kurokuro

kurokuro

到新環境試到美食就開心~
訊息
正顯示第 110 篇(共 30 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
DEC 10

每次經過呢間餅店都好想試下, 趁屋企有人生日, 於是訂齊咁多款口味, 一次過試晒lol. 我地決定訂一個大蛋糕做主打, 其他味道就選細size既cake伴邊. 正當我地煩惱緊咩味做主打既時候, 店員推介熱情果芝士味, 果然無令我地失望, 味道好特別而且清新, 大家都讚好味. 至於其他味道, 個人認為咖啡味都唔錯, 但其餘既味道就偏淡. 又靚又好味既蛋糕, 生日既人收到一定會好開心!
1 推介
zut2er17
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
NOV 10

朋友送咗盒蝴蝶酥, 初頭見到紫色鐵盒既packing以為係平平無奇一盒餅. 打開盒蓋亦無排列整齊既蝴蝶酥, 而係隨意散喺盒內. 不過放入口咬咗一啖即驚為天人, 每塊酥都好香脆鬆化, 令人忍唔住一塊接一塊停唔到口咁食. 食完之後重即刻睇下邊度有專門店, 忍唔住去買多盒tongue
每人約$170
NOV 10

想食風味小菜, 於是老公帶咗我去東寶. 兩個人叫咗三個小菜, 食到好滿足離開. 椒鹽墨魚嘴 - 份量比預期中多, 而且香脆可口 薑葱生蠔煲 - 生蠔超大隻, 而且好新鮮. 美中不足係只得5隻. 黑椒枝竹牛仔骨 - 味道唔錯, 份量亦唔少 店員服務態度良好. 食完重有勁薑蕃薯糖水送. 今餐實在好飽, 下次再去要試下炸榴槤同炸豬手.
1 推介
ameilagirl
生蝦刺身
NOV 10

又去大坑覓食, 今次選擇食泰國嘢. 最開心見到我最愛既生蝦刺身, 而且只係$40, 勁抵食. 蝦都幾新鮮, 好想再叫多碟, 不過要留肚試其他.. 冬陰公湯 - 唔太辣, 份量有大約4碗, 有兩隻大蝦, 唔食得辣既人都飲得 抄貴勻 - 味道都ok, 但份量較少 海南雞飯 - 飯唔夠入味, 但雞肉都算嫩滑 泰式拼盤 - 有三款小食各四件: 春巻 + 魚餅 + 蝦餅, 入口唔太油, 唔錯 叫咁多嘢食埋單$300都唔使, 呢間一定會再嚟食smile
NOV 10

諗住去烏冬專門店食返碗又滑又彈牙既烏冬, 可惜只係一般水準. 韓式海鮮湯烏冬 - 配料都算ok, 湯底亦辣度適中, 可惜烏冬唔掂... 獎門人烏冬 - 湯底好香鮮蝦味, 配料有蝦又有肉. 不過都係嗰句, 啲烏冬令人失望... 不過如果幾十蚊一碗烏冬既價錢都ok既, 只係唔好對啲烏冬有咩期望囉.
每人約$60
NOV 10

難得有時間去嘆下午茶, 梗係揀個舒適既地方. 當日去到要求卡座, 可惜full晒, 但有客離枱服務員即安排轉位, 可以坐得舒服啲. 當日叫咗三個tea set 加一個甜品: 彩虹pancake - 好味, 雪糕+水果+pancake三重享受 小食拼盤: 試齊幾種唔同食品, 味道都幾特別, 可惜份量少, 唔飽肚 四色pizza 及 日式抄烏冬 - pizza兩款有肉, 兩款係素, 餅底脆口而且幾多料. 烏冬一上枱已經聞到好香, 而且重好入味
泡菜雞翼
是次消費
每人約$196 (晚餐)
NOV 10

又一行8人出動去食飯, 但好多出名既地方都話full booking, 最後揀咗呢間就腳既試下. 講真款式選擇唔算多, 不過各樣味道都中規中距, 以$178位既價錢嚟講都算幾ok. 飲品選擇都算多, 而且亦無咩漏單情況. 可惜因為限時段關係, 最後待應會不停催埋單同離座!
1920
小籠包
擔擔麵
是次消費
每人約$80 (晚餐)
OCT 10

屋企人睇雜誌見到呢間話想試下, 即刻打去訂定位, 估唔到假日都有訂位服務. 坐位方面比較迫, 枱與枱之間好近, 所以都比較嘈. 當晚點咗以下食品: 煄魚 - 肉厚味濃, 唔錯 荷香污糟雞 - 以為咩咁特別, 原來只係荷葉蒸雞, 份量唔多, 雞肉尚算嫩滑 紅燒獅子頭 - 味道一般 小籠包 - 皮薄多汁, 食完忍唔住再encore一籠 蜂巢芋盒 - 味道同酒樓芋角差唔多 擔擔麵 - 好惹味, 值得一試 以後又多一個食小籠包既好地方~smile
鵝肝
生日
是次消費
每人約$400 (晚餐)
OCT 10

今年老公選咗呢度幫我慶祝生日, 因為覺得環境唔錯而且個名對我有特別意思tongue. 當晚八成滿座, 不過左右啲枱都細聲傾計, 感覺幾清靜舒服. 晚餐選擇唔算多, 服務都ok, 但上菜真係好慢, 一餐飯食咗兩個幾鐘, 適合情侣慢慢傾計談心. 講返食物, 整體質素都幾好. 頭盤同湯就一般啦, 鵝肝好好味smile, 主菜既龍蝦同牛扒都好味呀. 不過甜品拼盤就唔太得, cheese cake都唔錯既, 但tiramisu好唔掂, 中間全部係水, 食到一半己經放棄咗. 總括嚟講, 呢餐都好滿意, 食得好開心. 呢度係慶祝紀念日唔錯既選擇smile
是次消費
每人約$300 (晚餐)
OCT 10

屋企人話想食即開生蠔, 咁啱見到報紙做緊promote, 於是就去試下. 環境方面都唔錯, 有註場歌手唱英文歌攪氣氛, 仲可以點唱. 至於食物就一般水準. 鵝肝牛柳餐 - 頭盤龍蝦湯唔錯, 幾濃味. 主菜既鵝肝唔好食, 牛柳還可以啦. 甜品係心太軟, 呢個係全餐最滿意既, 成家人都話好味! 羊鞍晚餐 - 我本身唔食羊, 所以無試, 不過家人話都ok. 特價生蠔 - 當晚其中一款美國蠔做緊pormote, $10一隻, 叫咗半打試下. 唔太鮮甜. 正價生蠔 - 另外有幾款生蠔$32至$38一隻, 我地選咗6款, 每款2隻. 叫滿一打有支白酒送. 各款生蠔都算新...
Top