中文 | English
Cinnie Lai
我是Cinnie Lai。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
Cinnie Lai  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-06-23
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身串燒

今日同同事食生日飯揀左呢間,一入去個服務員態度已嚇死人,用呼喝態度叫我地量體溫,印象已經差。

食物質素好一般,服務員由落單到上菜都黑面,語氣又差,完全唔知得罪佢d咩,成間餐廳得一個人,可能因為咁所以呢條友咁燥,不過佢令人食得唔開心,永不再幫襯。

評分: 環境 1   服務 1   衛生 1

2018-08-11
類別 : 港式小食店糖水舖甜品/糖水

今日聽朋友介紹去試呢間在大角咀既隱世甜品店。

老闆娘推介鐵觀音味既糖不甩,有分冷食同熱食,冷食有茶味既糖水浸住,熱食就有花生粒粒點,糖不甩做得非常煙un有口感,甜度剛剛好,冷食茶味重d,朋友好喜歡,我就鐘意有花生襯返傳統口味。

另外點左鎮店之寶芒果沙冰,好足料充滿淡淡芒果味,好fresh,夏天飲一流,老闆娘仲用金屬飲管,既環保又keep 到沙冰夠凍👍🏻👍🏻

值得一讚係老闆娘態度親切,用心介紹,而且取材以健康為本,佢仲做埋健康午餐有飯提供,岩晒OL 口味😚

2018-05-27
類別 : 日本菜法國菜咖啡店麵包店西式糕點

今日訂左個saki 蛋糕同朋友慶祝生日,其實上瓜破既網頁揀蛋糕已經是一個令人享受既過程,因為蛋糕師會為每個蛋糕起一個單字的名稱,從蛋糕內容之描述的字裡行間流露出師傅對蛋糕的熱誠,由於天氣非常熱,所以選了充滿梨既saki,😊,包括梨肉、啫喱同慕絲都係梨🍐🍐🍐

個蛋糕裝飾簡約帶點優雅既感覺,朋友們都讚靚,味道有層次,餅底並非傳統的牛油消化餅底,係蛋糕做餅底,切開充滿梨肉,夏天食一流👍🏻👍🏻

下次有朋友生日一定再買。

另外,仲見到有日式包裝曲奇同包裝蛋糕,充滿和風,得閒再經過又可以買來試試。

P.S. 留意到鎮店師傅用心為客人講解新鮮製作既綠茶甜點,來tea 一 tea 亦不錯,店員亦非常有禮👍🏻😊

酒店級既味道,小店既價錢😍

用餐日期: 2018-05-27

2016-12-22
類別 : 西式三文治果汁沙律

今日經過荃錦天橋,見到開左間新野就試試啦!

一試就愛上,d 果汁好fresh, combination 又特別,價錢仲要唔太貴,花多眼亂,最後揀左羽衣甘藍特飲,因為我記得羽衣甘藍係全球十大健康食物之一,平時用來整沙律,估唔到原來可以整飲品,味道好正,feel 到用既材料係新鮮同足料,唔太甜,應該冇加糖水,減肥OL 精選👍🏻👍🏻

另外配左牛油果panini, 一向都喜歡牛油果,健康又美味,加埋個醬酸酸甜甜簡直一絕,個包都好鬆軟,呢個組合都夠飽,因為食得健康所以冇罪疚感,大滿足!

Btw, 值得一讚既係店員好有禮貌,見我揀得咁苦惱仲誠意推介幾款正野比我,一定會再來幫襯,佢個士多啤梨yogurt drink 都好似好正,下次想試呢個😊😊

自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-12-22
是次消費: 每人約$50 (午餐)

2016-09-16
類別 : 西式多國菜日式西餐甜品/糖水雪糕/乳酪

今日食完lunch路經呢間甜品店,見到款式fancy 又有位就試試😁

裡面環境乾淨,坐得好舒服😌😌

店長好nice,詳細介紹特色甜品同咖啡,我地選左兩款招牌甜品-烏雲雪糕如粉紅熱氣球雪糕🍦

烏雲雪糕:灰色綿花糖係mint flavour, 好特別,雪糕面仲有爆炸糖,應該係想營造行雷feel, 好有gimmick 👍🏻👍🏻👍🏻

熱氣球雪糕:綿花糖係莓咪,好fancy ,女仔實鐘意😊

咖啡拉花幾靚,味道不錯。

希望遲d 有多d 款色既雲同咖啡😊

堂食等位時間: 0 分鐘