中文 | English
我是美食大搜查。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
美食大搜查  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-12-23
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

今個星期三夜晚,我同屋企人探完親戚之後,佢地又唔想返屋企煮飯,所以想係附近搵一間食肆食晚飯,我同屋企人本身鍾意打邊爐,但係搵左幾間都唔岩心水,之後再行到去中匯街,我同屋企人就比’漁民樂’同埋’活魚火鍋’吸引住左.去到果陣都幾多人,排左10鐘到就有得入去,都唔算太耐.

入到去之後,場面幾熱鬧,好多都係一家大細入去食.坐低之後,我就即刻同侍講,落個二人活魚火鍋,出奇既係,原來盲鰽係可以打邊爐食,所以我都叫左1條.而我屋企人就選左肥牛,雞肉,生菜做配料.加上跟餐配埋讚岐烏兩客.屋企人怕d野唔夠食,所以叫多左份金栗鯪魚餅.

首先係個火鍋黎先,奶白色既湯底應該用左好耐時間餚製而成.條魚黎左之後,梗係馬上放落去架啦.條盲鰽已經切好片,起好肉.不過我希望保持原狀,所以就成條放左落去影
奶白色既湯底加條盲鰽

奶白色既湯底加條盲鰽

之後就黎左金栗鯪魚餅,意想唔到既係竟然可以炸到外表金黃,入邊彈牙.實在值得推介
金栗鯪魚餅

金栗鯪魚餅

我本身都以為二人火鍋加碟金栗鯪魚餅唔夠三個人食,但出附意料之外,2份既火鍋配料都好足料,加上2份既讚岐烏冬同埋一客金栗鯪魚餅,已經足夠我地三人食用.
火鍋與配料

火鍋與配料

但由於果日可能太多人既關係,侍應頻頻撲撲.但亦無阻興致.總括黎講,我同屋企人對呢間食店大致上都滿意,.而且價錢適中.tongue
tongue
題外話/補充資料:
同好多食客既諗法一樣,唔知會唔會見到余文樂呢??lol
推介美食: 金栗鯪魚餅
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-12-19
是次消費: 每人約$55 (晚餐)

推介此食評

你覺得這篇食評: