中文 | English
神風的清響聲
我是住在沙田的神風的清響聲。我是一名運輸,在沙田工作。我最常於旺角沙田出沒,最鍾意粵菜 (廣東)港式日本菜日式西餐壽司/刺身拉麵海鮮
食評會員 11次成為首位寫食評會員
神風的清響聲  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-10-10
類別 : 港式茶餐廳/冰室

意思係無乜人流照道理都無關痛癢。但真係好唔掂所以呢刻無聊下就寫返篇真實劣評。久唔久經過呢邊 本身想食m記但諗起茶記想試奶茶就唔諗咁多都係是但試間點知中伏。牛麵配奄列。個蛋硬過自己炒個啲。好鞋又唔多有蛋味失望。之後腿絲仲要有好多都似過期酸酸地。我一半食不下。再黎個牛正常但個麵就都失失地準。比正常再低半粒星。奶茶靈魂但就不過不失整體都係失望永無下次dislike

評分: 環境 2   服務 2   衛生 2

2018-07-24
類別 : 日本菜拉麵壽司/刺身烏冬

見個名係大圍搜尋下頭幾位諗住實坐和望贏之格點知中左伏 試豬唔知咩肉拉麵 就拉麵款最貴個樣送 點知食落同叉燒無乜分別 唔出眾好普通 個蛋好失敗唔係個種滑流流心 蛋心都偏啡色怪怪地咁 食落更加唔得標準比左下去 再黎靈魂湯底飲啖覺得無乜層次好似廿零蚊包買返去自己煲個啲 個斬都係啦 睇其他食家啲相大家都估到個口感就係個種偏低質既拉麵 個湯無經過幾多粒鐘淆製 失望極 最後3文魚 同 當潮流愛新鮮比都分分鐘覺後者好食過佢 可想言之 但價錢就足足貴人一倍 不過睇下啲食客多數叫鐵板就知係我叫錯左 經過廚房見啲加洲卷包好哂就咁擺係空氣之中唔係咁好囉
用餐日期: 2018-07-05
是次消費: 每人約$80

2018-06-15
類別 : 台灣菜台式飲品

首先最近好興既黑糖珍珠 以我所知 尖咀 銅鑼灣 荃灣都有出名(多人排)但好唔好就唔知因為排太耐 咁經過呢度見唔多人又合理價就試左20蚊個個黑糖珍珠奶茶 見呢度暫時笑多於喊諗住坐和望贏格。。點知upset先試黑糖叫有啲啲驚喜因為新事物但好快無10秒就再此感不再 覺得都係差唔多同普通珍珠 所以黎梗一定試排隊第二度 再黎就係個茶 怪怪地味 完全同任何奶茶比都比下去 求其紙包裝 樽裝都好過佢 膠味咁 勉強飲左3/4度 無下次 dislike呢間鋪位無間做得耐真係有原因

2018-04-29
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓燒臘點心

以往只曾食佢D燒味外賣叫過得去唔錯仲送野飲..但愈來愈貴都甚小幫襯..見佢原來評語都唔錯今日就去試下點心.公眾假繁忙時間都唔洗等位.嘿嘿...最先一定係試D茶先:香片..用茶包..淡淡地唔香的茶...失色過禾輋個兩間..鮮蝦腐皮卷..差過出面..假設正常應該3.5 呢度岩岩3分    薑米蛋白炒飯..賣相巳經覺得唔夠火喉..我就唔識形容只覺得又係差過個邊..家人就話食得出D油係重環再用變左有陣味咁..其次大包..裡面都只係菜肉..似雞包仔大隻版..無蛋無其他可惜..牛肉球就失望..偏黑..食落有隔左幾日開始變味咁..鯪魚球叫最正常..再來最後吹碟蝴蝶蝦未黎..侍應望一望另轉面走..唔知收唔收到...好在岩岩好來了..唔係我諗都唔會同我跟..碟炸蝦偏凍..食落明顯無乜蝦味..只有急凍個種溶雪味.即係超市買返去自己炸個D...最後無水侍應拎走之後轉頭擺返低未裝水既壺.我隔左陣想加先發現...我見算啦..走人..無下次
用餐日期: 2018-04-22
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2018-01-07
類別 : 港式茶餐廳/冰室

又多一個笑容意味著我可能排隊平均時間又長左啦...不過好野是要分享的like平日7點幾去到好彩唔洗等..唔係都可能5~10分鐘..8點幾可能仲耐啦我估..really
睇我食評就知劣多過好..OK個D食評我近年都懶得去打..因為OK即係大家平時字面上對話常常都慣左對人冷淡應句shockedK LA
咁同打好多........無分別ghost唔打都罷..
因工作關係朝朝試左附近區好多早餐..純計奶茶本身最出息就太好味道個間..呢間好似係同一集團..奶茶都係雪左比客..亦因近年得知..其實冰運送過程或到食肆冷藏過程都可能會暴露空氣裡面以致比菌承虛而入..我都覺近年成日飲凍飲都可能傷胃..所以佢唔用冰放入面反而仲岩我..而家都盡量戒冰了..講返奶茶..近年好中意周圍試唔同茶記奶茶..好似講求兩樣野..就係茶香奶滑..要恰到好處..但多數失敗D鋪就係一係奶味重左..一係茶味怪怪地..唔得平衡..所以相比起呢度就中規中舉..濃香茶味而不失奶味..佢仲有個茶走係練奶仔分開比你自己加..又係唔錯..會變左甜D奶味重D..其他普通茶記就茶走會好唔岩我..呢度就不相伯中..不過小體會:覺得佢凍奶茶同維X隻濃茶版大同小異(認同請LIKE下)
好~~~到個方包比較無乜特別..失色過快餐店..但唔緊要..個蛋先係主角..同太X一樣又係滑而濃香蛋味..食過維X就知我講梗乜..當然後者近年每況愈下..都無乜特登去個度食了..呢度早餐係沙爹牛個個我先岩食..亦都係因呢款所以會好過去太X..個度都無得揀呢種配答..只能揀雪菜..仲有佢D沙爹係堅沙爹..似足食串燒個種味..唔係一般茶記個種偏黑色的..幾破格又份量夠多..麵就都中上OK好食的..唔太淋..但奇怪係其他餐米轉麵要加錢..唔知麵轉米又洗唔洗加呢..
之後仲試過波羅包..同MK 金X差唔多...或更勝個邊..因為個邊又係自從多左旅客就感覺上開始失色過以前半粒星度..
最後仲有係晚飯都試過佢集扒飯..好耐之前唔記得細節..屬中上..最記得有D薑蓉送下唔錯的...
推介美食: 炒蛋, 奶茶
堂食等位時間: 5 分鐘
是次消費: 每人約$35 (早餐)