牛柳粒. 啲牛柳粒黐埋一齊

露笋牛肉卷, 燒牛舌. 露笋夠爽口, 牛舌好juicy, 正!

天婦羅

天婦羅

稻庭烏冬

稻庭烏冬

豐富的一餐, 兩個人合共消費$480, 不俗!
用餐日期: 2012-11-07
是次消費: 每人約$240 (晚餐)

共有1 人投票