中文 | English
Tonyhaha2008
我是住在九龍灣的Tonyhaha2008。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
Tonyhaha2008  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-09-23
類別 : 陝菜 (陝西)快餐店小食店

好久沒寫食評了,這次真的想寫寫,因為真的是滿心期待的。smile

我非常喜歡吃麵,當然也吃過不少麵,而【陝西油潑麵】,是我的第一位。star

知道了這家餐廳是西安人開的,當然不試不可。久未寫食評,沒拍照,就長話短說好了。

首先座位太少了,就準備客人都外賣嗎?油潑麵的寛麵條,可是一放就會粘在一起的,不太適宜外帶的呀!shocked

我點了一個套餐,有【金牌油潑扯麵】【肉夾饃】【豆漿】,再另加一份【金牌陝西涼皮】。這店的【金牌】,一般都是指最簡單,沒什麼配料的基本級菜。

先講豆漿,豆味濃,甜味適中,但沒有隔怎麼渣,杯底冇渣,但這樣粗糙的家庭式豆漿,我能接受,但相信不是出名挑剔的香港人所能接受吧。smile

然後說說肉夾饃吧,那個包的口感是挺特別的,一看就知道有下過心思的,喜不喜歡見仁見智,我就覺得還不錯,能夠感覺到這是老闆想做出的感覺。smile肉嘛,口感也不錯,不會乾乾的,也不會過鹹,符合陝西風味的一份肉夾饃chopstick味道不錯,但對香港人來說口味就稍微單調了一點。

再來要說的就是【涼皮】了~
涼皮口感非常正宗,加了份量適中的青瓜絲,加添了清脆感。加了放在桌子上的涼皮汁,味道馬上正宗起來。點點的辣,點點的清脆,軟軟但完全不會粘在一起的涼皮,事實上真的好吃。like但是味道寡了一點,加了涼皮汁,吃了一口就馬上發現了,差了什麼? 就是少一份突出的香味和味道,真希望店老闆能看到這食評。。。。。細剁一點新鮮蒜頭放在粉皮中吧(是剁,不是磨),這樣味道香味口感也會升華到另外一個層次了yummy

我把【油潑麵】放到最後說,當然因為這是重點了。陝西人都吃麵食,這個麵是非常重要的。一家店值不值得去,就看麵了,而油潑麵更是重中之重。king記得內地名導演張藝謀說過,在外拍完戲,回到老家,第一件事就是吃一碗油潑麵!!!油潑麵就是陝西第一麵,也是我最喜歡的~chopstick

油潑麵非常簡單,重點就在麵條。扯打好麵,放水裡煮熟,隔水放碗裡。麵上放一點點青菜,辣椒面,點點花椒粉,鹽,味精。。。一勺滾油到上表面,真是香氣四溢~love

看看眼前這碗麵,問題來了! 麵表面這些豬肉是什麼意思ghost吃一口,味道不差,但這不是應該存在的東西吧!這是不想讓香港覺得太單調所以才加的東西嗎!? 我不想見到它,馬上把這些豬肉都吃掉了。。。。。可以把麵跟調味料拌均勻了。。。。。。吃一口麵,口感不錯啊,麵條的味道也不錯like香香的辣椒以油粘在麵條上,碗底的水不算太多(如果多了,辣椒就粘不去麵條上,會沉底了),是一碗挺不錯的油潑麵~ 真要讚一下,因為一碗好的油潑麵,這店就已經做的不差了。like但問題出現在幾點上,首先是太鹹了!!!這個問題是最嚴重的,一吃就覺得鹹,加一點醋再吃,還是覺得太鹹。會是因為那些肉的肉汁嗎!?還是鹽真的放多了!?如果能清淡點點就非常好了~~~

第二個問題是性價比太低了。。。就是說麵的份量太少了,這也扯上價錢相對偏高了。我是為了吃這碗麵而去的,這個份量根本吃不飽!如果吃兩碗就差不多120蚊,這也太貴了吧!我不知道這是店鋪租金太高,還是店鋪定位,不知道。但我覺得,如果定價在35蚊一碗,份量再加一半,最少能讓人吃7成飽就更好了。。。。。smile

因為這店的麵做得不錯,所以是很有生存空間的,但我說的問題,就真的要改善了。

推介美食: 涼皮, 油潑麵
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-09-23
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2015-07-01
類別 : 港式粥品

好耐冇入元朗了,突然心血來潮就上咗巴士了tongue 不過真係唔啱時候,因為天氣實在太熱了。。。禮拜日呀,條街感覺上都冇咩人mad 求其搵間購物中心行下都冇宜家咁辛苦huffy 餓喇!就發記啦。

坐咗冇幾耐我點嘅【蠔仔粥】就上檯喇,試試味道先。。。淡咗少少,加啲鹽先。。。都仲係淡,,再加啲胡椒粉,再加鹽。。。。。。。好清淡呀sad 天氣已經咁熱,啲粥又咁清淡,點算呀mad 都係老婆煲嘅粥好味啲lol 不過啲蠔都仲算有份量tongue

然後係【豬潤腸粉】。。。一樣咁健康,不過啲豬潤都仲算新鮮,煮得仲算嫩,切得都幾大件,就係淡啲囉sad

食到差唔多,見到坐隔離嘅阿叔,都叫咗豬潤腸粉。。。佢先問咗店員攞咗個碗仔,我想,一個人食粥,駛唔駛攞碗咁多餘呀。。。shocked之後我見佢攞起支醬油就倒入個碗度,然後就夾起件豬潤擺入去了。。。。。。。。。明白了,學到野了tongue 係時候走人了,不過應該冇下次了~
用餐日期: 2015-06-21

2015-06-21
類別 : 滬菜 (上海)

早就聽過哩間鋪嘅大名,但間野嘅地點真係唔太就腳,尤其係嗰邊附近冇咩好做,所以一直都冇去嘅打算tongue

最近因為新工作關係間唔中就喺附近出沒,但都係日光日白一個人,就隨便買份早餐吧。
今日早餐

今日早餐

粢飯凍豆漿就係我今日嘅早餐了。
係我食過最好的

係我食過最好的

好大一個粢飯lol見到就精神。

一咬落去就有一股熱氣湧出黎,晨早流流真係令人精神一震lol 嗯(⊙_⊙) 好脆嘅油炸鬼,熱辣辣,又香口,軟軟嘅飯,加上味道正宗嘅肉鬆。我食過唔少食店嘅出品,從質量,飯 肉鬆油 炸鬼嘅比例,哩間所賣嘅粢飯,係我食過最好的!!!chopstickchopstickchopstick 本來覺得有啲貴,但真係物有所值bowl 豆漿夠凍,甜味亦適中,飲得都好舒服lol
推介美食: 粢飯
用餐日期: 2015-06-21
是次消費: 每人約$30 (早餐)

2015-05-17
類別 : 港式粥品

舅父一家住喺西貢,所以我同老婆得閒都會黎哩頭行下的。我老婆中意食粥,之前又唔多識煲,所以每次過黎哩頭都好似上癮咁想黎開飯tongue 最近老婆終於可以煲出一碗又棉又香嘅粥了,所以再返黎試試哩間嘅出品smile

午飯時段,已經滿座,唯有排隊啦,等咗10幾分鐘先有得入座呢,好彩仲有個哥仔得閒就出黎安撫下我地tongue

街坊食店黎講,價錢其實唔便宜啊

街坊食店黎講,價錢其實唔便宜啊

望望餐牌,哩間啲野其實唔係好平,一碗粥平均20蚊左右,再加份油器腸粉之類就已經30幾了,以街坊早餐黎講一啲都唔便宜啊sad

老婆中意食魚,所以次次都食【魚腩粥】tongue 我本來想叫碗白粥試清楚哩間嘅粥底,但都係叫碗【艇仔粥】吧,好多年冇所謂食過了~
再黎份【炸兩】吧,屋企煮唔到的lol
味道可以,但粥底其實唔係好香

味道可以,但粥底其實唔係好香

粥黎喇~試啖粥,材料份量唔少,亦幾新鮮,魚腩幾甜,艇仔嘅魷魚亦有質感,但粥底感覺上唔係好香啊。。。但因為材料量多,所以真係食唔出粥嘅真正味道,但整體黎講味道其實唔差的smile
又便宜又好味

又便宜又好味

【炸兩】就真係好味喇~油炸鬼足夠脆,腸粉夠香夠軟,撒上蝦米同少少蔥花,即叫即蒸熱辣辣,最後加羹豉油~大大份好有質感,食完好有滿足感,好正chopstick

食到差唔多,老婆同我講佢碗粥大部分都係仔仔食的,唔夠飽啊mad我個衰仔幾時大食咗咁多架shocked 適逢其會,就黎多碗【白粥】啦,等地可以試清楚個粥底smile【炸兩】味道唔錯, 再要多份【大蝦米腸】吧tongue

蝦米唔少,口感適中

蝦米唔少,口感適中

哩間嘅腸粉真係唔錯,唔係好滑嗰種,但口感適中,份量夠,食得好舒服,好滿足,唔怪得之每個叫外賣嘅都係叫腸粉炸兩之類嘅野啦chopstick
米味唔香,口感亦一般

米味唔香,口感亦一般

終於可以試試個粥底了,粥上檯。。。聞聞,冇乜粥香啵。。。。。。食番啖。。。淡而無味冇乜米香,口感亦好奇怪,唔稀唔稠亦唔棉,反正唔好食sad 加啲鹽亦唔令到碗粥好食啲,真係好失望。。。
推介美食: 炸兩
堂食等位時間: 15 分鐘
是次消費: 每人約$45 (午餐)

2015-04-11
類別 : 港式快餐店少鹽少糖食店

煲咗飯但我又突然冇心情煮餸,老婆又唔想煮,咁不如落街食吧。去邊間呢?隨便一餐,就【大快活】啦,味道唔錯價錢又合理~

老婆食咖喱食上癮,出親街都想食,就先黎份【咖喱雞飯】吧,我就要【焗豬扒飯】~

俾完錢,阿姐除咗飛之外仲俾咗塊牌我,話搵個位坐坐,佢同事就會將我地點咗嘅餐送過黎架喇~ 大快活幾時開始有送餐服務架,太驚喜喇shocked 特別服務嗎?

彩德邨的位置以前是石礦場,地理位置高,風景還真的不差,下面就是九龍灣地鐵站,大快活內一幅幅嘅大玻璃,非常開揚smile

我地搵個梳化位坐低,話咁快我地點嘅餐就送上黎喇~smile
唔係話特別香,但味道有層次

唔係話特別香,但味道有層次

一向對【阿活咖喱雞飯】好有信心,之間又試過好多間餐廳嘅咖喱,好耐冇黎食過,就再重溫下哩間嘅出品吧~

望住哩份咖喱飯就記起之前沙田連城廣場嗰間【嚐味】嘅出品,【嚐味】嘅雞係一粒粒的,哩間係一件件的lol 一件件的,煮得又入味,咖喱味又香又濃有層次感,完全冇寡寡嘅感覺!連鎖快餐店嘅出品居然比大部分餐廳都要好,確實不太正常tongue 啊係,碟入面嘅紅雞蛋係哩間分店開業5週年大食會,係某啲店員特別送給某啲老客戶的lol
番茄味濃,豬扒鬆軟

番茄味濃,豬扒鬆軟

【焗豬扒飯】味道亦好,洋蔥菠蘿番茄配料樣樣新鮮,份量亦足。焗豬扒飯嘅豬扒當然唔會太厚的了,但肉味夠具質感,加上炒蛋飯,配合番茄醬嘅味道十分令人滿意chopstick 啊係,加配椰菜小番茄一份smile

推介美食: 阿活咖喱雞飯,焗豬扒飯
用餐日期: 2015-04-10