中文 | English
無聊孖寶
我是無聊孖寶。我最常於尖沙咀出沒,最鍾意川菜 (四川)日本菜法國菜大閘蟹串燒火鍋,香檳, 紅酒, 清酒, 花鵰。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
無聊孖寶  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-02-24
類別 : 日本菜日式西餐咖喱

每次經過呢度都人山人海,但係由於對咖喱冇乜興趣,一直都冇諗住試

不過今日星期六,我家主人唔0係屋企,就自己一個出左去玩~lol
Shopping完見倒呢樹依然多人,但又突然想食日式咖喱喎chopstick,就試下一個人會唔會快D有位啦!
果然,講完一位,馬上可以直入喇!
哇呵呵呵lol~~ 確實令一眾等位人士又羨又忌!! (sorry, 有D囂tim~ 呵呵~tongue)
第一次黎,都研究左下個menu先識叫

第一次黎,都研究左下個menu先識叫

有得加$變餐,就最適合一人晚餐喇! lol
加左$15 要埋湯同野飲
今日餐湯係洋蔥湯,感覺個湯都幾hea~~

今日餐湯係洋蔥湯,感覺個湯都幾hea~~

應該係溝粉or濃縮液0既味精湯? 不過對餐湯都冇乜要求,濕下個嘴唶~
鮮菇忌廉奄列咖喱飯($60)

鮮菇忌廉奄列咖喱飯($60)

然後到個飯喇~初初見唔係好大碟仲驚唔夠,原來都好飽下,早知叫少飯慳返$5啦!
要左小辣,果然一D都唔辣呀! 由於加左忌廉,感覺好滑好香濃,但如果D蛋厚少少會更好,因為又咖喱又忌廉,已經食唔倒D蛋味,如果可以有埋蛋香就好喇!
另外加左$25要酥脆雞

另外加左$25要酥脆雞

對比起個飯0既價錢,都幾貴,佢係將D雞粒切半,所以睇起上黎多D,不過炸起熱辣辣,好香脆,確實幾好味
大大杯檸茶

大大杯檸茶

另外一提,杯餐飲檸茶好大杯呀~~ 仲諗住呢D日本餐廳通常好細杯架麻,都幾驚喜

服務就正常啦,見D waiter/waitress 都好忙,笑容雖然冇乜,不過都有禮貌,問佢攞野亦快,可以體諒。
用餐日期: 2013-01-19
是次消費: 每人約$100

2013-01-29
類別 : 多國菜酒店餐廳咪嘥嘢食店無翅餐廳自助餐早午餐

無聊Turbo 突然話食飯
今次揀左新開既Three on Canton!
開頭Turbo話好似得buffet,好在原來都有a la carte,因為閒日都唔想食得太heavy
但係坐落就有d後悔… 因為buffet 既bbq counter 就0係後面,一路等食,一路聞倒陣陣燒烤味,香到呢~~~shocked 但係又冇得食.. 而且散叫唔係平,應該都係buffet抵食!

食物選擇唔算多,一般酒店餐廳咁西菜﹑中菜﹑亞洲菜﹑扒類各有幾款
酒的選擇似乎比食物多,價錢亦大眾化,都係數百蚊既table wine
見倒竟然有pinotage,馬上叫返支
Neil Ellis Pinotage Stellenbosch 2009 ($360)

勁香果味,無論顏色味道都好似利賓納/提子汁,酒身薄,易入口,輕輕鬆鬆食餐飯之選
Slow cooked wagyu brisket, crispy beefs tongue with potato puree and king oyster mushrooms ($268)

慢煮和牛胸感覺似廋牛腩,係咪慢煮左就會咁?? 係就煎左佢算吧啦~~~ 脆牛脷好似煎乾左既煙肉,幾得意,底既薯蓉好香好好味~~~因為落左好多牛油? mad
Squid ink linguini with grilled king prawns, sauce vierge and fresh basil ($288)

呢碟係搞笑之選~~~ 一路食一路笑,因為好硬到似綱線~~ 叉起時仲識動L!! 勁得意,由於冇汁既關係,乾爭爭,口淡淡,食得出其實d味係好味既,但係由於太淡,味道一閃即逝…不過d蝦就幾好!
最後甜品係Baked Alaska ($88)

最後甜品係Baked Alaska ($88)

落左大量我地都唔鍾意既杏仁酒黎點火! 酒多到燒唔哂,變左水浸Alaska >___< 好好好苦呀~~~

唯一要讚既係服務幾好,每碟食完一陣年輕既waiter哥哥都會走上黎問意見,亦有細心聽,希望真係會有收善啦! 唔喊都係因為佢咋!

Turbo想我俾個笑,因為佢唔記得攞電話,waiter哥哥跑出黎俾佢呀~~ so sweet~~~shocked
用餐日期: 2013-01-22
是次消費: 每人約$500 (晚餐)
用餐優惠: 信用卡優惠

2013-01-20
類別 : 港式大牌檔適合大夥人

凍冰冰想食羊腩煲,即刻諗起妹記

兩個人一煲羊腩煲都已經夠,為食再叫多個芥末墨魚丸 lol

羊腩煲一黎到果然好大煲!裡面都好多羊肉,仲有好多馬蹄,可惜我地兩個都唔食 tonguetongue!
味道不錯,羊腩都入味,只係有d唔夠淋

味道不錯,羊腩都入味,只係有d唔夠淋

芥末墨魚丸就好失望,d墨魚丸唔彈口,係打得唔夠耐定唔新鮮?

芥末墨魚丸就好失望,d墨魚丸唔彈口,係打得唔夠耐定唔新鮮?

入面係用法式芥末,裡面有芥末子味帶酸,仲有d青瓜絲

入面係用法式芥末,裡面有芥末子味帶酸,仲有d青瓜絲

我覺得一d都唔啱味呀,用wasabi同青瓜粒應該會好好多!

下次淨係叫羊腩煲好喇
用餐日期: 2013-01-06
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2013-01-20
類別 : 日本菜串燒店壽司/刺身串燒

呢排第二次去八王子,其實呢度0既野食唔係特別好食,但係就係有另你想返去0既吸引力..

酒既選擇不少,都係一d大路價錢相宜0既選擇,不錯!
要左支大既上善如水,抵d嘛,飲唔哂可以拎酒,不過最後飲哂…
上善如水

上善如水

野食既選擇就更多,每次都花多眼亂
明太子吞拿魚壽司,唔知點解唔係好食倒明太子味,又唔係好食倒吞拿魚味,但係又想再食
明太子吞拿魚壽司

明太子吞拿魚壽司

八爪魚餅,必食之選,熱辣辣好彈牙,連埋薑蓉仲好食

八爪魚餅,必食之選,熱辣辣好彈牙,連埋薑蓉仲好食

串燒唔係燒得特別靚,但係特別d既荔枝煙肉,芝士雞肉又幾好食

串燒唔係燒得特別靚,但係特別d既荔枝煙肉,芝士雞肉又幾好食

燒雞皮又反而燒得幾好,燒到卜卜脆,要 encore,不過廿幾蚊一串,都幾貴 ~__~

雞軟骨又係幾好味,送酒一流

雞軟骨又係幾好味,送酒一流

另外仲要左個牛肉飯,上菜好似碟頭飯,唔係唔好食,不過唔會再叫,都係上次既鵝乾飯好好多~

還是會回來~
用餐日期: 2013-01-05
是次消費: 每人約$450 (晚餐)

共有1 人投票

2013-01-29
類別 : 法國菜朱古力/糖果店甜品/糖水

又黎排隊買macaron,自從條龍短左之後就忍唔住黎排隊買啦~~
Laduree既macaron真係好好食~~~
尤其係中間棉花糖既,另佢既中間更加煙煙韌韌咁~~~
呢期最鍾意既係bubble gum味~~~
真係想買一盒淨bubble gum呀~~~ 好似食緊beaujolais味macaron咁!!
呢隻味仲好似係季節限定,要快d食多d呀!!

自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2013-01-26