中文 | English
石頭記
我是石頭記。我最鍾意西式(意大利/法國),中式(川菜/雲南/上海),日式,泰式,。
食評會員 6次成為首位寫食評會員
石頭記  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-09-24
類別 : 西式咖啡店

由underground搬左上地面既Underground Rise第一次嚟食lunch
慢煮雞胸海凱撒沙律 : 雞胸好嫩好香胡椒味, 好食
牛肝菌黑松露意粉, 意粉質地好有咬口, 牛肝菌好多香, 加埋黑松露又唔會話好漏, 岩岩好
招牌黑啤肉醬熱狗配薯角 : 個包好香脆,好有美式熱狗果重包味, 同普通出面食既係有啲唔同, 同埋咬落係有陣啤酒香, 好好食
唔記得左名既Pizza, : 薄底香脆, 啖啖芝士香, 都唔錯
Dirty : 暫時係我飲過好最飲既Dirty之一
Mocha : 同事話咖啡同朱古力味剛剛好
basque burnt cheesecake : 朋友個個都讚好食
tiramisu : 都好唔錯, 最重要有dressing, 好食之餘又賞心悅目
整體係好滿意, 所有熱食飲品即叫即整, 熱辣辣, 最重要無晒煙味🤣🤣
一定會再嚟

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-09-22

2022-11-25
類別 : 澳洲菜西式咖啡店All Day Breakfast

未有Everglow之前, 上水係一間有質素既Cafe都無。。。。環境舒適, 可惜位置唔多, 之後幾次想去食都因為太多人而改道
嚟呢到食野大約係兩個月前, 難得約朋友嚟上水聚下, 就諗起唯一呢間Cafe, 朋友都讚口不絕
Avocado Smoked Salmon sourdough 香脆Fresh, 呢個係perfect match...好好食
Beef sourdough - 好香, 份量好夠。。。
Black Latte - 即係黑芝麻Latte, 出面少有既味道excitedexcited至愛
Flat White - 朋友點既, 佢係FW fans, 係香港飲過幾十間Cafe都未飲到佢係澳洲時飲過既口味, 呢到佢搵到喇。。。yummyyummyyummy

堂食等位時間: 0 分鐘

2019-01-17
類別 : 日本菜

公司附近有間日式外賣, 主打靚魚生拖羅, 睇到相片質素好吸引, 於是order外送到公司慢慢歎, 店員好好, 好nice, 有問必答
最後豪一豪叫左拖羅丼
拖羅丼是3大拖,3片中拖$298, +$18跟湯同前菜, 另想食埋海膽就加左一份$30蚊

送到嚟真心嘩左一聲heart, 份拖羅好靚, 油脂好豐潤,入口溶化,個陣油脂香味係個口到浪左大半日excitedexcited, 好鬼回味, 海膽味唔算好濃郁,但厚身, 口感一流,加餐湯同前菜一啲都唔馬虎, 湯有加蜆一齊煲, 沙律菜夠新鮮,絕對值得再encore likelike

推介美食: 拖羅丼,海膽

評分: 味道 5   服務 5   衛生 5   抵食 5

2018-01-30
類別 : 日本菜爐端燒串燒

爐端燒越開越多間,今晚就試下御家,店子細細坐得都幾舒服夠casual

先點雞泡魚干,熱辣辣咬落軟綿綿,對版

燒粟米,無味既

燒雞翼外面脆,但略嫌肉質太乾

酥炸魔鬼魚,香脆可口,唔錯喎

燒牛舌,厚度適中,好香口,又juicylike 翻點了多一客

燒年糕,熱辣辣,外脆內軟綿綿,啖啖芝士香like

燒秋刀魚,正常

燒雞皮,好鬼😈😈,香脆又唔太膩
燒鰻魚likelike

豆腐沙律likelike清下啲油膩,好fresh

燒牛肉飯(安格斯同韓牛),略嫌有啲un...牛味唔夠特出

燒雞胃,正常野

燒物尚有進步空間,可以加入多點特式燒物likelike

是次消費: 每人約$180 (晚餐)

2017-10-11
類別 : 港式泰國菜多國菜茶餐廳/冰室

最近大埔最有人氣就係木船, 好多網友都推介, 仲話一定要book位, walkin有排等呀~
於是同朋友嚟潮聖下
book左台都大概等左15分鐘先有位入
裝修以木為主, 望落簡潔舒服, 但台與台之間空間比較窄, 會有小小迫, 但可以接受
食物類別都幾多, 店員都幾nice, order左
先嚟特飲兩大杯
朱古力似乎有啲膩

芒果沙冰好fresh好creamy, 配埋糯米糍, 爆谷同鮮芒果, 望到都流晒口水

串燒牛有啲un又無咩味, 串燒豬就好香好軟林林

冬陰功湯, 呢個好推介, 因為好好飲, 酸酸辣辣仲勁有香矛味, 又足料(兩隻大蝦, 紫洋蔥, 蘑菇。。。等)

不得了原隻菠蘿炒飯, 勁多肉鬆, 仲有燒菠蘿, 粒粒飯都炒得夠乾身

海鮮沙律, 份量夠, 但海鮮就無咩味, 都係靠啲汁同配菜搭夠

總括食得過, 價錢又公道。。。仲有好多其他野想試
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2017-10-10