中文 | English
hugololololo
我是住在觀塘的hugololololo。我是一名LOGISTICS,在元朗工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意川菜 (四川)越南菜日本菜酒店餐廳小食店西餐廳薄餅咖喱漢堡包
食評會員 0次成為首位寫食評會員
hugololololo  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-03-15
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

同媽咪出去旺角飲茶。
原本想試鳳城酒樓,不過太晏去到,到了落場時間。
於是去明星飲,等左一陣就有位。

明星點心幾好食。尤其係馬拉糕同腸粉。
去酒樓飲茶可以每樣食少少,因為點心一碟有幾件,可以試多幾樣。
呢間腸粉好好食的,個皮又簿又滑,蝦又夠大隻同新鮮。幾年前媽媽特登同我嚟呢間飲茶,就係食佢啲腸粉同馬拉糕。
馬拉糕味道都唔錯,好鬆軟似我家鄉果D感覺, 別有一番風味。

甜品竟然有椰皇燉燕窩啊,以前冇架,好足料,我去彩福飲茶例牌會食,估唔到呢度明星都有。

飲完茶同媽媽去左探紅姨,佢而家生活都唔錯,我地都覺得好安慰。
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2013-03-14
是次消費: 每人約$100 (下午茶)

推介此食評

你覺得這篇食評:
靚相

2013-03-05
類別 : 港式茶餐廳/冰室

[自從轉工之後星期六唔洗再番工, 可以約朋友行下街, 享受下星期六既開心時光, 行完K11, The One, 行埋美麗華, 雖然好滿足, 但真係行到累…我地先發覺已經4點, 友人提議食北海道牧場餐廳食下午茶, 我當然舉腳讚成啦. 唔知係咪行街行飽左, 所以唔係好肚餓呢, 我地都無叫佢個D餐, 反而叫左佢MENU上面D好特別既野,

有一個叫做農夫多士,叫既時候都唔係好知係咩黎, 原來係面包既皮既第一塊塗上花生醬, 牛油同果醬, 酸酸甜甜, 又有粗粒既花生, 好特別, 第一次食, 不過我真係唔鐘意面包既皮, 因為屋企食既話一定會掉左佢, 我比較鐘意普通白面包做既多士, 但整體黎講係幾好既嘗試. 唔知農夫係味都鐘意食LEE種多士既呢?

窩夫烘餅唔知係咪即整既關係, 大概等左10分鐘, 烘餅唔係脆卜卜個隻, 但又香又軟熟, 上面淋左煉奶同牛油, 牛油好大舊, 好香, 加埋烘餅一齊食真係好好味, 窩夫烘餅同農夫多士, 我比較喜歡這個.
熱奶茶同3.6奶都係一般貨式, 正常野.

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-03-02
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

推介此食評

你覺得這篇食評: