中文 | English
wooddot
我是住在大埔的wooddot。我在九龍灣工作。我最常於大埔沙田大圍出沒,最鍾意日本菜意大利菜法國菜扒房西餐廳咖啡店鐵板燒自助餐壽司/刺身
食評會員 1次成為首位寫食評會員
wooddot  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-10-26
類別 : 新加坡菜馬來西亞菜

九龍城假日,無論大舖小舖都大排長龍,估唔到呢度唔洗點排隊質素都唔錯喎!以後去九龍唔洗淨係諗到泰國菜喇!呢間海南雞飯都唔錯,雖然係快餐店形式,但呢個錢價,係超值左既。

我地5個人,叫左個4人餐,加碗油飯,好夠飽,又冇野剩,真係好抵食!

香手刴咸魚蓉肉餅,香脆可口,咸魚加上薄薄既肉飯,煎得非常香口,送飯當然一流啦!

油飯有少少炸香既蒜粒,令本身都好香既油飯更加惹味。
例湯就一般,那天係南瓜湯。

馳名滷水西貢狀元蹄,都几大隻下,煮得又夠淋,見到D骨膠原就好開心喇! 雖說是滷水,但又唔係好食到滷水味,但好味就夠啦!

至於主菜呢,起晒骨賣相已經好吸引,雞皮有少少肥,但肉滑就好香滑。

用餐日期: 2015-09-19
是次消費: 每人約$65 (晚餐)

2015-10-22
類別 : 港式甜品/糖水中式糖水

新店乾淨,佈置蕳約,而且地方濶落,坐的好舒服。

我地5個人食左7個甜品,仲要估唔到佢碟碟都咁大碟,食捧住個肚走。

店名有合桃2字當然要試下有几堅啦,我地共叫左3碗,首先係最大寄望既沙沙合桃糊,有少少失望,合桃糊上既合桃粒本來係寄望卜卜脆,噢,但點知淋左!然後發現紅豆同合桃個味唔係好夾,但同芝麻就好得喇,2種味道都又香又濃,總括合桃糊係好味既!

然後就係榴槤拿玻崙,好大碟,榴槤味比較清淡,加埋拿玻崙餅底,中和少少甜味,不錯。

榴槤龍眼雪樂冰,又係好鬼大碟,有龍眼中和了榴槤的味道,有點點refresh 的感覺。

蜂巢薑汁二重奏,我都係第一次食蜂巢,是真是假我唔識分,但口感都几奇怪,一入口有香濃蜜糖味,然後發現蜂巢很難咀嚼,沒有味道之後只剩滿口蜂巢渣。底層既薑汁布丁都几辣,加埋雪呢拿雪糕黎食就岩岩好喇!

抹茶紅豆係用半價飲品,除了個雪糕球好有抺茶味之外,其實下面既都係冰和好淡紅豆水,可以不試。

用餐日期: 2015-09-19
是次消費: 每人約$35 (宵夜)

2015-10-12
類別 : 京川滬中菜館中式包點適合大夥人

慶祝10月舊同事生日飯,訂了6:30 的枱,安排了我們坐獨立房,既舒適又寧靜,岩晒我地成班女人高談濶論呀!我地叫左個6人餐,再加左隻北京烤鴨同埋小籠包,好豐富呀!

雞絲粉皮,普普通通,粉皮有點厚。

招牌燻魚,意想不到還是暖的,有酸酸甜甜的味道,好好食。

花雕醉雞,醉味重帶苦,雞肉好滑。

清炒蝦仁,是我吃上海菜必吃的,這裡的有點油,但都好爽口,配上香醋,仍舊非常味美。

小籠包,皮算薄,湯汁豐富亦夠熱,味道不錯。

賽螃蟹嫩滑可口,加埋香醋,正!

鐵板京葱爆牛肉, 京葱太大堆頭喇,鐵板上枱,好香好香好惹味。

翡翠鮮魚羹,略嫌太多芫茜,魚肉有少少鯹。

火腿炆津白,中距中規,津白很甜美。

北京烤鴨,正呀!師傅刀工都又好,每一片都好平均,上枱仲暖既,皮還脆。

高力豆沙,皮太厚,豆沙太少,如果可以轉拔絲香蕉就好喇!

$1600 / 7個人,真係好抵!
推介美食: 招牌燻魚,
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-09-11         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$230 (午餐)

2015-09-24
類別 : 多國菜酒店餐廳咪嘥嘢食店無翅餐廳自助餐早午餐

今年既結婚週年結念日,冇事前特別準備,就快速在網上搵間BUFFET 試下啦!
Buffet 時間由6:30pm 到 10:00 pm, 雖然我地7點半先去到,都唔洗趕頭趕命。

一開始當然是試下d冷盤先啦,開邊龍蝦都几鮮味,但肉質就比較鞋喇!

另外,我試左長腳蟹,鮮甜味美,藍青口size夠細,所以都算鮮嫩滑口,重要是無渣。

沙律吧佈置得好吸晴,整整齊齊又多元化,材料都好新鮮,亦有供應多款醬汁。

HAM既款式少,而且並不吸引,所以無試。

即開生蠔雖然細細粒,但爽甜味美,海水味濃。

刺身有4-5款,三文魚,北寄貝,原隻甜蝦,鮑片等,都好新鮮,但就少款式,三文魚特別好味,魚味好濃。而壽司就只得卷物,所以冇試。

遇岩懷舊老香港主題,真係有好多兒時既零食,睇見回憶下都好開心。
菲林卷,砵仔糕,馬仔,糯米糍,雞仔餅,合桃酥,冰條,冰糖葫蘆,山楂餅,白糖糕

仲有車仔麵,生滾粥,茶葉蛋,仲有D涼果,同埋自助懷舊汽水,以前响D辦館買汽水,就係自己伸隻手入去凍冰冰既水入面拎汽水再自己開蓋架喇!

繼續就係熟食類,有鵝肝多士煎得夠燶。扁皮鴨睇住師傅即場扁,所以每一件都仲暖同埋D皮仲脆,而塊粉皮就用蒸爐一直蒸住,保證每一塊都暖笠笠,唔會又乾又硬。

燒羊架好鮮嫩,多肉汁又唔羶。
另外威靈頓牛柳就爭D喇,首先酥皮同埋牛柳分離左,同埋牛柳都几羶。

還有印度食物,雖然我唔嗜辣野,但佢地酥餅真係好好食,唔點咖哩就咁食都好好味。

雪糕是 Movenpick 有多種口味,我揀左榛果同埋朱古力味,本來對榛果甚有期望,榛果雖然濃郁但太甜了,反之朱古力冇咁甜,仲好香濃。

臨近尾聲,侍應送上祝福句子的心太軟,我地又拿拿林走出去拎個雲尼拿雪糕先似樣架嘛,呢度既心太軟果然夠軟,一畢落去朱古力醬流晒出黎,正!味道偏苦,好好食,之後我地出去再攞多2個,真係好好味!

甜品種類都几多,但個人覺得唔夠精緻同埋味道一般。
跟餐既咖啡我地揀左cuppacinno 好香濃,泡沬豐富,餐後配上一杯這樣的熱咖啡,無疑係一種享受。

題外話/補充資料:
食物種類真的很豐富,絶對冇可能1次試得晒。
用餐日期: 2015-09-22
是次消費: 每人約$511
用餐優惠: 優惠券
是次使用的OpenRice優惠券:

2015-09-24
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓少鹽少糖食店點心

呢日星期六,8個大人加2個唔食野既人仔,叫左個半席圓桌歡聚宴,有滙豐信用咭優惠,加左碟叉燒同埋東坡肉,冇叫白飯,改為三文魚砵仔飯。呢度 PROMOTE 緊客家菜,我地呢餐有几味都係客家菜,老爺係客家人,雖然味道一般,但佢都食得好開心。

蜜汁叉燒先上枱,好好食,好叉燒難求,肥瘦厚薄適中,蜜汁味香甜濃郁,絶對係一碟好叉燒。

雲耳小瓜炒花枝崧,普普通通。

上湯焗加拿大龍蝦 (伊麵底),龍蝦雖然細細隻,但都食到鮮甜味,只係份量太細。

東坡肉,肥瘦一層層分明,肉質感覺結實,色澤美麗,入口融化滿口油香。

醬皇金蒜雞,睇落好濃味,但食落就剛剛好,金蒜好香口,雞肉嫩滑。

蝦乾肉崧浸娃娃菜同埋鮑螺片,2碟都好大碟,1個餐有2碟咁大份量既菜,仲有碟雲耳小瓜炒花枝崧,3個都係瓜瓜菜菜,實在太誇張,亦有呃秤之嫌。

蠔皇鮑螺片,唔好食,個汁又唔好食,個鮑螺片太淋又冇味,又唔好食。

三文魚焗筒飯,加左油鹽同埋三文魚碎黎蒸,再加埋葱,几香口。

襌衣脆魚卷,外層酥脆,內裡魚肉略嫌太結實,同埋咸左D。

清蒸花尾躉,蒸得剛剛好,肉質都几滑,也有魚香味。

魚型芒果布甸,一般啦,人工開粉的味道。

題外話/補充資料:
地方大,但服務員不夠,除左落單同埋單,好難搵到人幫手。
用餐日期: 2015-08-29
是次消費: 每人約$200 (晚餐)
用餐優惠: 信用卡優惠