中文 | English
truffle_lam
我是truffle_lam。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
truffle_lam  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-07-05
類別 : 火鍋自助餐

7月同8月都有朋友生日,我地就夾埋1次過興祝,好耐無食過打邊爐。book左7點,大家約6點幾去到行下附近先,食之前已經好肚餓,本身想買d小食食住下先,不過最後都收左手!

個蟹殼有我手掌心咁大個,裡面仲有膏嫁

個蟹殼有我手掌心咁大個,裡面仲有膏嫁

我地6個人,簡左原隻松菜蟹鍋,wow wow,睇到我眼我特埋=口=!!!!好鬼大隻阿!!!我就咁生食左舊,蟹肉已經係新鮮帶甜的,點知有個朋友放左落個鍋度淥完,話個味更出更甜1d,我試完,果真!!d蟹肉唔係流嫁!!大大舊肉質仲幾滑嫁!

食完個蟹就開始慢慢進攻配料,又行左幾轉出去裝番杯野飲,個熱情果有d香有d甜,not bad wor!!!

個湯底滾左幾滾隻蟹之後,變得有海鮮既香味,清清甜甜唔係濃郁個種,我中意啊!仲筆左幾匙飲添啊.

個度環境好靚,waiter係開頭個陣好有禮貌咁問我地叫d咩,然後每次tick完野食都好快就會有人黎幫我地. 整體好滿意啊,下次叫多幾個朋友黎食下個雞煲先得.
用餐日期: 2013-06-25
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

2013-04-24
類別 : 韓國菜烤肉自助餐

入元朗食放題是朋友介紹來的,地點唔難找只是入去路程有點遠。預先訂了三位,去到不用等什麼直入坐底點野食,枱與枱之間完全唔擠迫。

肉類串燒味道不俗,我夾回來燒的雞肉串很嫩滑,配上一前一後的大蒜,味道更爆又帶少許辛辣!好味。食物吧檯中亦放置了一款啤酒,我倒了杯來歎住啤酒食燒肉的感覺真好!因為自助形式,職員都好貼心勤拎走‘吉碟’,如此騰出了更多空間俾我地放吃的。
啤酒很冰涼,真爽。

啤酒很冰涼,真爽。

整晚我吃了四杯,creamy、香、軟、滑,食此杯時食到!!無誇大

其實甜品檯的甜品款色很多,感覺上應該比某部份buffet還要多lol愛死了!!
泡芙、果撻、芒果蛋糕、木糠希甸我亦有食,口感味道不比士多啤梨杯的差,只是士多啤梨杯的味道當晚最合我口味lol
用餐日期: 2013-04-22
是次消費: 每人約$175 (晚餐)

共有5 人投票

2012-12-19
類別 : 川菜 (四川)火鍋雞煲

朋友上次話左衣間食雞煲唔錯,但一直都約唔岩時間一齊去,今晚終於可以食了.我地一行4個人,去到門口就聞到好香雞煲醬汁味,好彩有預早BOOK 位,如果唔係就要等位...裹面地方唔算大,但又唔會話好迫.

我地個個都食得辣嘅,所以叫左個麻辣雞煲一隻(小辣),再叫左其他配菜,唔小得當然係炸響玲,手打墨魚丸同桂花蚌啦!

等左一陣,雞煲終於黎左喇,一隻雞嘅份量都唔小野,等到佢熱左之後,就聞到好香嘅麻辣香味,口水流緊...一滾起左就立即夾左一件,開頭食嘅時候唔係食得出好辣.但慢慢我條利就麻麻地,幾過引! 開始幾麻,我要叫野飲喇,我FD話佢地自己有自家制飲品,我地一齊叫左自制花果茶(水蜜桃味),不錯呢,水蜜桃味唔係好重,可以中和到麻辣smile

雞肉都幾嫩身,但唔係每件都係,可能後期D雞煲耐左無咁嫩! 食到差不多就落配菜,響玲幾大卷,我個人喜歡浸一下就拎上黎食,咁食會比較有口感! 墨魚丸裹面都有一粒粒的墨魚,幾彈口,不錯不錯!桂花蚌份量正常,口感都幾爽口同新鮮! 好像還叫了芝士丸,娃娃菜等..都正常!

今餐吃得好正,朋友無介紹錯!

推介美食: 麻辣雞煲
是次消費: 每人約$150