中文 | English
Eating King
我是Eating King。我是一名......。我最鍾意港式意大利菜西式西餐廳中菜館扒房薄餅鐵板燒咖喱
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Eating King  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-12-29
類別 : 印尼菜

聞說呢度巴東牛好味道,今日特意來拜訪一下。 鋪子好舊式,舊裝修但環境乾凈,中午13:30約7成人客,以呢度頗偏僻的地方算多客人吧。言歸正傳,正當我點了個巴東牛飯加印尼kopi, 老闆娘建議試下個印尼黃錦飯 (佢話冇咁單調、多d配菜),真係幾好人 lol  。
印尼黃錦飯

印尼黃錦飯

呢個黃錦飯有好靚嘅賣相 ~ 有巴牛、燒雞、旦同蔬菜,巴牛比其他配菜確勝一籌,夠淋入味;燒雞'鞋口'冇乜味,其他蔬菜及旦一般啦;再試口印尼kopi, 味道甚怪,口感唔香唔滑,冇乜咖啡味,差 mad , 嘥了十幾蚊添。
印尼kopi

印尼kopi

整體食物質素一般,但勝在小店老闆娘友善, 在這兒亦可以嘗到一個寧靜、感覺舒適的午餐。

用餐日期: 2013-12-29
是次消費: 每人約$66 (午餐)

2013-10-01
類別 : 日本菜日式西餐麵包店

賣相甚吸引的一間bread shop, 每個造形一d都唔馬虎,當天逛完element都忍不住楝左過明太子芝士薯仔包作為早餐 lol

的的骰骰的明太子包末吃已聞到香氣,面上佈滿芝士,正 ! 而咬落去麵包軟熟細密,麵粉味十足,不像它店的空心;白烚薯仔滿佈裡面,每哎一口亦有飽肚之感 shocked。唯一不可取的就是價格啦~偏貴,性價比略為不足,但還是可以一試的 tongue
推介美食: 明太子芝士薯仔包
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-09-26
是次消費: 每人約$18 (其他)

2013-09-01
類別 : 粵菜 (廣東)

從團購網得知有間厚興瑜記賣手撕雞,好像甚出名、老字號和多分店,見半價三十幾元便有3款材料,價廉物美,於是便落了單。此店只做外賣,所以裝潢是沒有了,店內職員亦只得2位亞姐,但眼見舖面算甚整潔,一整盒內含手撕雞、雞腎和鷄腳 (二人份量)。

手撕雞即叫即撕,去骨雞肉肉質冇預期中滑溜,但好在雞味十足,可以配上黑醬油和薑蓉來提味 lol。腎很入味爽口,比主角還要出色、口感豐富。 鷄腳偏硬又不太惹味和軟腍 (是店員推介的 sad) 。如果要以正價肯定不會買 (即使送左$3現金券 tongue),因沒有大太驚喜,合格而已。
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-08-16
是次消費: 每人約$38 (晚餐)

2013-08-31
類別 : 港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店少鹽少糖食店

此店在平田商場內,前身都係一間茶記,但自LINKS的商場升格,光鮮的百份百便進註了。中午一來到,看餐牌款式甚多,看了一會便order了招牌菜之一 -  縠飼牛肉炒讚岐烏冬 加 (凍奶茶)。

不消10分鐘便上枱,四十元的烏冬濃稠適中,味道調得很好,有牛肉、青紅召、菇、椰菜等,很足料。出色之處在於甜甜的汁料和肉質頗腍入味,口感豐富,如果加多少許芝麻會更好吃,而烏冬則煮得偏淋,不夠彈牙。 凍奶茶入口不夠香濃幼滑,可能奶和茶的比例不對,入口有少少鞋,味道過得去而已。
吃完肚子脹脹地步出店外,想想份量不算多以咁既價錢埋單確係偏貴($46),必定係裝潢成本轉移俾食客,如果價錢再平民啲,食物keep住質素而有口碑,相信會更值得支持!
用餐日期: 2013-08-31
是次消費: 每人約$46

2013-07-01
類別 : 西式西餐廳咖啡店薄餅All Day Breakfast

放半天假享受下人生,專程嘆一下La Kafaa o個個All Day Breakfast (聽聞好正),12:30到左,唔洗等位,我沒有多挑選sets,因心目中己有定案,要有Egg Benedict的E2(未吃過想試試) lol
門面裝修不錯,甚有歐陸feel,但比較奇怪的就係收銀和職員,是沒有uniform的,好像好part-time和不專業的,以咁既門面&環境奇怪d shocked
今日氣溫尚算可以,我選擇了坐出面( 好似氣氛正d)。但惡夢開始出現,枱面還是油淋淋,地下亦沒有清理好(有雀屎和垃圾),沒法子 (冇哂枱)mad ;首先店員上了杯咖啡,賣相唔得、沒有香濃咖啡味、飲落像奶茶般,想想我平日飲開的二合一還比它出色啊!
不一會,Main Course 到來,嚇了一跳,$98的餐果然份量十足,開始驚食唔哂,賣相正好多,不過要試下好味先知。碟上有全麥多士、Egg Benedict、脆皮腸、豬肉腸、辣香腸、脆薯餅、煙肉、磨菇、粟米和什菜。

【多士】微暖,不脆,勉強可以
【磨菇和什菜】涷的,磨菇濕淋淋沒菇味、硬身,難吃
【粟米】不新鮮,應該係放在水中太耐至顔色暗淡微黑
【香腸】無論是什麼腸都是微暖,沒有腸味(可能亦係長期浸水中保溫所至),唔好食!最離普的是脆皮腸(皮不脆,是淋皮的),咁簡單的一道都整唔掂 omg...
【薯餅】都可以,脆口,煎至金黃色,Okay呀
【煙肉】這個亦都Okay,不肥膩不乾身,味可以
【Egg Benedict】最正係蛋汁長流,鬆包加上芝士非常惹味,全碟至正係呢個;不過好似唔太正宗,點解中間冇Ham既 sad???
沒有想過同其他OR食評有咁大嘅落差,雖然室外有好外國feel,可以放下狗,但食物質素和衞生都係重要一環,試了一次便算,下次再試另一間正宗d嘅Egg Benedict。
用餐日期: 2013-06-28
是次消費: 每人約$98 (午餐)