中文 | English
為食龍笑爺
我是住在鑽石山的為食龍笑爺。我最常於尖沙咀慈雲山鑽石山出沒,最鍾意台灣菜港式日本菜小食店迴轉壽司店西餐廳壽司/刺身烏冬海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
為食龍笑爺  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-07-10
類別 : 港式小食店

一向鍾情和風日系的我,非常喜歡糅合咗 Wasabi 同埋蟹籽嘅食物,一直都搵緊究竟 Crossover 點樣嘅味道,會帶有日本之味,又不失香港地道風味?無錯,就係雞翼!好開心遇到呢間雞翼山,諗到呢個檸香山葵蟹籽雞翼創新配搭,令我好似遇到故知一樣,做出我心目中想要嘅小食!

講返個雞翼,隻隻都係即叫即炸,粘上香甜青檸醬,外面仍然是每啖脆卜卜,而裡面繼續滑溜入味,醃料味道啱啱好。加上口口Wasabi加蟹籽,辣吓辣吓更過隱。一次過食到咁多層次口味,我個人十分滿意!雞翼山,一定有下次!
推介美食: 檸香山葵蟹籽雞翼

2016-12-26
類別 : 西式咖啡店麵包店甜品/糖水

曾經幫襯幾次,覺得小店食物質素不錯
咖啡也香滑,曾帶朋友過來踩單車前吃

今日打算食個下午茶,兩個朋友先等位,內有bar檯位,但店員講人唔夠唔入得,當我來埋人齊入座,3個排排坐面壁坐bar檯

一坐低,隔離四人檯起身走人,我向店員微笑指一指隔離示意可否轉坐四人檯,點知換來其中一位短髮及肩的店員很惡的回應:「冇得換位,一係你出去等再入過來!」

問題係出面冇人等,唔通我地出去企一企再開門入來坐4人檯嗎?得到兇惡回應,當然起身再走,難道真係出去再入來嗎?huffy

一向都好鍾意支持呢間小店,點知會落得一肚氣下場。

粉嶺bittersweet 實在不敢恭維,各位想去求氣可以一試,否則就免了。

2015-07-28
類別 : 多國菜日式西餐自助餐

中學同學新婚搬入元朗,幫手搬屋後請我地去食自助餐慶祝入伙。小弟見識少,原來元朗都有自助餐!心諗自助餐2百蚊想點吖!估唔到有蠔食喎,雖然係焗蠔唔係生蠔。但一蠔難求,一 refill 就俾人搶晒!全晚總共食咗2隻咋!

冷盤海鮮另有凍蝦,青口,大八爪魚,同埋未食過嘅聖旨仔,都幾好食!

熟食食物都幾多款式,自己就幾鍾意食天婦羅蝦同埋泰式咖哩牛腩。小食方面溫泉蛋同埋Cheese & Ham 都係食咗幾 Round 。其他幾特別嘅包括德國腸,燒牛肉。

而壽司刺身有五六款,連燒三文魚,天使蝦都有,算係幾有誠意!

甜品唔算特別正,但都推介大家食焦糖燉蛋!香滑唔太甜,焦糖脆卜卜。難得酒店級 Level。

2014-12-26
類別 : 韓國菜海鮮韓式炸雞

聖誕節銅記人山人海,好彩揾到個地方舒舒服服食餐飯!
Hit 咗大半年嘅炸雞 + 啤酒終於有機會試吓。因為人多可以試多幾款,穩陣型嘅我叫咗「原味 + 香辣」,果然係 good taste 我覺得呢款最好味,唔算太辣,平時唔太食得辣嘅女朋友都食到!面頭點滿甜辣醬嘅炸雞裡面都仲好香脆,不錯不錯。

女朋友點咗「醬油雞翼」,都非常唔錯,出面好少見,完全唔係中式豉油雞嘅鹹味,清清地韓式醬油,而且炸到好外面乾身,裡面仲有啲肉汁,有人想 encore 不過大家想試多啲新野所以說服咗個 friend下次先!

之後食咗個好好味嘅堂弄紫菜飯團,超驚喜即場炮製而且好香麻油味!仲有一客海鮮炒年糕 (堅辣,好辣人士必食),啲海鮮好足料,蝦,魷魚,好似仲多過年糕,而且夠飽肚 tongue

尾 round 時侯,waiter 姐姐介紹咗啲勁韓國 style 小食俾我地,燒魷魚 + 燒小明太魚,韓劇裡面果啲男人一路飲酒一路食嘅餸酒小食,幾特別呀又有特色。見係聖誕諗飲啲酒,叫咗清酒 + 真露。

最緊要係之後我地吹咗好耐水都冇趕人走。Service 加分!!

推介美食: 醬油雞翼,原味香辣炸雞,燒魷魚
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-12-25         慶祝紀念: 聖誕節
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2014-12-07
類別 : 韓國菜烤肉韓燒

「星星」熱都過咗一排,但班friend都仲係好想食韓野,book咗尖沙咀韓國街嘅 Mr. Korea。
幾啱我地呢班無肉不歡肉肉男。淨係豬牛都有分醃肉同埋鮮肉,我自已就比較鍾意鮮肉特別係牛肋骨同埋五花腩,啲Friend就覺得醃肉更啱口咪,較有層次。

食食吓餐廳姐姐介紹我地試一隻 mix 酒,我地之前都未飲過,佢即場用米酒 + 果汁 mix 俾我地飲,我地幾個人share 又幾 fresh 冇介紹錯。

去到中段追加咗個蛋餅,個邊脆脆地,裡面有海鮮,都算足料,夠飽肚!

臨尾食咗份魷魚,好厚切,其他地方好少俾咁足份量,我地幾個都好like!

題外話/補充資料:
其實仲有銅物,下次可以再試。

而全間舖都有好多韓國人,感覺很正宗!(侍應好多都係喺香港讀書嘅part time學生,甚中一個女仔friend係咁叫人做oppa... XD)
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-12-05
是次消費: 每人約$180 (晚餐)