中文 | English
eilag
我是住在大角咀的eilag。我在灣仔工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意粵菜 (廣東)韓國菜意大利菜甜品/糖水藥膳串燒
食評會員 1次成為首位寫食評會員
eilag  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-05-24
類別 : 港式小食店甜品/糖水中式包點

請咗半日假同呀仔去學校,去完2點幾好肚餓就揾下有咩好野食,見到呢間御廚煎餅令我諗起幾年前嘅老金煎餅,好懷念即刻入去試!
有好多新式唔同味煎餅,有流心蛋/芝士/甚至甜的朱古力味!仲有唔同的小食,非常吸引!
我點了個黑白墨魚煎餅,老公點咗黑椒梅頭豬肉煎餅外賣。
或者係因為店冇人(因為2點幾呢個鐘數),所以即叫即製來說,等候時間也不算太久!
$36一個煎餅我覺得都幾扺,好大份,足料又好味,墨魚煙靭有口感,梅頭肉軟又入味!
讚!

自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2019-05-24

2018-12-24
類別 : 西式扒房海鮮

平安夜前夕約一大班朋友去食聖誕大餐。揀咗元朗呢間小店,環境好cozy又有聖誕氣氛。侍應姐姐態度好又helpful!野食都唔係等好耐!

首先係洋蔥湯,夠熱又夠甜,加埋焗芝士攪溶好香好濃!yummy

之後係前菜鵝肝多士,煎得剛好,入口即溶,好豐腴,my favorite!yummy

主菜揀咗芝士焗龍蝦,好多芝士,好好味,龍蝦大隻又彈牙,好新鮮,唔會係出面食過好霉個隻,好好味yummyyummy

甜品朱古力Brownie, 食完好滿足呀heart

最正當然係同朋友一齊食住好野過節!
用餐日期: 2018-12-23         慶祝紀念: 聖誕節
是次消費: 每人約$380 (晚餐)

2015-01-06
類別 : 港式中菜館

夜晚肚餓同老公去大角咀搵食,見到呢間餐廳開到11:45pm, 光猛又企理一於試下!
店主(?)推介煲仔飯就叫個窩蛋牛肉試下,再加一碟口水雞!

個煲仔飯唔係等好耐,一到就滋滋聲仲嚮緊!焗多陣一打開好香呀!飯有油光,不太軟又不過乾硬,撈埋窩蛋好正!

個口水雞好有驚喜!好大碟都係$48!好香仲啖啖肉!唔會太辣岩岩好,少少麻,正!

一定會再黎食呀!
推介美食: 川味口水雞,煲仔飯
用餐日期: 2015-01-06
是次消費: 每人約$50 (宵夜)

2014-12-02
類別 : 日本菜串燒店烤肉串燒

好耐冇來,因為個政府太可惡,為了要紓解一下憤怒心情同戰鬥前食餐好所以來食最愛的串燒!
點了煙肉蠔卷,𧐢大隻又juicy, 加上煙肉真係好滿足!

仲有厚切牛舌,有口感又唔會死咸!

好味,水準依舊好!
推介美食: 海鹽燒巴西厚切牛舌,蒜蓉燒扇貝
用餐日期: 2014-11-30
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

2014-10-09
類別 : 滬菜 (上海)名人店雲吞/餃子中式包點

很敬佩前歌手Oscar由開店到經營事事親力親為, 很久之前去過剛開幕的舊店, 記得款式不多但很好吃! 搬到這店後可以堂坐而且食物更多選擇!
去幫襯時剛好滿座, 店主十分好禮貌又爽快, 不一會已可入坐!
叫了酸辣湯, 份量足夠2人喝, 不太辣, 酸酸的很開胃, 適合不太吃辣人仕!
蟹粉小籠包又鮮又好味, 招牌菜生煎包又熱又多汁, 皮厚度適中! 推介!lol
還點了土匪雞翼, 皮燒得很脆, 很惹味!!
還點了茄子菜飯, 由卡茄子本身味淡, 因此很依靠調味汁, 調味的醬油濃香, 加上菜飯一流!!!
很滿足很划算, 一定會繼續支持!!!!
題外話/補充資料:
Oscar好靚仔又心地好, 加分!
推介美食: 生煎包,土匪雞翼,蟹粉小籠包
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2014-10-07
是次消費: 每人約$80 (晚餐)