中文 | English
神風的清響聲
我是住在沙田的神風的清響聲。我是一名運輸,在沙田工作。我最常於旺角沙田出沒,最鍾意粵菜 (廣東)港式日本菜日式西餐壽司/刺身拉麵海鮮
食評會員 11次成為首位寫食評會員
神風的清響聲  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-08-05
類別 : 港式少鹽少糖食店車仔麵

6點度去到巳經排隊..入面KEEP住坐左7-8成滿..試左豬腸,豬紅,牛筋,尤魚 油麵..
湯底都偏向腩汁鹵水味咁都叫唔錯..尤魚豬紅都係不過不失..正常幻想到既味就係個D...牛筋就有3粒左右..比較易咬易入肚..都係咁上下..腸就最為特出..好乾淨得黎又好入味..同我係返工個頭有間車仔麵差唔多..又係腸最出色..整體叫岩哂街坊生意..如果住附近肯定會納入1星期必食1次既LIST度..但菜就貴左D..22蚊父乳通菜..無乜特別..大條過出面12蚊碟個D..DD咁多..紅豆冰+12$好似..話無得小甜小冰..唔記我個妹妹仔UP乜話SET左無得改..結果就半杯紅豆底..都係不過不失..發現有小動物飛..扣1分了..
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

2014-12-26
類別 : 港式中菜館茶餐廳/冰室大牌檔咪嘥嘢食店

like叫左沙拉骨...味道唔算超卓..但都中上..3.5星..之後姐姐芥蘭..有d肉碎蝦乾做配腳炒埋一個煲度..黎度個陣仲有小小沙沙熱聲發出..食落好大兜..真係食極都唔完咁學個fd話齋..4.5星..之後到墨魚餅..真係幾爽口彈牙..每1.5塊有大角咀個間x廚館一樣size...雖然無個間咁入味同彈..但都好正..有8件差唔多..兩個人應該食剩會..所以請3思自己胃口啦食呢間mad整體真係滿意度無十分都9分..一定再有下次..算係發現隱世好東西..但大大張banner掛住街方食神都介紹過..點解假日9點都係得5成滿.呢..smilecryexcitedexcitedexcited
是次消費: 每人約$80 (晚餐)

2014-08-22
類別 : 日本菜任食/放題

總結左先,我係平民,從未食過高級日本料理,散叫幾十蚊碟壽司個d未進過去,而日本自助百零二百蚊放題就係極限..係呢個背景下,呢間鋪質素可謂十居其八九都係中上級數!黎單都黎得算快以坐滿八成客黎講個陣..非常希望佢地能keep落去...
小事一樁講左先,事源兩年前度友人帶路去過呢間食過一次個陣夜晚十點後..好迫..整體質素一般..唔係點會兩年內無再去呢..但近排聽人講試過呢間話正..我就只係係咩心態聽左算..今日約友人食放題時佢提議呢間..我就一於今次試真佢!六點半去到..188$+1食到八點..如果揀兩小時到八點半就多10蚊..
服務方面就全程清碟清得好快..就算得一碟食完服務員都幫你清走佢..望入廚房方面亦見d廚房帶哂帽幾衛生下..
食物方面:
刺身:3文魚,赤貝粒,八爪魚都中上級數.3文魚比普遍出面size大dd....甜蝦.北寄貝就標準..到呢刻寫文先醒起無黎到吞拿魚 可能無貨....
壽司:虎蝦有d似泰式生蝦刺身咁..ok有味..仲有3文魚腩,芝士系都唔錯..當然無刺身咁好感覺上就..而煙3文魚,鰻魚就一般..
天婦羅,蝦上上級數(暫時食過咁多間呢間最有厚度有實感d蝦..粉適中..一叫再叫值得..多春魚..勁!切底地魚同皮係分開兩邊..入面係可見新鮮有熱氣既多春魚..雖然好似有d唔似炸物..但最緊要好食呀嘛..其次一口芝士..香芋粒..都係唔錯..綠色有舊唔記得咩黎就一般..
牛柳粒..有d似醃羊個d口味..ok過得去..網燒牛骨..同前者一樣都係過得去..羊安就唔算大舊..但勝在唔洗等好耐..同無乜肥膏巳經好好..鳳爪佢寫推介所以一於試埋去.哇..真係夠大夠厚實d肉..唔係齋皮..唔錯唔錯..
煮花螺..炒尤魚鬚又係ok..有個咩帆立貝就麻麻..原本以為漏單..搵下張台先知原來黎左..賣相麻麻所以唔覺黎左..芝麻雞翼..中上..好過盬燒雞翼..燒3文魚腩..種汁令條魚升呢..試得過..野飲有忌x溝milk..康c夫酸梅湯.百事..啤酒有ice..甜品當然食個個咩奶凍good..我樓下150-160 但我真的寧願比多50去mk正好多..lol
推介美食: 蝦天婦羅
用餐日期: 2014-08-21
是次消費: 每人約$210 (晚餐)

2013-08-02
類別 : 日本菜拉麵

見大圍頭一兩頁有佢就去左試下..
間野好細..所以空間感係迫..服務唔錯..會加水..但環境衛生意識爭d..係客人見到廚房門口情況下..仲公然放d食完既碗係地面..可能入面無位又或者無請到清潔..佢地要一腳踢哂呱..
試左個 黑蒜湯底個隻..麵揀普通..唔會跟蛋都賣7-80蚊碗..'
5-10mins黎度..唔多熱..即刻食都得..點左濃味..佢事先講明會咸..但我食落唔覺..反而有種腥麵味..唔係咁中意..呀!應該係類似食雲吞個d蛋麵咁..所以唔岩我口味..而口感就都係咁上下同出面個d..暫時發覺都係一xx個間最ok..講埋d肉得兩塊..都唔錯d肉..唔太肥的..但靈魂湯底就無乜特別..要加d野落去調下味..但台面個野轉極都無乜野出...服務生開聲話係有d塞塞地..(心諗 咁你地就唔好羅出黎啦..shocked)
但真係源源不絕總有幾個客係度等位..
經過埋我今次試拉麵經歷後我同自己講都係好一段時間唔會試d 50$以上既拉麵啦..唔值咁貴
間間都係大同小異..唔會有surprise..sad
懷念以前屋企樓下間 五十x 下午茶拉麵 初初五年前開業 2x$ 一送拉麵+有壽司兩件+野飲..雖然其後變左無壽司送..但都係抵食之最..
是次消費: 每人約$75 (晚餐)

2013-07-13
類別 : 日本菜適合大夥人

本身係平民,街外食野每餐會盡量食40$左右就算,今次有事過海去個頭 走個陣就search下呢間評語唔錯就去下,未去到之前諗住around 80-100 ,點知睇到menu就眼都凸,要138 至平個set 豬扒套餐,而我就唔理一場黎到試一次無妨
首先講下我用smartone, 點知落到去係上唔到網 無左個h+
叫左個咖哩豬扒飯套餐,等左五分鐘度先黎個唔知咩菜絲 類似沙律類。。好大兜 無乜特別,見隔離台有人係咁磨唔知咩芝麻野幾過隱下n. 之後等多陣到正菜 豬扒飯。。
食左啖飯 無乜特別 d咖哩就偏向日式個種咖哩,但呢度就比較辣小小。。但真係好小。。之後到肉。。係脆過出面 鬆軟過出面 d肉質。。但份量唔多。。可以話暫時食過最好食既炸豬扒,但係只係特別小小。。真係好小。。所以價錢唔應該貴咁多。。埋單加一要百五落樓。。我覺得貴過出面差唔多三倍真係唔多接受到。。服務幾好。。食完d菜沙律 佢可以幫你加。。但總結 平民的我 唔會有下次。。