中文 | English
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-05-18
類別 : 西式咖啡店素食甜品/糖水

用餐環境 OK, 舒服, 樓頂高, 可是 用餐區坐位太窄, 枱與枱太貼, 或者係一張大枱10人共用

叫咗 2 SETS
SET LUNCH A2 , 蝴蝶粉  + OVO 招牌咖啡  HKD 68
蝴蝶粉 , CHEWY, 口感是OK, 配CAULIFLOWER, BELL PEPPERS, GREEN BEANS.
味道清淡, 但份量太小, 有如小孩份量..但棻類本身係CRUNCHY 可是沒有味道...可以肯定用料品質好一般所致.

COFFEE 招牌咖啡.. 好HEAVY ROASTED COFFEE , 但得個死苦澀味, 不算香..但燒焦氣味...NO GOOD.

SET LUNCH C,  SALAD + SOUP HKD58
SOUP 係用 BEETROOT + TOMATO
蕃茄膏味 + BEETROOT, 味道好EARTHY...但味道可以接受, 但不覺好味

SALAD 用料只係一般, D 棻真係冇棻味, 相信係室內水稻種植棻, 好CRUNCHY 但 只有水味yuk..

OVERALL, TOO ORDINARY AND SMALL PORTION.
SCORE : 60 / 100

用餐日期: 2015-05-18
是次消費: 每人約$65

2015-05-04
類別 : 意大利菜西餐廳

6:15pm...星期日。客人稀少。但很舒適的時段, 人少夠寧靜。 與朋友一樣叫咗海鮮意大利麵。 兩杯咖啡。
一杯是合一咖啡。 另一杯是cappuccino. 兩杯香濃不怎麼樣, 只屬普通及易入口。比起starbucks 已經係好好多的咖啡。

來了兩碟海鲜意麵, 见到一碟有带子, 鱿魚, 兩件青口。另一碟則沒有青口。於是問侍應生點解。 回應係兩份的海鮮及意麵一起煮的原因。 好神的回應。如果是這樣, 廚房師傅粗心大意。分配每碟份量不均勻導致。 其他客人好大機會同樣發生類似情况而因不同枱不發覺。之後侍應生把沒有青口的意麵拿回廚房, 並回來告知今天青口不夠, 要用其他食材取代, 問我們接受或另外叫其他食物。 又好巧合, 神啊。 但仍是想吃海鮮麵, 所以接受侍應生用其它食材取代欠缺的青口。等了十多分鐘, 出來的意面得一只青口。算了。

至於海鮮食材尚有鲜味沒有腥味。意麵彈牙。 茄醬味道合格。鹹度適中。酸度可以加些。

論食物中上不錯。 論服務仍有待改善。
用餐日期: 2015-05-03
是次消費: 每人約$130

2015-04-26
類別 : 意大利菜西餐廳酒吧薄餅無肉餐單

食過PIZZA EXPRESS, PIZZA HUT, Paisano's...都沒有令我回味及再想去幫襯的餐廳...
但呢間PICCOLO 係令我忘不了的意式PIZZA...必定再幫襯!

cry 前菜就叫了一個 Fried portobello 炸波特茹
(即係雞肉火箭菜加上一件炸波特茹配上牛肉汁的開胃菜)
外脆內軟且香滑波特茹,  雞肉不乾不鞋, 仲有D雞肉味, 與牛肉汁好配 , 好開胃的STARTER..只是火箭菜份量就太少而已...好醒胃又暖胃的前菜, DELICIOUS STARTER!!!

likePIZZA 就叫咗 SUPREMA,  11吋大, 薄PIZZA, YUMMY!!!
TOPPINGS 係 意大利肉腸, ONION, MUSHROOM, CHILLI...番茄醬底好正,  PIZZA 薄底, 香,脆,暖,同埋食落口, 清爽口味, 又唔流...ICHIBAN!

肉腸唔覺太鹹, 因為有 ONION & MUSHROOM 來平衡肉腸鹹度...而且加上 CHILLI 令胃口大增.  正!

kingyummywowPANNA COTTA 奶凍意式甜品..
奶味不會太重, 又不太甜, 而且香滑, 加上新鮮士多卑利+藍霉 ..可令口感豐富像滑豆腐,綿綿奶香中帶爽脆,清甜.  不愛吃甜品的我都喜歡此PANNA COTTA...

BLACK COFFEE..NOT RECOMMENDED!

食係享受, 服務又細心, 坐得舒適, 比85分!

推介美食: SUPREMA PIZZA,,PANNA COTTA
用餐日期: 2015-04-25

2015-04-24
類別 : 泰國菜

又係個名吸引, 走入去試一試.....可惜 係 NOT LIKE THAI , NOT TASTE GOOD!

冬蔭功大頭蝦海鮮焗飯....HKD 105
不辣, 不倫不類冬蔭功味, 2 PCS  MUSSELS NOT FRESH,  1 PC - 2PCS 蝦 OKAY,
BUT ALL TASTE SWEET

魚崧配芒果沙律醬 (MENU 上推介)  ,
魚崧 TASTE LIKE SEASONINGS
VERY ORDINARY, NOTHING SPECIAL , JUST TASTE SWEET
LETTUCE IS FRESH/ CRUNCHY BUT THE MANGO DRESSING IS TOO SWEET LIKE  ARTIFICIAL MANGO FLAVOUR MIXED WITH SUGAR.

豬及雞沙爹串 4PCS
CHICKEN MEAT AND PORK ARE BOTH JUST ORDINARY BUT PRICY
SATAY SAUCE TASTES SWEET, NOTHING GOOD, THE SATAY SMELL IS VERY LIGHT.

OVERALL, I THOUGHT I HAD A DESSERT MEAL THAT IS NOT IMAGINABLE TO THAI FOOD. I CALLED THESE ARE KIDS' FOOD.  KIDS LIKE SWEET TASTE

用餐日期: 2015-04-23

2015-04-13
類別 : 港式茶餐廳/冰室糖水舖懷舊老店甜品/糖水

論食物價錢係香港地方叫低食, 一個午餐係飽肚。 味道一般。 罐頭味精雞湯通粉或意大利粉, 好鬼油的煎雞蛋,或 鲜奶炒蛋, 白麵包厚身牛油多士。 加杯港式咖啡或奶茶。有乜特別? 對於旅客尤其年青人, 可能叫特別。
論服務也沒有, 粗聲粗氣, 快手快腳。環境又坐得逼又唔舒服。碗碟又舊又殘又破。 你食得快, 服務員收碟更快。 你想食飽坐多一陣都不行, 因為環境狹窄及服務員令人不想多留。 食應該係一種享受才是。但在這間绝對係難受。
本來想吃双皮奶, 但算了, 走人。
一分錢一分貨。 整體六十分。 排隊為吃好普通的港式茶餐廳, 不值,而且不再去了。
以上內容不獲刊登, 因為欠缺食物味道形容。好吧。再寫多些囉。

厚片多士就是一般白麵包。普通多士加牛油, 只是厚片令口感有外脆內軟較明顯。
煎蛋就好多油。至於炒蛋加左鲜奶令蛋更香滑。但吃多兩口就不想吃。因為全脂奶味同油去炒關係。
湯意粉係湯濃, 粉弹牙。 味精重。
奶茶茶濃奶味重。 但茶不滑。

堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2015-03-28