中文 | English
lovedrink_lovefood
我是住在柴灣的lovedrink_lovefood。我在中環工作。我最常於上環筲箕灣灣仔出沒,最鍾意新加坡菜日本菜法國菜私房菜酒吧酒店餐廳自助餐壽司/刺身薄餅
食評會員 1次成為首位寫食評會員
lovedrink_lovefood  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-03-20
類別 : 意大利菜扒房海鮮薄餅

2月生日月當然要去食好野啦 lol 咁我就提議去Dabyida浪漫一番 love

朋友就叫左杯荔枝味既Mocktail!!!佢話甜甜地又幾好味WO!!!

我自己就叫左Mango Frozen Cocktail!!!同其他芒果沙冰差唔多!!!酒味唔太夠 sad
可能我太酒鬼啦ghost

首先緊係要叫返個Caesar salad黎開開胃先啦!!!
d沙律菜都幾新鮮少少澀味都冇!!!又夠多汁wo!!!
芝士同麵包又好夠!!!一個字講哂~正!!!

蕃茄水牛芝士pizza係即叫即整!!!所以食落仲熱辣辣!!!
芝士creamy又軟滑!!!勁多醬加上餅底薄 like

話咁快就到甜品啦!!!我地就叫左個心太軟SHARE!!!!
但心太軟做到流心!!!入面既醬就唔太夠!!!如果再多返D就好啦!!!

氣氛真係十分好!!!真係坐到叫人唔想走!!!但好可惜聽日仲要返工sad
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-02-02         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2016-02-27
類別 : 泰國菜串燒無肉餐單

雖然今日落大雨,但都冇阻我搵美食既心!!!
今日就黎到中環蘭桂坊既一間立食串燒店!!!
真你好多款夕到唔知點揀...哈哈smileheart
最後唯有要老闆介紹了

先黎左5款既醬汁,沙爹醬,泰式酸辣醬,芫茜酸辣醬,泰式紅雞醬,海南雞醬

雞翼燒得好脆,以雞肉依然好滑好juicy!!!唔洗點醬汁都好好味!!!
泰國魚餅就香葉味濃又好彈牙配上泰式紅雞醬真係不得了!!!
德國腸燒到皮脆卜卜!!!牛扒好juicy好香!!!
豬頸肉肉質爽口配芫茜酸辣醬超惹味!!!
雞皮就係最令我驚喜的了,燒到外脆內軟又香脆更有口感!!!
菠蘿酸酸甜甜配上個甜甜既醬汁真係出奇好味!!!

下次一定要試更多yummy
用餐日期: 2016-01-28
是次消費: 每人約$130 (宵夜)

2015-10-09
類別 : 港式茶餐廳/冰室燒臘

最近朋友話西灣河開左間幾特別燒味店
見今日放工行開太安樓就去試試啦
首先就緊係叫個招牌核蛋叉燒飯先啦

原來個核蛋係溫泉蛋~一篤落去個黃就流哂出黎啦heart
D叉燒好肥好林好好味呀!!!D叉燒加上蛋汁食就更加好味呀like
真係非一般既叉燒飯呀!!!

我地再叫左個脆皮腩仔!!!個皮好厚勁脆又好野味!!!正呀!!!

之後我地仲叫左個餐!!!主菜係魚香茄子煲!!!
個餐跟埋個老火餐湯都係五十幾蚊!!!好抵呀!!!
魚香茄子煲好足料!!!上枱熱辣辣出哂煙嫁!!!茄子超大件肉碎又多!!!

下次可以同一家人黎豪食!!!叫左個多野都唔洗2百蚊好抵食呀!!!
用餐日期: 2015-09-21
是次消費: 每人約$80 (晚餐)

2015-08-19
類別 : 印度菜多國菜薄餅咖喱

早幾星期有朋友帶過我黎食飯!!!之後一直都記掛住!!!
所以今日再黎食下飲下啦!!!mad
但因為放工已去了Happy hour飲左杯!!!所以今晚就唔叫酒啦!!!
咁我一人叫左一杯野!!!我就叫左青檸梳打...un...好似甜左少少...都ok的!!!
朋友叫左杯玫瑰奶就一般!!!奶味好似重左少少!!!
另一個朋友就mango lassi!!!佢話好好飲!!!

咁我地3個人就決定叫2個dinner set啦!!!
dinner set包餐湯/沙律,黑松露烤餅及主菜!!!
沙律都幾大份,比一般餐廳既餐沙律大,感覺更超值!!!
今日餐湯係洋蔥湯,好足料好好味!!!

黑松露烤餅真的不得了!!!烤餅加上黑松露既gas味~正呀!!!
熱辣辣香噴噴,個餅脆得黎又好煙韌!!!

主菜就叫左個扁意粉黑松露蘑菇醬!!!蘑菇味唔會太濃唔會蓋過d黑松露味!!!
個汁亦都好creamy再加上芝士碎係面!!!yummyyummy

另一個主菜係龍蝦蕃茄意大利飯!!!賣相就very nice啦!!!
個意大利飯煮到入味!!!好重蕃茄味好正呀!!!
以隻龍蝦就比較細左少少...但都焗得唔錯!!!

另外我地再叫多左2個小食!!!
沙嗲雞肉串-雞肉十分香脆嫩滑,再加上個沙嗲醬就更加正啦!!!

上次食過另一款蠔!!!所以今次就試下雜菜白汁焗蠔啦!!!
隻隻蠔都好大隻!!!真係好抵食!!!仲好新鮮tim!!!
個白汁同平時果d唔同!!!都幾特別!!!
哈哈~但始終都係另外果款蠔好食d野味d!!!下次都係要叫返果款蠔先得!!!

用餐日期: 2015-08-14
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2015-08-10
類別 : 多國菜

又到左週未啦!!!又係搵好野食既時候啦!!!
朋友話蘭桂芳有啤酒節想去睇睇!!!所以就係附近食埋晚飯啦!!!

條街真係超熱鬧...超多人...仲超熱tim!!!
所以我地都冇逗留...直接我地既目的地23/F既Townhousekiss
上到去見到落地大玻璃可以睇哂中環的景色...真係忍唔住wow左一聲出黎呀ghost

好~咁好既景...我緊係要叫返杯Cocktail飲下啦
咁我就左杯Mr Charming啦!!!
Mr Charming主要既酒係Vodka加上Lime...所以都幾易入口!!!
酒味都唔會話太重!!!都幾正!!!

咁我地叫左個小食-Chicken Wing
一咬去好香脆仲有d雞油漏出黎tim呀excited
加上一個自家制既shrimp sambal sauce!!!辣辣地更加野味heart

主菜我地就叫左個Black Truffle Prawn Pizza
一份有8件shocked估唔到有咁多!!!Pizza比較厚身...好有咬口!!!
一咬落去有濃濃既黑松露味...岩哂我一向愛食黑松露既gas味既人啦!!!
蝦亦好爽口加上咸蛋...味道出奇既夾love

8件真係太多...我地真係食唔哂啦!!!
唯有.....打包!!!

但我地都係堅持叫左個甜品share!!!
Grilled Cheese mango Brulee!!!睇個名就覺得特別啦!!!
芒果皮上有一片扮芒果既芝士mad芝士同芒果都燒過既!!!
芝士咸咸既...芒果酸酸甜甜...但放埋一齊又好好味wo!!!感覺好特別!!!

下次要同多d朋友一齊黎試多d款式先得!!!smileheartsmileheart

用餐日期: 2015-08-08
是次消費: 每人約$250 (晚餐)