中文 | English
野兔  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-03-15
類別 : 韓國菜烤肉韓燒

最近武肺盛行,不過見尋日係白色情人節,中午同男朋友諗住食韓燒開心下,去到人唔算多,有1/3客左右,店員幫我地量完體溫同簡單講下收費就叫我地埋位坐,正想坐低之際,店員又叫我地去近門口第二張枱坐,都無所謂既,我地都行左去諗住坐,點知個店員又再叫住我地,話原來經理係想我地搭枱ghost

橫觀成個場無一枱客要搭枱,而周圍都係吉枱,我地R晒頭問點解要我地搭枱, 初初店員話因為我地坐嗰D圓枱可以坐到五個... 真係呆左,而家除左我同男朋友之外又無五個/甚至其他客入坐,點解呢個時勢仲要安排我地迫住坐,同人搭枱?
跟住我地唯有唔食打算走,個店員話唔關佢事,叫我同經理講(我諗佢都好唔明白呀經理咩安排)

我個人好直接,都真係走左去同經理反映,可惜佢個腦唔識轉彎,認為兩個人就一定要搭枱,大枱要留番比之後黎既客,咁我地都無野好講,去食第二間算數yuk

事出突然,無影低相片,但我以前都有同朋友食完飯寫過食評,絕對唔係打手,奉勸大家如果Walk-in要小心upset

最後送上一張我地之後揀既餐廳張貼的告示作結。
想開開心心食餐晏都咁難,無奈~

2015-02-17
類別 : 港式茶餐廳/冰室名人店

跑完馬拉松, 諗住行去天后搵下食
行到呢度覺得幾得意, 就決定一試
人多, 可能大家都係跑完黎食, 唔緊要..多人幫襯心諗應該唔差
但差在根本冇人招待我地, 似FOOD COURT自己等位
等等下又唔係, 原來有派飛, 好在拎左飛 兩個人好快等到有人走就有位

見佢咁多人, 都冇得計較服務..
但..D位都唔舒服..一個字"迫" ghost

叫野食, 早餐牌叫極都冇人比, 忙還忙, 早餐時段想人叫牛腩咩sick
好喇..拎到牌, 一個早餐$38, 以為好特別, 因為見佢枱上個MENU都有D幾特別既野,都一試..
煎雞扒公仔麵拼滑蛋飲凍檬茶...
黎到見到..冇特別...失望...
開動...普通到呢..塊雞扒都冇調過味, 只係用黑椒去煎..frustrated
普通到喊, 又貴 :(

普通到喊, 又貴 :(

我諗只係因為當日係馬拉松, 加上佢門面幾靚, 所以先咁多人...中伏..
可能我叫唔中佢D美食啦~所以...dislike
一次就夠喇...唔想再試frustrated
推介美食: 我都想知
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2015-01-25
是次消費: 每人約$40

2015-02-17
類別 : 滬菜 (上海)中菜館

放工同朋友相聚, 兩個久病未癒既人去左上上拉麵小籠包, 貪佢清清地唔熱氣 flower

只有兩個人, 叫左一個菜, 好似係上湯浸豆苗, 定清炒呢, 總之就好好味 likestar
(可能我同朋友本身都中意豆苗啦哈哈)

仲有第二樣叫左小籠包, 正呀正呀, 皮簿熱辣辣..感覺佢d皮仲簿過霞x同鼎xx..
(雖然我都好中意去霞x同鼎xx, 不過都要講句真心說話)chopstick
*唔好意思食左兩粒先記得影相 tongue

最後一樣, 叫左蝦球炒拉麵, 好好味呢, 本來想叫鱔炒拉麵,
不過朋友麻麻地鱔 really 所以叫左蝦球 excited
有D "九"王同磨菇片, 加埋手拉GE拉麵, 炒得幾好食 yummy

總括黎講, 三個菜我都覺得OK wow
朋友仔都係咁話 kiss
服務唔算得好好, 仲食食下有人打爛左成兜碗, 嚇一嚇..
不過都唔差呀, 我地兩個女人仔掛住傾食得又慢..
佢地都冇趕我地走, 所以最後我地ENCORE左個豆沙窩餅
HEHE..可能平日, 個場唔爆唔駛驅趕我地tongue
仲可以襯個甜品未黎傾多陣music
豆沙窩餅唔記得影相, 不過熱辣辣都唔差呀
個人覺得個餅脆D仲好flower

下次想食又唔想排隊等好耐, 黎呢度冇錯 likestarballoonwow

推介美食: 上湯浸豆苗,小籠包,蝦球炒拉麵
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-01-21
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2014-07-07
類別 : 多國菜咖啡店無肉餐單飲o野傾計

古式的裝修

約左2個中意綠茶野GE朋友去TEA, 朋友早左到, 等左一陣已經有位, 好好彩, 唔係GE話要坐近窗台冇人揀GE位, 都咪話唔熱~(雖然裡面位都有D熱...)

裝修好古式, 似黎品茶咁, 不過感覺唔算太舒服呢..相信好多人都會有同感

不過一場黎到, 緊係食埋先再講! lol
Menu

Menu

得英文ge menu, 好彩都知係咩XD

Order左以下幾樣野: Mocha Soul, Mocha lemonade, Matcha loaf cake, Banana Toffee Pudding, Matcha Browie 同埋綠茶心太軟 三個人食四個甜品wahahamad

其實以上咁多樣都唔差, 不過我個人唔係green tea lover, 冇好好味ge感覺, 朋友係green tea lover都冇話好好食, haha, 大家都覺得ok, 可能價錢計起黎貴啦, 同埋環境唔算太舒適, 的確有d扣分, 總結係試一次就夠。 chopstick
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-06-29
是次消費: 每人約$150 (下午茶)

2014-05-22
類別 : 越南菜酒店餐廳無肉餐單

環境都ok, 舒舒服服 :)

環境都ok, 舒舒服服 :)

是日朋友仔生日, 我地2個去左撐枱腳 smile
環境都幾靜同舒服, 講野唔係大大聲都唔會嘈親其他人ge..
Tea Set Menu

Tea Set Menu

叫野食, 朋友仔話未食過呢d一層層ge tea set, 所以叫佢就冇錯喇lol
$348兩位, 酒店黎講唔算貴嚕, 加上帝苑D cake係出名好食呢, 所以叫LA叫LA~
Butterfly sooo, blueberry cheese cake 同 napoleon冇得輸呀

朋友叫左蜜桃熱情果凍茶, 我諗住叫青檸咸梅雪碧無死,
點知死左...好鬼咸sad+

小食:
本人少食鵝肝, 感覺似豬膶, 一般唧...
春卷唔錯(不過好難難食架喎我覺得)
蔗蝦係D蝦膠包住條蔗, 蝦膠都幾好味, OKOK
紙米卷有2隻, 豬柳比軟殼蟹好味 lol

甜品比小食優勝, 除左MACAROON, 樣樣都好味耶 mad
樣樣都食到我LAM LAM脷, 而且每樣都係細細件, 唔會好漏食唔晒,
食晒呢個SET, 又唔會唔夠, O岩O岩好呀我覺得 lol
仲可以同朋友仔一路食一路傾計, TEA SET黎到侍應仲好樂意幫我地影相HEHE

下次如果想HIGH TEA, 呢度都可以再ENCOREsmile
如果佢MENU會轉下就好喇chopstick

題外話/補充資料:
朋友生日, 可以去地下CAKE SHOP ORDER定CAKE OR細件餅, 叫佢地加唧字生日牌, 再同佢地講BOOK左樓上食TEA, 佢地整完就會幫你拎上去餐廳 smile 呢個SERVICE幾好, 比個LIKE先XD
推介美食: 精緻下午茶
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-04-26         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$190 (下午茶)