中文 | English
Applehome
我是住在海外的Applehome。我是一名apple,在東南亞工作。我最鍾意粵菜 (廣東)台灣菜滬菜 (上海)酒樓西餐廳樓上cafe甜品/糖水雪糕/乳酪粉麵/米線
食評會員 4次成為首位寫食評會員
Applehome  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-10-08
類別 : 西式海鮮

跟同事食中午飯,同事推介 island。
我們一人一個set lunch
未點主菜先來餐包,外面脆口,暖暖的包包, 軟熟可口,不論塗上牛油或蕃茄醬,均十分好吃。smile
另外,前菜有餐湯或沙律二揀一,同事選了餐湯, 我不愛龍虾湯 固選了沙律。
我的沙律 蔬菜都 算 新鮮爽脆,但嫌醋汁過多,偏酸。mad
而同事的龍虾 餐湯 是green colour, 我試了啖 覺得好濃郁既龍虾味,以我不愛龍虾湯, 這味道都 算ok易入口。shocked
當天我沒太好胃口,主菜方面吃清淡一點。加上同事推介, 便選了白汁燴三文魚柳, 不算大件,但賣相好似藝術品, 十分精緻. lol
三文魚柳 面頭煎得微脆,魚肉嫩滑,味道好,水準很甚高。伴碟有薯仔、西蘭花以及紅蘿蔔粒,都是經過擺盆,毫無馬虎,又幾好食。最欣賞是它的 creamy 洋蔥 白汁, 十分yummy, 我把所以sauce 都吃光.tongue
同事的牛仔柳都 非常好吃,我又試了一點,果然是香口肉嫩,比我的魚更好。smile
是日 跟餐 甜品係芒果 慕絲,不太甜,但口感幼滑,面頭的 香脆 既 杏仁片 剛好帶出芒果 慕絲, 香脆 match幼滑, 層次感 very good。lol

Lunch time 客人不多,餐廳環境十分舒適,餐廳內的布置很有海洋美, 而且 設計很像船艙, 十分寫意! 加上 暗暗嘅藍燈令人好relax。我想晚上呢個氣氛之下大家講嘢都細細聲,感覺應該好舒服。十分適合情侶來二人世界, romantic fine dinning. smile
服務方面,侍應都好有禮貌,笑容親切,服務貼心。smile

Lunch 可儲印花 , 100元一個, 儲滿5個可換free lunch 一客, 抵!smile
Lunch set around $80-130, 以餐廳環境, 服務 和味道, 算是合理.
Overall, 十分滿意的一餐. smile
沙律

沙律

白汁燴三文魚柳

白汁燴三文魚柳

餐廳內的布置很像船艙, 十分寫意!

餐廳內的布置很像船艙, 十分寫意!

餐廳內的布置很有海洋FEEL

餐廳內的布置很有海洋FEEL

是次消費: 每人約$100 (午餐)

共有1 人投票

2009-01-30
類別 : 西式扒房西餐廳適合駕駛人士慶祝紀念日包場派對飲o野傾計

已經是第二次同honey 來天機棧. 今次是同honey一起 慶祝08年Christmas, book了晚餐8pm, 在朗豪坊睇完movie 來吃飯 & 品嚐 美味既 甜品, perfect!
由於這裡 位置方便, 食物質素有保證, 而且價錢合理. 相信我們將來也會來這裡慶祝值得紀念的日子罷!

餐廳的燈光極暗, 檯面上有支蠟燭仔係檯面, 增添不少 情調

我和 honey要了兩個 set dinner:

餐湯: 一中一西 ~ 其實之前要了個龍虾湯, 我們都覺得好難飲, waiter 好人比我們換個另外一款湯. 中湯 是鮑魚雞絲清湯, 好清甜. 西湯 是 意大利雜菜湯, 雜菜味很豐富,兩款 湯都應該沒有加味精.
餐包: 蒜蓉包 , 有d 硬, 但都 ok.

前菜: (1) 聖誕火雞維珍尼亞火腿 (2) 煙肉伴黑松露菌
火雞片好薄片, 但是幾好味, 吾會太 “hai”
松露菌fresh 又鮮美

主菜: (1) 炭燒T骨牛扒 (2) 芝心雞
炭燒T骨牛扒 很淋, 但無肉味 只有炭味, 水準比上次差了!
芝心雞 是很有 心思 和 創意的一道菜, 外面是雞胸肉, 內裡是 芝心. 一切開 就 湧出 香滑芝心來. 雖然 雞胸肉 煎得有少許 “hai” 身, 但是伴吃的芝心, 口感卻 十分之香滑, 心思 + 創意 = well done!

甜品: (1) 焦糖布甸, (2) 士多啤梨mose
焦糖布甸 好像有 d 過火了,不太 軟滑,蛋味欠奉, 不過味道剛好, 不會太甜.
士多啤梨mose 口感幼滑, 但我覺得 士多啤梨 味道 有 d似藥水味…
兩個甜品之中, honey 較喜歡 吃 士多啤梨mose , 而我較喜歡焦糖布甸 ,因為 其味道 相比起 士多啤梨mose 的口味較可口.
(我們 上次試 了 朱古力心太軟 &法式蘋果卷, 今次想試其他甜品, 試完都係覺得鎮店之寶 既 心太軟 是最好味!)

餐飲: 要了一個特飲 , 一柸熱奶茶
是日特飲 是 桎子味朱古力特飲, 味道有d 先甜後苦, honey 覺得怪怪的, 我覺得 acceptable, 又幾 special, 可能我喜歡桎子味 吧.

整體來說這裡的 食物 & 環境不錯,雖然檯與檯之間不是太闊,但是侍應 亦十分有效率,見到空碟即收,而且尚算有禮貌和笑容,再加上能夠在旺角吃到如此價錢平民化又有質素的西餐,所以我和honey 都很滿意這間餐廳, 又是 一個值得大家參考 既 二人世界 fine dinning place , 預祝大家有個sweet love情人節!smile

芝心雞: 心思 + 創意 = well done!

芝心雞: 心思 + 創意 = well done!

SWEET SWEET 甜品

SWEET SWEET 甜品

是次消費: 每人約$160

共有1 人投票

2008-12-17
類別 : 意大利菜西餐廳樓上cafe海鮮

我的 第 100個 食評 就送 給好友 Florence la~ Happy Birthday^^!
在 openrice 得知十二月十六日 係 Baby Blue~既 grand opening, 我和 朋友都 選了 這裡 來慶祝 好友 Florence 的 生日, 預先 book 了 3 位 7pm, 告訴 店員 有朋友生日, 他們會在 甜品上 點 candle !
先說餐廳環境:
grand opening當天 , 門外 有 好多 花藍, 很香花味.
餐廳內有 很多 Christmas 裝飾, 好有 聖誕氣氛. 燈光較暗, 環境都很舒適, waiter 也很有禮貌. 中間有一張大圓卓上, 很適合 一大班 friends 共餐, 而且上面的 玻璃波 水晶吊燈~ 很美呵!
美中不足的是~ 音樂太大聲了, 有點吵耳呢, 今我們要大聲 d 談天.
由於 音樂太大聲, 朋友 多次 叫waiter, 他們也聽不到, 要自己出去 找waiter & 取 食具.
所以我覺得 吾係 如餐廳 所介紹 咁romantic , 適合情侶約會的話應該 放點柔和 soft music, 這裡 較適合 一大班 friends 來 開 party氣氛 , 應該會好好!

我們 三個 女仔 要了 一個 2 人晚餐 ($588), 好豐富, 我們都 食得飽飽 又 好 滿足^^!
每道菜 是 食完再上 下一碟, 所以應該係即叫即做, 食客又 可以 慢慢食. (讚)
現在 已有 聖誕餐, 約 $700+ for 2 persons, in fact, the food choices are quite similar to the usual 2 person dinner set.
二 人晚餐包括:
chopstick1) 海鮮拚盤~ 有虾(熟), 藍貝(生), 螺(生) & 生蠔 配上三款醬汁. 海鮮夠新鮮, 不用點 醬汁 才可吃到 海鮮 原味. 虾很甜美; 螺 很爽口.smile
chopstick2) 覬覦沙拉~ 生菜很 鮮甜, 配上芝士片 很香口.lol
chopstick3) 白酒藍貝(自選口味和煮法)~ 我們 都覺得以白酒 煮熟的 藍貝 較 海鮮拚盤 的生 藍貝 好味. 有二十多隻藍貝, 好多!shocked
chopstick4) 自選餐湯2客: 周打蜆肉湯~ 湯 涼了,又 太 “傑”, 不美味 sad
chopstick5) 自選主菜飯/意粉 1客~ 虾意大利飯~ 味道creamy 香滑. 但意大利飯不夠 林.
chopstick6) 自選主菜1客~ 肉眼扒( 7 成熟) 配 薯條 ~肉眼扒有 d “um”. 薯條 好味
chopstick7) 自選 甜品2款~ 朱古力心太軟 + 芝士cake~ 2款甜品都 十分出息 ~朱古力心太軟 個 心一切開 就 真係 漏晒出來, 而且 不太甜, so good ~ 芝士cake有 lemon 味, 好香滑 ar. ~ very yummy~ 壽星女 看見甜品上 點 candle 好 開心! Happy Birthdaylol
chopstick8) 自選 冷/熱 餐飲2客~ ice lemon tea.
總括而言: We enjoyed a wonderful dinner & very good feeling (除了音樂太大聲了, 各樣都很好呢! ) 值得一試!
海鮮拚盤

海鮮拚盤

朱古力心太軟 ~ YUMMY^^!

朱古力心太軟 ~ YUMMY^^!

甜品上 點 candle 好 開心!

甜品上 點 candle 好 開心!

推介美食: 朱古力心太軟, 芝士cake
是次消費: 每人約$345

2024-02-01
類別 : 京菜 (官府菜)小食店雲吞/餃子

已經很久沒有寫食評但呢間中伏極品的餃子園,令我要寫個食評。希望不會再有其他人中伏。

中環的 餃子園 真係好難吃!lunch time 只係單點,沒有lunch set.
餃子麵$58 不包飲品,散叫飲品/豆䊢$10+

叫了一碗白菜餃麪,本以為店名用餃子名,餃子一定有一定質素。
落單後等左15 分鐘,先有碗麵,只見餃子迷你版。吃了一口,真心覺得又細碗又貴!上海麵又煮林曬!
被個店名騙了⋯⋯餃子真係好難食!

白菜餃 的白菜?? 是硬的,不鮮甜。不似是白菜!

成碗麵又細碗,吃完都吾飽!沒有可取之處!

平時只見這餃子園 旁邊的 沾仔記 有人排隊…..呢間lunch time 就永遠不用排隊……. 原來沒有人排隊係有原因的! 真係CP值極低!

環境又差,一入去已經有一陣叔味,地板dirty又濕。 空間窄,空氣又吾流通。 -張所謂大台(其實是兩張雙人枱拍埋一齊就要迫人坐8人!好迫!

野食難吃,價錢吾平,吾包飲品,又坐得迫!沒有下次! 大家不要中伏!
難吃的白菜餃,硬菜不新鮮

難吃的白菜餃,硬菜不新鮮

推介美食: 沒有,難吃的白菜餃
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2024-02-01
是次消費: 每人約$58 (午餐)

2019-04-01
類別 : 多國菜快餐店素食

春天來了,香港迪士尼樂園內也換上新裝,充滿花香春日氣息,園內更擺放迪士尼朋友及漫威超級英雄花蛋,準備迎接復活節🐣

我們一家人也來迪士尼走一趟,玩玩 尋花蛋大行動🐣
*每個園區都有不同迪士尼朋友的花蛋,考考大家的耐心跟眼力👀 小朋友最愛玩尋寶遊戲, 在遊玩的途中我們也發現不少呢😍

晚上開心玩完樂園,我們轉戰皇室宴會廳「舌尖上的盛宴」飽餐一頓, buffet 食物美味豐富,有環球美食區、日本美食區、中式點心、燒烤食物、甜點水果,包羅萬有。總有一款合心意,而且水準不錯,價錢實惠$300有找(openrice book位仲有9折)

最愛米奇造型jelly, 卡通豬包,及公主蛋糕😋 好睇又好食👍🏻

用餐期間,客人還可以跟心愛的Donald duck 見面拍照,大小朋友都樂翻了🤩

餐廳佈置像皇室宴會廳,有公主王子雕像,經典迪士尼卡通掛畫,客人可以一邊欣賞一邊品嚐美食。

Waiter 服務也很有禮,細心到位。小朋友有兒童餐具及兒童椅。

Dinner buffet只是星期五至日/假日供應。大家在樂團開心玩完一整天,累了晚上可以在主題公園內的皇室宴會餐廳,舒服享受一頓豐盛晚餐,跟卡通人物拍照,十分值得一試😃

Buffet分兩節,第一節5pm-6:30pm; 第二節是7pm-8:30pm.
如果是第二節,吃飽飽後大家還可以欣賞了精彩的「迪士尼光影匯」夜間巡遊 🥰

PS: 值得一提是三月底全新開幕的「蟻俠與黃蜂女:擊戰特攻」係全球第一個以蟻俠與黃蜂女為主題的遊樂設施👍🏻#Marvel / 英雄迷一定不能錯過🙌🏻~
👾遊戲場景緊張刺激,我們都要快手快腳坐上神盾局 (S.H.I.E.L.D.)最新研發的「突擊 」戰車,拿起電磁脈衝槍,全力以赴去射擊壞人! 大小朋友也玩得很投入😎

另一個不能錯過的復活節特別節目係 傍晚時候於廣場舞台欣賞「迪士尼明星春日慶典」,一同來參與春日party💃🏻,還跟絢麗多姿的迪士尼巨星拍照🤩

#香港迪士尼樂園 #HKDisneyland
#HKDisneyEaster
#迪士尼巨星嘉年華

用餐日期: 2019-03-31
是次消費: 每人約$300 (晚餐)