野田妹妹

野田妹妹

我是 野田妹妹
訊息
正顯示第 110 篇(共 624 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
0分鐘 (堂食)
2023-11-25
NOV 23

得知一蘭喺旺角開分店,就係以前太興個位,喺星期六下晝5點,趁未多人過來朝聖。 好耐無去另外兩間一蘭,唔知係咪都一樣已經轉做電話scan QRcode落單,仲要先付款才有得食。 又好耐都冇食過,原來而家一碗麵要98蚊,不過味道依然,當然指定動作喺飲哂啲湯,影個換底😍。 叉燒雖然好淋好入味,不過比以前薄咗好多。 叫多左個燉煑豚肉燒,呢個68蚊感覺就比較普通。 最後叫埋個49蚊嘅特濃抹茶布甸,抹茶味好濃👍 最後有一個疑問就係點解要加一😅,單自己電話落,比錢又電話俾,水又自己出去斟,除左帶位同15秒內送麵來(我估...
NOV 23

少見,竟然會有搭枱同不搭枱茶錢唔同,不過都合理,亦可接受。 點心品質不錯,特別推介流心椰汁球,夠熱,入面真係有椰汁西米流心👍。 另外,蝦米腸粉亦唔會好好似其他咁煎到咁硬。
蛋撻
3分鐘 (堂食)
2023-11-11
是次消費
每人約$30 (下午茶)
NOV 23

經常在網上睇到呢間新華茶餐廳嘅蛋撻出名,咁啱在附近,於是過來慕名一試。 星期六下晝兩點幾,等幾張飛就可以入坐,咁啱安排樓上雅座,一流👍,因為舊式茶餐廳已經越來越少,有樓上雅座嘅舊式茶餐廳就更加少上加少,所以有得行上樓上雅座樓梯都幾特別。 酥皮蛋撻果然好食,尤其是啲蛋漿夠滑,又唔會太甜。 另外奶茶同咖啡都好飲,特別係杯熱咖啡夠香,亦唔似其他茶餐廳咁有種苦味。 另外,值得一讚係員工態度好,有禮貌,唔會好似其他嗰啲多人幫襯就唔志在,更加估唔到亦乾淨企理。
JAN 20

港灣豪庭新開食店~樂越,午市時間路過,便入去一試,店內裝修簡單,感覺舒服。 點了限定~西班牙安格斯牛肉河,湯底有濃郁牛肉味,不會太咸,很香甜,好味,吃後亦沒有口渴的感覺。另外還點了香脆牛油雞翼撈檬,可以轉白飯,牛油雞翼炸得很香很脆,沒有油膩的感覺,味道很好。 見到餐牌亦有很多款式食物,希望遲些日子可以慢慢試。love 另外一題,午飯時間可加$4跟奶茶/檸檬茶/咖啡。 收銀處擺放了外賣單張,寫住外賣自取,全單95折。
MarcusMarker
NOV 19

港灣千色店自從搬咗上樓上後,地下嗰層騰空咗不少舖位出嚟,不少新的食店都進駐了,今次就試呢間新食店-譚仔。 我地二人叫咗: 過橋米線-份量都算大碗,清湯底夠熱,清甜,餸料豐富。 土匪雞翼(大)-熱辣辣,上檯傳來陣陣香草的味道,很香。 新鮮油菜(生菜)-普普通通。
油雞肶
2018-09-17
是次消費
每人約$39 (下午茶)
SEP 18

要揾嘢食,諗住平平地,入到去都有唔少嘅選擇,我揀咗呢個,有餐蛋麵加雞肶(可選油肶或炸肶)👍,攞到埋位,隻雞肶還是熱的👍,肉質嫩滑,餐蛋麵只是一般,但麵質尚算可以,不會過淋。smile
專食CHEAP野既人
AUG 18

今日一個人食Lunch,突然想食壽司,又想食海膽,見到附近有間千両,一向都知佢質素有保證,所以便決定走去睇下有無位。 上到去取票,等咗大約5分鐘,有半邊卡位,算是搭檯吧! 點了海膽軍膽,三文魚拖羅,油甘魚拖羅,燒芝士三文魚,厚燒甜蛋。 海膽算新鮮,好好味,海膽份量算多,食完很滿足,有種齒夾留香的感覺。yummyyummyyummy 三文魚拖羅可說是肥美,但欠缺鮮甜。 油甘魚肉質爽口,很清,不錯。like 燒芝士三文魚普普通通。 厚燒甜蛋,可能不是即整,不夠熱,但很甜,尚可食到以前的味道。
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2018-08-17
每人約$90
AUG 18

下午兩點幾,一個人去新開T.O.P地庫揾飯食 ,行過突然想食拉麵,於是乎就去試呢間號稱北海道過江龍。 點咗個普通的豬骨醬油拉麵,剔了走蔥及走筍,到想落單時,等了半分鐘,附近都唔見有侍應,要揚手叫侍應從門口行入嚟。 明明張單打咗走蔥及走筍,但嚟到並沒有走,這點都算數,費事換,但最離普是個侍應攞住我碗麵同人講嘢,講完先攞過嚟。 講返碗麵,質數真係有保證,個人覺得叉燒肥瘦適中,湯底夠味得來不太咸,醇卒食拉麵的角度睇,絕對值得再去。yummy
專食CHEAP野既人
AUG 18

食開香港區嗰兩間,嚟到T.O.P,呢度除了有點心,蒸飯,仲有小菜客飯。 揀咗咕嚕肉,味道不錯,肉身都林,亦夠入味,飯的份量亦ok,加多6蚊,有杯茶包中國茶,共$62也不會覺得不值。
MAY 18

今日同同事午飯,坐低見對面位姐姐仔將食過的叉燒飯要求更換,原因是叉燒太肥,待應問她有否食過,她說沒有,待應攞走後她偷笑,之後比返碗新的給她。之後我和同事落單叫了2碗叉燒飯走汁,來到只有1碗走汁,心知不妙,很可能是那位無品的姐姐仔食過那碗,我同事要求更換,回來的只是將汁撥走,我同事再三要求飯同叉燒都走汁,雖然最後都有換,但那些待應態度非常差,還發惡,其實食物方面已不及以前,所以應該不會再去了。
Top