中文 | English
SFung1011
我是住在天水圍的SFung1011。我是一名打雜一名。我最常於太子元朗荃灣出沒,最鍾意滬菜 (上海)韓國菜西式大牌檔咖啡店茶餐廳/冰室韓式炸雞中式糖水
食評會員 1次成為首位寫食評會員
SFung1011  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-04-13
類別 : 印度菜咖喱

小妹好耐無打食評,但今次真係唔打唔得。真心依間餐廳好味,服務唔錯,價錢更係好經濟,見佢星期五晚巿都水靜河飛真係代佢擔心。希望有更多人留意佢,比佢個機會佢(雖然佢店鋪睇落暗暗,唔太光鮮)lol

話說今日同男友行左半個鐘都未揀到食乜,去到金豪又要等一粒鐘,想食嘅西餐又被包場,行行下見到有個哥仔派傳單就拎左入左去了。

因為係印度餐廳,所以要用英文點餐,我地最後二人點了四樣野食:

1- 串燒雞Kebab $48

小妹一直好鍾意食Kebab, 所以係一定會叫!佢嘅串燒雞好香,好多生菜同洋蔥,汁不多不少,佢一開兩件上,方便同男友一人一件。like

味道黎講,真心比起尖沙咀阿士厘度個兩間都好食,而且料亦較豐富,價錢更為相宜,不過無計,尖沙咀租貴。

2- 燴羊咖哩 $72

比想像中出色嘅羊,肉質好淋,好輕微嘅羊羶味,或者有人會鍾意羊羶味,覺得咁樣先係食羊,但小妹就覺得些微嘅羊再配搭印度咖哩嘅香係一絕!yummy

3- 牛油烤餅 $24

嗌左咖哩無理由唔叫烤餅,佢一客四件,烤餅相反比較失色,唔算太香,但點咖哩食就一絕。

4- 烤芝士菠菔(後加)$58

大食之小妹梗係要追加啦!拿拿拿,依一樣我真心驚喜!love

佢係咖哩菠菜蓉再配烤過嘅羊芝士粒。小妹其實對羊奶好抗拒,但佢嘅造法卻令小妹停不了口。

總括黎講,對今餐誤打誤撞咁入黎真係好驚喜,同男友一路食一路讚不絕口,本來小妹都無打算寫食譜,但埋單個時佢找少左錢(加埋可樂 總數$214,比$500佢找$206)個時先發覺原來佢收銀無一百蚊紙所以全部$20而找錯,而當佢發覺自己找錯佢都唔好意思不停道歉,加上佢生意好靜,真心覺得要比大家關注下,其實有一班小數民族好努力咁為生活而工作,而佢地嘅食物真係有質素,希望大家可以支持下。balloon

亦因爲本來無打算寫所以槄都影得比較求其,望見諒。tongue
推介美食: 串燒雞kebab, 印度咖哩  -  燴羊
用餐日期: 2018-04-13
是次消費: 每人約$106 (晚餐)

2014-06-03
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

小妹閒時都喜愛吃夜宵(導致發福不少 mad
今日食完晚飯就過黎添記食碗糖水

添記位於新北江一樓新宿地帶處,無裝修無招呼,要自行寫單比廚房
添記除左有甜品亦有小食,而且款式都唔少添!

小妹叫左一碗紫米明珠,三分鐘都唔洗已經送到
一黎到個湯匙係濕架‥嗯,感覺唔太乾淨

味道方面,好重椰汁,成碗甜品就係紫米加大粒西米再加好多椰汁
食到一半已經好漏,更比突然出沒既小昆蟲嚇親
所以就快快結帳回家好了

人手不足,所以縱然有枱,但都無人清理枱面
而且餐牌痴笠笠,再加上小昆蟲出沒,濕濕的湯匙
令人覺得衛生環境惡劣

餐廳的食物顧然重要,但衛生也須注重呀
用餐日期: 2014-05-24
是次消費: 每人約$16 (宵夜)

2014-05-29
類別 : 日本菜拉麵

小妹一向不喜歡日本菜,原因有二:不吃牛和不吃生,所以都對日本菜提不起勁
所以拉麵風盛行了一陣子,但小妹還是沒有興趣品嘗

今日,衛斯里就帶小妹去一嘗拉麵之吸引

一人前拉麵位店面細細,只能容納若十來多人
裝修皆以木材作主,一枱一凳都以木材作格調

二人點了:
1. 鎌拉麵
2. 熱爛拉麵
3. 煎餃子
4. 炸蠔(沒有拍照,抱歉)

小妹喜愛點了鎌拉麵,麵底要硬,走蔥。材料有叉燒、黑木耳、一隻流心蛋、黑蒜油、筍
一上枱小妹二話不說飲啖湯,幾Creamy,略咸
麵夠彈牙,唔會過淋,叉燒少肥,加上湯底既美味,一啖湯配一啖麵
整碗麵好快比小妹消滅lol

衛斯里的熱爛拉麵,與小妹的拉麵配料一樣,只是湯中間加了一個辣肉醬球
嚐過湯後,還是覺得我的較好味
因小妹先入為主,總覺得拉麵不應是辣的tongue

另外追加了一客餃子炸蠔,原諒我忘記把蠔身拍下來
餃子一客四件,餃子邊煎得很脆,配上餃子汁一同進食,好好味呢
而炸蠔呢,炸粉適中,不會過厚,而且蠔肉肥味!lol

謝謝衛斯里帶我到來,讓小妹終於一嚐拉麵的吸引
好吧,下次要去試試別家拉麵嚕lol

推介美食: 熱爛拉麵,鎌拉麵
用餐日期: 2014-05-25
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2014-05-29
類別 : 港式甜品/糖水

星期日落元朗搞旅行d野就去又新街個頭睇下有咩食
元朗真係好多人,多人到寸步難行 mad
係又熱又焗又多人既情況下終於行到去新B仔個頭
因為實在太熱,快溶掉了,所以最後入左明朝食碗糖水降下溫tongue

話說「明朝」未開之前係荃灣有一間叫「明記」(位於路德圍松記隔離)
明記係賣糖水既,而且同明朝出品實屬一樣,而且餐牌更一模一樣添
幾經打探得知,原來係相熟鋪頭黎既,不過又拆左夥黎做

明朝位於新B仔隔離,店面以鮮艷格仔為題,店中擺滿密蜜麻麻既枱
鬼叫香港寸金尺土,只好擺放最多枱數,抵消昂貴既租金
一坐低看看早已放在桌上的餐牌,餐牌顯然想做到色彩奪目
但是卻事與願違,小妹不懂欣賞,反而讓人有種雜亂無章之感

二人同行只點了一道「西瓜盅」,雪糕自行選擇味道(小妹選了芝麻味)
成品是一個切開一半的西瓜,中間起肉,把肉連冰攪碎成汁
而中間空出來的位置則放上各種生果及涼粉,以雪糕作頂
雪糕上劃上十字芒果汁

成品有豐富的生果,很是吸引,先呷一口西瓜汁,透心涼極了!解去惱熱之苦lol
但可惜水果並不新鮮,而且水果涼粉更跟雪糕不搭
而且雪糕上所添加的芒果汁更畫蛇添足,令整個味道變得更怪
雖然雪糕是眾所周知受歡迎的甜品,但食物配搭還是要跟據食物味道呀
望餐廳能把雪糕去掉,以保西瓜盅之品質

用餐日期: 2014-05-25
是次消費: 每人約$42 (下午茶)

2014-02-14
類別 : 滬菜 (上海)中菜館

和相識十數載的老友慶生辰,一行五人,最後在約定時間的一小時候才整人,友人說,遲到這玩兒,大概是越熟越遲,越熟就越不用忌諱,但小妹卻認為,不管相約者是何人,準時才是王道吧?而且遲到也要跟別人說聲,好讓別人知道,不用乾等吧?

說回餐館,是次生辰飯局於旺角新世紀廣場的王家沙進行(本身想到泰豐廔,但奈何已Fully Booked),這間王家沙應該新開張沒多久吧?皆因小妹查看水牌都沒有王家沙的字樣,只知在新世紀廣場二樓。新裝修後的新世紀像迷宮一樣,小妹左奔右走,幾經辛苦才找到餐廳。

最後等到餓的三人則先叫了前菜好填填肚子的空虛。

雞絲粉皮
粉皮上鋪滿雞絲和青瓜,然後再於配料上淋上麻醬。先把麻醬撈起,好讓每塊粉皮和配料都能沾上麻醬。這道菜,很少會難吃,只要麻醬足夠樣每種材料沾上,便已美味香口。這道菜,麻醬當然足夠,所以每口都充滿了花生香,是最佳的一道前菜!

素鵝
素鵝是用腐皮包裹著木耳香菌再落鑊煎香,腐皮香脆,雖看到滿臉油光,但一點都不帶油膩感,而且饀料豐富,爽口的黑木耳和香菌的配搭,實是相襯!

不消一會,兩道前菜已被餓鬼消滅!待友人到來才下菜:

3. 蘿蔔絲酥餅
4. 上海擔擔麵
5. 賽螃蟹
6. 話梅骨
7. 三鮮炒年糕
8. 馳名小籠包

蘿蔔絲酥餅
頗失望的小吃,蘿蔔絲饀雖條條分明且鮮甜,但蘿蔔絲酥餅熱度不足,而且酥餅皮做得不夠酥,咬下去很粉,粉得糊口了sad

上海擔擔麵
擔擔麵未見出色,湯底沒有麻香,只有辣味,而且麵條過林,頗鯰口,不是小妹的茶。

賽螃蟹
是晚最受歡迎的小菜。在蛋白和蟹肉中放了一隻晶瑩剔透的蛋黃,在吃前把他攪拌,讓每口沾上蛋液,眾人都大叫好吃!

話梅骨
話梅骨,與名字相配,酸而帶甜。肉是用排骨肉粒,肉雖較少但卻爽口,排骨粒被話梅的酸甜包裹著,很是入味,是佐飯的不二之選!

三鮮炒年糕
這小菜則較為遜失,味道雖為清淡,但又不至於淡而無味,年糕熟度不足,有點過硬,宜再煮熟點,三鮮?何為三鮮?理應是蝦仁、雞肉和火腿,但後兩者久奉,所以味道較淡。

馳名小籠包
壓軸的小籠包,不錯!小小包子滿載著肉汁,熱辣辣的肉汁沾上香醋佐吃,以酸解去肉汁之膩,任誰都歡喜吧!

推介美食: 雞絲粉皮,素鵝,賽螃蟹,話梅骨,小籠包
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-01-29         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$180 (晚餐)