中文 | English
enjoysandy
我是住在屯門的enjoysandy。我是一名clerk,在紅磡工作。我最常於尖沙咀紅磡屯門出沒,最鍾意日本菜西式西餐廳露天茶座日式西餐薄餅自助餐點心
食評會員 1次成為首位寫食評會員
enjoysandy  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-10-24
類別 : 日本菜日式西餐

星期日去食, 有成10個人係外面等緊位, 我3個人, 唔洗等位就入到@@ 出乎意料的快~我地坐入面, 環境幾舒服, 座位寬敞, 都算靜~ 傾到計, 幾好!原以為呢度只有甜食, 原來仲有正餐食~ 選擇都頗多不過今次打算食甜品, 所以下次先試正餐啦!

我地叫左個朱古力 + 柚子既芭菲各一,另外仲叫左個matcha cream cheese~先說這個matcha cream cheese, 有點中伏的感覺, 唔喜歡食cream既你唔好試~佢上面係一大pat cream +抹茶粉, 畢到落底就係用抹茶整既cream cheese~都幾芝士架~成哂成個真係會好濟....所以佢配埋個綠茶比你飲~  不過最好4-5個人share會易d KO佢~

至於個芭菲, 其實以50幾蚊黎講真係不太抵, 雪糕份量太少了, 而且配料真在太.....有點令人失望, 以我的柚子為例, 忌廉佔了整個杯的1/3, 然後就是穀麥般的脆片, 三粒白玉, 柚子醬一pat, 再加jelly 狀的東西...完全是不值50多元的東西, 我吃完後沒有物超所值的感覺!  真的有點失望哩....不過綠茶雪糕是好的食。

用餐日期: 2016-10-23

2016-05-07
類別 : 滬菜 (上海)中菜館粉麵/米線

兩個字:勁嘈!以前係圓方食既時候,不知幾靜。黎到友愛...簡直仲嘈過酒樓,再好的食物也會被這超高分貝的聲浪所拖累,影響進食的心情。本來打算在這裡好好食番餐母親節飯,一家人閑話家常,最後還是快快吃完快點離開算了。

其實食物方面都唔係差ge, 價錢都公道, 以下是食物的comment~
夠熱,湯汁都算多不過唔夠香,肉都幾鮮嫩,不過唔係果D好食到令人記住,不過都OK

呢個幾好香~皮厚度岩岩好一煎後很香,脆脆的

呢個幾好香~皮厚度岩岩好一煎後很香,脆脆的

爸不喜歡這種上海麵哩,他說哪有上海麵是這麼幼,這應該是拉麵了吧,哈哈!(其實佢唔識得分)

除了中間的糖醋排骨有點油,其他都很不錯! 炸素鵝好香,入面好似係金菇@@

津白上海年糕~個湯底幾好味~因為我唔鐘意食上海年糕~話唔到大家知好唔好食~xd

呢個飯幾好味~好香口~不過好似硬左d咁多@@

呢個飯幾好味~好香口~不過好似硬左d咁多@@

我既最愛~~係好食ge~不過好似爭咁d野, 唔識講~應該可以更好~

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-05-06         慶祝紀念: 母親節
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2015-07-26
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水中式糖水

係荃灣食完飯, 之後緊係食甜品啦~~
去到海壩街~發現有不少甜品店~
平時好少黎荃灣食野~都唔知食邊間好~
於是就去左松記同明師傳等位~~嘩~松記都幾多人, 要等8張枱~
而明師傅就等3張就ok~好快就係明師傅勝出~就食佢啦~
好後悔入到去先search openrice lol...真係唔睇好過睇..
comment唔係好得...再望下menu....d甜品冇咩特別, 真係有d揀唔落手...
原本打算一人食一個, 但都係同朋友share一個算喇~廢事唔好食辛苦個胃...
我地揀左應該冇死既榴槤綿綿冰~另外仲揀左西瓜盅同榴柑歲月~
榴槤綿綿冰睇落個樣ok, 不過榴槤同朱古力漿個味好唔夾, 有點奇怪...

綿綿冰食落唔係好綿....榴槤味係有的..但唔知點解食到開始有點溶時,
d漿會咁"杰"@__@個質感唔係好ok, 我平時好有衣食的, 今次真係食唔落食剩1/3

之後到個西瓜盅, 我唔明佢點解要用朱古力雪糕 (waiter冇比我地揀味道)

同西瓜既color好唔夾, 食左無幾耐就慢慢溶....溶到...成pat啡色既水...
其實我唔知果d係咩水...因為一開始佢既底部係比生果cover哂睇唔到!
慢慢地,,,當d生果被染成啡色, 錯綜複雜既味道令人唔想再食落去...
最正常既就係西瓜汁, 真係西瓜汁黎的~

最後, 到個榴柑歲月~

果然榴槤還榴槤, 柑還柑, 西米露還西米露~
其實呢個配搭都好騎呢, 係咪為左個名字而夾硬整出來呢?
榴槤同柑既味道當然好唔夾, 至於西米露....
我朋友一半都食唔哂, 大家都估到吧~

唉~以後去食飯時順便openrice埋食邊間甜品店穩陣d!

題外話/補充資料:
menu太殘舊了, 同埋感覺好dirty....唔係幾敢拎係手...最好可以執執佢...
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2015-07-25
是次消費: 每人約$30 (晚餐)

2015-07-10
類別 : 越南菜粉麵/米線

生牛肉湯河,40蚊,只有兩大片,比出面少,其實可以再多一兩片,河粉份量足夠,味道都唔錯。

朋友的雞絲扎肉河湯底唔錯,但扎肉今次竟被剪到一條條,之前係一片片的,份量即刻少左,有d變相加價的感覺。

至於蜂蜜金桔露,幾好,唔會好甜,但請問d waiter 可唔可以放低飲品時輕力d呢?一來大力好無禮貌,二來濺瀉左咁點?這是我最不滿意的地方。

用餐日期: 2015-07-10
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2015-03-18
類別 : 滇菜 (雲南)粉麵/米線雞煲

如果我自己搵野食, 我應該唔會去呢間餐廳食...
因為...其實我都係一個睇外表多D既人
這間店有點飯堂FEEL, 不過都好乾淨同座位都企理~
我們去食的時間只有小貓3, 4隻
直覺就係呢間店一定麻麻~
因為這店是在朋友公司附近, 就陪她試下佢地既雞煲吧!
(朋友說他們上下午是賣米線的, 晚上才有雞煲)
因為我唔係好食得辣,所以叫左bb辣~~
好了~雞煲來了~~雞上面cover了很多的荽西,睇落好吸引!
其實今次係我第一次食雞煲~估唔到真係咁好食架
雞肉十分嫩滑,又好入味~好喜歡佢既汁~連埋荽西一齊食very good!!
而且微辣很容易入口, 唔係好食得辣既朋友可以試下叫bb辣~
除了雞煲外, 是次套餐仲包左汽水任飲同埋每人5串串燒~
朋友揀左鹽燒秋刀魚, 真係一大條架!! 佢地成條食哂應該好好食啦~haha
我就揀左雞肉, 牛肉同雞翼串燒....~~E, 味道+質感好OK woo!!
因為我平時好怕d串燒燒到好dry~但佢燒得恰到好處, 好juicy, 好好味!!
另外佢仲有自助火鍋bar, 佢d墨魚丸同魚蛋真係好好食呀!!!(仲有好多野揀tim)
好食過街市果d丸 lol!!! 真係對這店另眼相看!!
原來食野都唔可以睇人數同睇外表!
不過可能佢個位置係工廠區, 晚上d人放工番哂屋企所以人流先咁少啦~
anyway, 食完之後已經掛住個雞煲喇!!!
我下次一定會再去!!
btw, 間店個伯伯(唔知waiter定boss) 好nice架~~超好人的哩~~~
咁親切的服務態度+咁經濟的價錢出面好難搵到架喇~

推介美食: 雞煲
用餐日期: 2015-03-16
是次消費: 每人約$138 (晚餐)