Super-Pig

Super-Pig

喜歡周圍吃,四處揾嘢食,揾到好嘅就同朋友分享
訊息
正顯示第 15 篇(共 5 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
每人約$150
DEC 07

因為生日,朋友請我飯,但沒有點子去哪裡吃,突然想起有一間遺忘很久但東西很好吃的日本餐廳,它就是秋月,很久沒去了,不知水準如何,於是約她一起去試一試。 店子依舊,沒多大改變,我們看看餐牌後,叫了刺生拼盤、泡菜豬骨湯砂鍋(配雞肉)、清酒煮蜆&豬肉生薑燒,刺生好新鮮鮮甜size啱啱好(不會像哪些標傍死咁大件,食到你嘔的水準),蜆夠清甜,泡菜砂碢味道微酸中帶鮮味,生薑燒OK la,各樣都保持高水準,侍應亦有禮貌,不像食評內寫得咁差,記得他們甜品亦很正,但因吃得太飽沒有叫,下次再約朋友去食.
每人約$19
DEC 07

早兩日上openrice睇到厘間店,諗吓都好耐冇食清湯腩囉,於是决定去試吓間店嘅水準如何。 今日自己一絛友走入去叫咗碗清湯腩米粉嚟試下,湯好清較淡,但飲落發覺有微微香味,跟住試牛腩la,確實唔錯,D腩好入味而且好軟,帶有DD肥剛剛好,令牛腩更好味,可介紹比朋友一齊來吃,順便試下他們的另一招牌菜--咖喱牛腩。
每人約$21
DEC 07

收工約咗friend喺厘頭等,記起呢間店要試一試,於是走入去,環境一般,較小,不過冇所謂la,反正只係想試吓D燒味,望望餐牌,雙拼都係$18,加$3重有杯凍飲添,於是兩個人分別叫咗义雞飯&燒肉鴨飯,义燒冇想象中咁好食,反而個燒肉有D驚喜,皮脆肉香,肥膄剛好,廿零蚊套餐算係咁嘞,可以再來。
這篇是 [非食評]
每人約$20
DEC 07

聽朋友講咗厘間冰好好味,禽曰終去試吓,叫咗佢地最出名嘅綿綿冰(忙果味)食,好正,配料幾特別,自已揀,我就揀咗梅子魔豆、乳酸魔豆&三色Q豆,D冰同平時食砂冰好唔同,好滑好軟好似食雪糕咁。
每人約$100
DEC 07

經朋友介紹,最近去了這家開了不久的泰國餐廳食晚飯. 店子不算大,但環境舒適,又可坐外邊露天位.食物水準亦比預期高,經侍應介紹,試了生蝦刺生(個汁好開胃)、炸魔鬼魚(送啤酒最好)、焗香草山鯭魚(好好味,香料落得剛剛好)、沙爹串燒、泰式炒飯、炒通菜等等.最後老闆走出來同D客傾計,佢亦過來我們這傾,據他說每天從灣仔來元朗才去街市入貨,所以好多菜式餐牌上冇寫,當日買到乜就介紹比客人食,或者客人想食乜,可以早D打比佢預訂亦得,而且佢巳前係喺酒店做,所以對食材、食物烹調及攞設要求很高,最後老闆送了個水果杯比...
1 推介
perry chak