中文 | English
erica705
我是erica705。我最常於中環尖沙咀粉嶺出沒,最鍾意台灣菜泰國菜意大利菜扒房西餐廳咖啡店粉麵/米線素食All Day Breakfast
食評會員 2次成為首位寫食評會員
erica705  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

5天前
類別 : 粵菜 (廣東)港式中菜館火鍋

朋友推介天后嘅叁不館,懷舊風格嘅邊爐店,入到去枱同枱之間擺得好闊落,地面乾淨唔痴笠笠,first impression好好~

醬料選擇幾豐富,必揀自家製沙爹醬同葱頭油,加咗葱頭油個醬即刻香十倍!

揀咗雙拼湯底,蕃茄清清地幾舒服,沙爹香濃但唔會過鹹。

手切牛頸脊爽滑好食,蔬菜都唔貴又新鮮,海鮮擺盤靚又冇沙,重點推介蝦膠油炸鬼,出面好少見,好有特色。

仲有必食嘅就係即炸響鈴喇,一啲都唔油,吸滿沙爹湯就更加好食。

用餐日期: 2024-04-16

2024-04-10
類別 : 泰國菜

平時好鍾意食泰菜,但就唔想去九龍城啲舊餐廳食,畢竟環境都好影響成個用餐體驗!今日揀咗新城市嘅Here Thai Market,停車場一上嚟就見到,而且裝修光猛又有熱帶風情,好鍾意~

嘢飲唔會過甜,菊花冰有用個竹製嘅飲品套裝住好有心意,而椰青係冰鎮住咁上桌,涼浸浸超爽

食物方面船河嘅湯底會係比較舒服唔太鹹,炒闊河粉就相對惹味啲,個人鍾意炒河多啲🤣🤣

串燒豬頸肉個汁係重點,去除晒油膩感仲有魚露香茅嘅香味

芒果糯米飯煙韌好食,芒果量多又夠甜,推介~

用餐日期: 2024-04-09

2024-03-22
類別 : 多國菜扒房Fine Dining浪漫情調適合駕駛人士

之前嚟過Harlan’s參加朋友婚宴,已經對佢嘅無敵維港景心心眼,所以今次就自己訂枱同另一半嚟個fine dining~

晚餐有四道菜同六道菜套餐選擇,後者前菜同主菜可以各揀多一款,一場嚟到我地就叫晒兩款套餐,咁就可以食晒成個餐牌嘅嘢食😍😍

餐包可refill,夠熱夠脆

頭盤藍龍蝦沙律加入話梅汁好開胃,香煎北海道配上脆西米夠特別,龍井煙燻鵝肝去晒啲油膩感同內臟腥味,就算平時唔太食鵝肝都覺得眼前一亮。

餐湯係牛肝菌湯,侍應會先送上裝有菇菌嘅湯碟,再倒入湯,湯打得好幼滑。

主菜紅蝦扁意粉醬汁香濃蝦肉鮮甜,西班牙黑毛豬腩入口即溶,配埋紫薯蓉平衡油感,牛腹扒肉香吸引但牛肝菌薯泥更有驚喜。

甜品賣相精緻,紅豆雪糕冰感較重,綠茶慕絲食落唔甜好啱女仔~

用餐日期: 2024-03-19

2024-03-15
類別 : 日本菜壽司/刺身廚師發辦

朋友推介呢間omakase,離Time Square唔遠,位置都幾方便。

師傅一人主理,環境雅緻,一共10個座位。

今晚師傅精選唔少春日食材,先上頭盤,黑豆嘅甜好襯托到其他食材嘅鮮味,烏魚子配蘿蔔呢個食法幾特別。

同其他omakase唔同,食完開胃前菜先飲碗大蜆湯,來自三重縣嘅蜆肉鮮甜無沙,師傅話個湯冇落一粒鹽但都好夠味。

刺身有真羽太、縞鰺、白蝦、赤貝、白見貝同埋水八爪魚二食,樣樣都好新鮮,最深刻係水八爪魚嘅爽脆吸管,配埋勁度十足嘅wasabi漬,非常好食👍🏻

炸沙甸魚魚苗作為間場小食幾有趣,脆到好似薯片咁~

煮物有魚肉同大根,大根煮得好入味

海老真丈冇平時啲蝦丸咁熱氣,但食得出真材實料鮮蝦味

壽司有針魚、金目鯛、平貝、櫻鱒、池魚、關鯖、魷魚同拖羅等,最後亦有海膽手卷,當中關鯖最有驚喜,鮮甜嫩滑程度完全扭轉平時對鯖魚嘅印象。

麵豉湯唔會過鹹,亦有好多蔬菜。

甜品有士多啤梨同芒果芝士蛋糕,蛋糕唔甜,面層係芒果蓉好清新👍🏻

呢間omakase定價合理,師傅友善健談,係聚腳好地方~
用餐日期: 2024-03-12

2024-03-07
類別 : 西式咖啡店

唔知關唔關事,但窩子整窩夫真係有一手,非常鬆脆又有蛋香,今晚叫咗個手撕豬腩窩夫三文治,嚟到真係嚇親,超!大!碟!平時啲cafe只會俾一半份量,呢度無論窩夫定手撕豬嘅份量都超多😍😍😍

欣賞呢度嘅手撕豬非常juicy,加埋蕃茄一齊煮冇咁膩,配埋窩夫一齊食真係食唔停口

最近窩夫新推出咗款酥皮pizza,幾得意似係用春卷皮摺咗個碗咁,脆卜卜,我地叫咗大阪燒口味,亦都有濃香照燒汁同大量椰菜👍🏻

最後叫咗個拿破崙同杯mocha,mocha香濃拿破崙嘅custard cream亦都夠滑,不過食得落的話我會建議叫多份甜味窩夫,因為佢個窩夫實在太正了🥹🥹🥹🥹

推介美食: 慢煮手撕豬腩窩夫三文治
用餐日期: 2024-03-06