中文 | English
我是hwchun。我是一名金融,在中環工作。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
hwchun  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-10-26
類別 : 多國菜

呢間舖頭啲外賣真係難食到飛起,個焗豬扒飯啲豬扒份量少,豬扒有大量骨頭不特全部都係煎過先至擺落去係咁以焗一焗手法低劣,啲豬扒又韌又鞋又霉又唔新鮮啲飯又冇炒底,望落去啲芝士好似好多咁其實真係小到得啖笑。其他蔬菜又冇,得一棵西蘭花咁大把。冇青豆、黃豆、洋蔥、蘑菇都唔知佢想點。簡直係失敗之作。差過大家樂好多好多

真係唔好叫呢個豬扒飯,全香港最難食嘅焗豬扒飯

真係唔好叫呢個豬扒飯,全香港最難食嘅焗豬扒飯

呢個叫做焗日式咖喱牛肉飯簡直係離晒大譜!佢邊一忽係日式?咖喱牛肉完全係拉圾真係未食過啲咁差劣嘅食物!啲牛肉又蘇又韌又鞋又冇味份量又少,佢還加大量梳打粉入去食完第一啖都想吐返出來,啲飯濕度好似飯團而咖喱完全冇味道質感又差,比旺財都唔食虧佢可以買得出市面。呢盒所謂嘅日式牛肉飯真係唔知邊一忽係同日本有關,個名已經夠搞笑不特止份量又小,但因為太難食所以只係食咗五份一就要掉落垃圾桶!下面幅圖就係臨送俾堆填區之前食剩嘅牛肉飯

啲牛肉又鹹又一陣梳打味,簡直不知所謂,咁嘅物體都可以賣俾人佢真係唔知醜

呢間維也納係唔係當地唐人街豉油西餐嘅分店?呢啲名真係勁似晒九十年代北美豉油西餐廳的名但人哋起碼份量大價錢平,呢間維也納一啲都唔平之餘份量又少又超級難食,用料極度不新鮮,所提供嘅餐具又渣又易爛,呢度$10都比多佢,重要收$150 ?有冇尊嚴?千祈唔好去幫襯
推介美食: 走都走唔切重幫襯?
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-10-25
是次消費: 每人約$156 (晚餐)

2022-08-27
日日餸 (非門市)
類別 : 港式網店/食品分銷

呢間食肆的海鮮尚算新鮮,送上門之餘保鮮袋入面塞滿晒冰袋。初頭諗住佢哋啲龍蝦係冰鮮原來龍蝦全部都係會郁而且郁得都幾犀利,啲蜆入面冇沙,蟶子好新鮮而且攞走晒啲器官。鮑魚亦都好鮮甜。嗰啲蝦亦都好新鮮可口。佢哋所比嘅火鍋沙律份量認真驚人,全部都可以生食。講到最好食就係肥大膏蟹可以媲美大閘蟹,入面啲膏分量非常多,肉同膏一樣咁好食

比較遜色就係嗰啲魚生。食得出有少少雪藏味而且啲肉比較淡,但擺咗咁耐唔係霉都已經算好。而且啲肉油份都多

整體講啲食物係好新鮮,但份量少而且價錢偏貴偶然每一個月食下都無妨。最好笑就係嗰啲工作人員會打電話或者WhatsApp問返你啲食物好唔好食,但係唔知會唔會聽意見好似某個機構咁得個聽字
推介美食: 膏蟹
外賣等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-08-11
是次消費: 每人約$1300

評分: 味道 4   服務 3   衛生 4   抵食 3

2022-07-19
類別 : 粵菜 (廣東)港式燒臘

年年生日我都係漉菜食點知我老媽命令我去買肉同大家慶祝,咁唯有落街求其買啲有骨落地的野。行行吓我老婆話不如試下呢間,反正從來未試過而我心諗燒鵝應該難食有限所以入去同個女收銀講要一隻燒鵝。個女店員好好人話今日買燒鵝畀多一蚊就有半隻雞,之後又叫咗啲豬腳仔同海蜇。
返到屋企整番熱啲燒鵝發現佢異常香口,份量又多,啲肉齒夾留香有彈性,皮係脆的,而屋企人話隻鵝太肥反而本座認為啲肥膏先至係最好食的部份。反而隻雞,豬腳仔同海蛪就非常麻麻,豬腳仔同海蜇只有酸醋味,隻雞又鞋又淡茂茂。但隻雞係送所以唔好味都無乜所謂
對面泰興可能比較好味啲但應該相差唔遠,以價錢來講佢都算平
推介美食: 燒鵝
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2022-06-24
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2022-07-18
類別 : 日本菜

睇完中醫經過呢間壽司舖覺得有啲特別, 因為以前好似唔覺有呢間舖頭,  可能太耐無去灣仔. 見到間舖頭咁新淨當然入去試下. 其實嗰度啲選擇唔多甚至偏小, 都係啲十分普通的魚生同丼, 卒之買了一個鰻魚飯,  一盒加州卷, 一碗湯和一盒三文魚壽司. 店員小姐好有耐心咁解釋呢間舖頭係半年前才開張, 又細心講解點用佢地個app會換取優惠, 比起  chotto maki 呢一間無負評但服務原來異常差劣串爆的女店員簡直天和地比. 今時今日係香港好難搵到咁盡責的服務員. 舖頭門面十分乾淨, 光線充足, 而且佢地整咗一條斜路畀坐輪椅的顧客用

但食物就要改進一下. 鰻魚好硬重有啲腥味, 又係普通米. 三文魚唔係好新鮮. 加州卷啲料偏小, 而碗湯就認真難飲似一碗有腥味的鹽水, 而且食物係微溫. 由我買完去返上車食都只係五分鐘所以無乜可能係天氣令到啲食物變熱. 唯一落足料反而係外賣包裝紙袋同啲食物膠盒.

某程度上爭鮮啲三文魚係好食啲, 希望佢地可以改進下啲味度唔好浪費咗店員盡心經營的心機
自取等候時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2022-01-23
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館山珍海味點心

呢間酒樓只可以用「拉圾」來形容,好似返咗去90年代初。啲夥計對啲客人唔秋唔彩,啲普洱極難飲,坐得又迫,咁啱坐住隔離嗰條友係咁咳。我只當病毒係感冒,但係坐咁耐佢咳咁耐真係好煩擾。本應就唔關酒樓事但係佢好多地方都係吉而啲夥計要客人累埋一堆,應真差劣

油到不得了

油到不得了

燒賣真係好難食,嗰啲油係一大陣益味,啲豬肉冇味道,又細粒。勁多味精

一夾就散,還差過公仔點心嗰啲蝦餃

一夾就散,還差過公仔點心嗰啲蝦餃

嗰啲蝦餃非常難食,都唔知佢同邊個供應商買

呢個排骨鳳爪飯係全間餐廳最好食,但係啲味精亦都好勁

呢碟菜份量都好多,但係真係唔好食

總之呢一間茶樓一無是處,啲嘢好難食,地方又污糟,好似香港一般的餐廳明明都冇乜客人都安排客人迫埋啲茶客一齊坐,呢個合和停車場每小時又非常之貴,唔會再去佢嗰度食