中文 | English
Yui Tsukimura
我是Yui Tsukimura。
食評會員 6次成為首位寫食評會員
Yui Tsukimura  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-03-04
類別 : 港式茶餐廳/冰室懷舊老店

一講荃灣嘉樂冰廳,荃灣居民無人不曉,更何況我本身就係蛋蛋怪(無🍳不歡)tongue,幾年前我響荃灣返工時就間中幫襯嘉樂冰廳,但係由於店舖超細,位與位之間太逼,門外又經常排長籠,所以當時唯有叫外賣返公司食,時至今日咁啱需到荃灣辦年貨,故特意晨早帶奶奶去幫襯mad,我們三個人叫了以下食物:

火腿小奄列:必叫之選,雖然話小奄列,但份量一D都唔細,厚厚嫩滑雞蛋+美極鮮醬油作點綴,超有滿足感

咖哩牛腩意粉:咖哩汁香濃,牛腩份量比市面茶餐廳多,正

酥炸鮮蝦雲吞:即叫即炸夠足料,配埋泰式雞醬,必叫

阿華田脆脆:凍阿華田面加上阿華田粉,阿華田更香濃,無得輸flower

叫左咁多樣野食,最終只需$150埋單,個人覺得超值,不過宜家都多左旅客聞風而來,所以如果幫襯就建議早D到

推介美食: 火腿小奄列, 炸鮮蝦雲吞, 鮮牛蛋三文治
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2018-02-13
是次消費: 每人約$50 (早餐)

2017-10-23
類別 : 港式甜品/糖水中式糖水

探完囝囝回家之前,覺得有少少牙痕,所以特意去聰少買甜品返屋企食

去到門口,大大張Poster有幾個Promotion,主要以外賣自取為主,於是叫左一碗鮮什果椰汁涼粉、椰汁椰果西米露及芒果布甸回家食,三碗糖水合共只需$56,真係抵到爛wowwow

返到屋企打開外賣,發覺每樣甜品都超足料

先講鮮什果椰汁涼粉:
外賣碗比平時市面大及高身,裡面裝有滿滿鮮果,份量十足,椰汁味香濃,八折左後只需$34,真係抵食到爛,必食之選flower

椰汁椰果西米露:
椰汁味香濃,西米大大粒,糖水內超多椰果粒,無因為價錢$12而偷工減料,讚👍🏻

芒果布甸:
香滑足料,只需$10,唔錯

市面上一般甜品都要起碼三、四十蚊落樓,就算價錢平,材終都無咁足,始終明白舖租人工材料樣樣上漲,難以取得平衡,難得此店可以做到平靚正甜品🍮,所以值得推介heart
推介美食: 鮮什果椰汁涼粉
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2017-10-19
是次消費: 每人約$28 (宵夜)

2017-10-23
類別 : 港式少鹽少糖食店車仔麵

大約8、9歲時我就住響永年士多附近,由於當年附近除左有間好正茶餐廳外,就無咩特別美味食物,所以有段時期無論早餐(以前有豬腸粉魚蛋食架),抑或午餐都會幫襯永年士多,因為貪佢又近又正
想當年永年士多午餐時間已經大排長籠,假日時間仲試過誇張到有名貴跑車響士多旁出沒,所以我一般會揀11點就落樓下買,當時一般由高佬負責夾餸,真係快而準,雖然當佢遇到猶豫不決的客人時會有不滿態度(因後面一大堆客人大排長籠),但間中佢會額外俾多幾粒魚蛋雞翼尖請你食,人情味極濃,每次落樓一定必叫豬腸
時至今日舊地重遊感覺完全唔同,又有特飲及套餐,仲要電腦化,門口有收銀姐姐收錢,裡面有一大堆職員夾餸,雖然少左份人情味,不過豬腸配少辣汁依然超正,不過份量真係少左好多,始終「往事只能回味」黎形容

推介美食: 豬腸
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2017-10-19

2017-08-17
類別 : 泰國菜咖喱串燒

每次響天水圍食飯,必然首選泰聚,其一環境舒適特別室外,其二食物水準穩定,其三鄰近天水圍西鐵站及有免費泊車。

由於約了姐夫到屋企幫BB影生活照,為避免BB過於勞累,故特意安排全家上下到泰聚食生日飯kiss,我們共六個大人點了以下菜式:

酸辣椰汁湯:
今次比較香辣,味道香濃,唔錯

醃酸辣無骨鳳爪:
味道夠酸辣,必選開胃前菜

醃肉碎生菜包(豬肉):

金柚子蝦球沙律:
今次柚子味道比較苦澀,大大影響整體味道,頗令人失望

泰式小食併盤(大):

炭燒金沙骨:
好香炭燒味,配惹味醬汁一絕,每次幫襯必選菜式之一,值得推介heart

馬拉盞炒椰菜苗:

泰式炒粉絲:
雖然味道唔錯,可惜粉絲炒埋一撮,質感過於乾身

泰式咖哩炒蟹:
咖哩味香濃,難得蟹味道香甜味美,值得推介

炭燒三文魚頭:
三文魚頭燒得夠乾身,配醬汁一流

泰式海鮮炒飯:
味道頗淡

焗蒜蓉包:
味道普通

今次每樣菜式份量比過往多,碰巧八月份閒日做八八折及生日正日送上紅酒一枝,當堂成個人開心晒,仲要打包四盒野返屋企食,希望繼續保持食物水準wow
推介美食: 炭燒金沙骨, 泰式咖哩炒蟹, 炭燒三文魚頭
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-08-09         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$241 (晚餐)
用餐優惠: 優惠券

2017-07-28
類別 : 泰國菜

Yoho Mall I 新部份終於開張,元朗西鐵站開通左條路直接駁過去,以後行街真係方便好多,除此之外,新部份開左好多不同類型既食肆,令好多元朗人感到非常新奇,一時之刻都難以選擇,由於國際知名泰菜食府Mango Tree Cafe進駐入黎Yoho Mall I, 咁梗係與家人試下啦

到埗時間尚早(晚上6:45左右),所以不需等位情況下直接步入餐廳,餐廳地方非常大,裝修設計令人感到非常舒服,位與位之間亦有一段距離,我地四個大人揀左以下菜式:

招牌黃咖哩蝦兵蟹將:
略嫌唔夠咖哩香味,味道比想像中淡口,感覺好普通

雜菜炒粉絲:
味道都唔錯

芝麻蝦多士:
必食之選,配白醋醬汁一絕

招牌帕泰薄餅:
餅底比較軟身,味道都幾特別,餡料竟然有豆腐,值得推介

是拉差醬燒豬肋骨:
醬汁惹味,豬肋骨表面雖然燒得乾身,但肉質都腍身,唔錯

整體表現黎講,其實真係略為失望,因大部份食物味道屬普通水平,並無驚喜嘩然感覺,特別係個咖哩,完全無咖哩香味,其實話晒著名泰國食肆,馳名既咖哩菜式竟然欠咖哩香味,難免失望,所以今次食評只屬普通水平,希望下次再試時會有所改善upset
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-07-27
是次消費: 每人約$187 (晚餐)