中文 | English
sandyoctopus
我是住在彩虹的sandyoctopus。我在觀塘工作。我最常於尖沙咀觀塘西貢出沒,最鍾意滬菜 (上海)泰國菜瑞士菜酒吧露天茶座西餐廳燒烤自助餐海鮮
食評會員 7次成為首位寫食評會員

類別 : 日本菜火鍋

一行3人
午餐揀左A5和牛壽喜燒
本來見食評幾好
但牛肉一上枱,就發現中伏
呢個質素,完全唔似A5
配菜,湯底都正常
但如果以$198 ,只有呢個質素
絕對冇下次
仲差過一田超市嘅和牛

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-08-17
是次消費: 每人約$220 (午餐)

類別 : 川菜 (四川)水煮菜式

是晚到紅館睇伍樂城演唱會, 入場前, 先到附近醫肚.
本身唔係太肚餓, 就黎左呢度, 食碗米線.

時間為下午6時多, 店內已經坐滿人, 幸好, 還有一張搭枱位可以容納我倆.

奇怪的是.. 身邊大多是大陸人, 全部都在講 `煲冬瓜` lol
應該係因為近理工大學的原故吧

先點一人一碗米線 . 配料揀了豬大腸, 雲吞, 魚腐及腐皮.

第2碗為中辣, 眼見碗面0既紅色油, 依家流晒口水. tongue
大腸好林,雲吞亦算大粒, 魚腐就比較細粒, 貌似魚蛋, 而腐皮就夠晒滑.
湯底夠辣, 但略嫌比較"寡" 左d.
可能平時食開"譚仔", 個湯底多d肉碎, 蔥, 鹽西, 個味道會豐富好多.

食到咁上下, 見d小食好抵食. 就叫左麻辣鳳瓜 同 麻辣牛肚 試吓. (各大約$20)

鳳爪紅紅的, 有d似茶樓的蒸鳳爪, 個汁麻麻辣辣, 仲有少少黑醋0既酸味,
呢個冷盤作為前菜一流~
牛肚個汁, 大致上同鳳爪一樣, 但多了"鹽西蔥" , 食牛肚時, 連埋"鹽西蔥"一同放入口, 會更好食.
牛肚夠林, 但仍有咬口, 唔會林到爛晒咁.

另外仲叫左蒜泥白肉,  d蒜泥多得太誇張, 攪到好似飲緊蒜泥咁,
不過對於鍾意食蒜容0既大地, 就冇咩問題~
白肉份量算多, 但肥膏比較多, 食既時候, 好有罪惡感, shocked

雖然地方淺窄, 環境亦唔多好. 但以此等價錢, 有此食物質素, 絕對值得再試.
小菜價錢唔貴, 例如炒肥腸($48), 水煮魚($88)

比較得意既係, 內地學生叫既白飯, 係由隔離茶餐廳買回來的. tongue
同埋每款冷盤都有拍青瓜放底~ 唔需要再叫碟拍青瓜了tongue
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-03-30
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

類別 : 日本菜Food Court拉麵

今次係用$49 團購食拉麵餐.

選擇左豬骨湯拉都配炸雞一份.

賣相唔錯, 流心蛋真係好流心~ 做得好好.
湯底方面, 是豬骨湯, 但唔知係咪加左木耳既關係, 湯底個味變得怪怪的.
或者係我本身不喜愛木耳.
同埋, 湯底好似有d "糊"既感覺, 似趺左d麵粉落去咁....sad

最後, 唯有自己加d 七味道, 蒜容, 先可以將呢碗麵完事...
而拉麵係幼麵, 比較幼身, 變左冇乜口感~

另外配上0既係炸雞. 眼見個樣怪怪的.. 同平時食開0既日式炸雞唔多相同...
呢個似係切開一件件0既雞扒, 皮唔脆, 林林地咁.
雖然口感同外表唔ok, 但幸好味道都有一般正常水準.

總結: 個湯底怪怪的, 同埋個麵條亦唔係我杯茶. 冇下次..

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-03-29
是次消費: 每人約$49 (午餐)

類別 : 日本菜拉麵海鮮

早前見到有團購優惠, $49 一個拉麵套餐 (拉麵一碗+小食一款+汽水一罐)
見個價錢真係好吸引,就即刻買黎試吓.

是日星期六, 下大雨, 下午一時多黎到門口, 職員示意購買食物的卡暫時未有, 故此要等等.
等了大約5分鐘就有卡, 可以入場.

原本呢度係類似Food court 的型式. 自助搵位及到心儀店家購買食物, 然後再自己取食物.

一行二人, 貪心0既我地分別買左兩間唔同0既拉麵試吓.

其中之中就係北海道的昆沙門零.

由於團購關係, 款式特定了, 冇得揀.

個餐係: 豬骨湯底拉麵+煎餃子一客

購買後, 等了大約8分鐘, "call 機" 響, 就可以去取食物了.

先講拉麵, 賣相好好, 第一時間已經俾流心蛋吸引住.
流心蛋略嫌熟左少少, 如果再流心d會更好.
湯底相當濃郁, 豬骨味重. 麵條亦好彈牙, 唔會過林.
栗米亦令湯底,有鮮甜味.

附送既係煎餃子一客.
餃子餡料為菜肉. 煎得唔夠香脆. 如果可以煎耐d, 會更好.

食物唔錯. 可以再試其他口味.

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-03-29
是次消費: 每人約$49 (午餐)

2014-03-24
類別 : 韓國菜燒烤場串燒店燒烤鐵板燒串燒

之前見到團購$150買$300 現金卷.
就買左黎呢晚同朋友一齊食.
早兩星期已經訂位, 訂了7:30PM,
到達後, 店員話未有位, 要等等..
結果, 一等等左半小時有多...

坐低就睇睇menu, 由於買團購時已經睇過. 對價錢已有心理準備.

叫了最貴既牛排$2xx, 其餘都係大約$100, 雞肉 , 豬頸肉, 尤魚,大腸,

仲叫左韓式飯卷, 海鮮煎餅. 配菜:磨姑$15 =三片及年榚$15 = 3小條, 石頭飯.

肉類一上枱, 店員就立即幫你放上爐上燒, 服務唔錯.

但份量就偏少...
好似個牛排, 2百多元, 就只有6至7小件. 一行5人的我們, 只係剛剛好夠分享.

韓式飯卷味道唔錯, 同日本壽司唔同, 少了醋味.

海鮮煎餅唔太夠熱, 料亦唔多!

最後食晒d野, 都唔太飽.
一於試埋炸雞$180

及 炸醬麵 (大) $150.

炸雞原來只有原味, 食落好滑好香脆, 大約有10件.  唔會好油, 比kfc好.
配菜既醃羅白, 酸酸地, 好開胃.

炸醬麵, 雖然已經叫左大, 但份量亦不多, 而且味道偏淡. 要自行添加辣醬, 先食得下...

總結, 味道只熟一般, 沒有驚喜.

如果冇團購, 咁既價錢, 換來此等份量, 真係不用試....sad
堂食等位時間: 35 分鐘
用餐日期: 2014-03-18
是次消費: 每人約$180 (晚餐)