中文 | English
Eternity(Elaine)
我是Eternity(Elaine)。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Eternity(Elaine)  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-08-10
類別 : 日本菜壽司/刺身

雜誌介紹,即管試吓tongue

裝修簡約,環境尚算舒適

新張推介午餐 $98 有十款壽司 夠新鮮亦不會將貨就價like

呢個價位淨係海膽同吞拿魚蓉壽司已經夠抵,仲有麵豉湯同茶碗蒸,簡值可以列入飯堂首選wowwowwow

再追加一個蟹膏沙律 嘩!!簡直不得了$68 分量足不特止蟹肉蟹膏絕對冇腥味值得一試

推介美食: 蟹膏沙律

2017-08-09
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線燒臘

老字號燒臘飯店裝潢平實叉燒飯實而不華 有多種選擇 識食梗係食半肥瘦啦yummy

半肥瘦叉燒拼燒鵝飯叉燒肉質嫩滑帶咬勁肉嫩多汁燒鵝脾皮脆金香令人一試難忘

叉燒飯亦一點也不遜色

今次是個半肥瘦叉燒一試難忘下次一定挑戰肥叉tonguetonguetonguelike

另外值得一提老店少有嘅好服務質素wowwowwow

推介美食: 义燒
用餐日期: 2017-08-05

2017-03-29
類別 : 潮州菜

媽媽成日想食鵝紅,係鵝紅唔係豬紅,難得發現呢度有,即刻嚟試,超軟滑,同豬紅比完全兩回事likelikelikewow

田螺,好多地方都無得食喇,夠入味like

鵝片,呢個必食,鬆軟,夠滑,比起其他有名氣嘅打冷店,呢間贏晒wowwowwow

另外ㄧ般小菜,炒麵線,方魚炒芥蘭,烏頭,鴨舌.... 都係有水準之作, 因為掛住食,有D都唔記得影相crycrycry

推介美食: 獅頭鵝紅, 鵝片
用餐日期: 2017-03-20
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2017-03-11
類別 : 港式燒臘

星期六心血來潮想食义燒就諗起新桂香, 懷住極期代,極肚餓嘅心情2:30pm黎到門口,只係聽到,"义燒賣晒!"shockedshockedshocked 當極失望之時聽到"3:30pm 先出爐!" 唔洗諗呀,等!!!

睇見越黎越多人排隊, 大家視線同一方向等义燒出爐,呢個情景其實真係幾好笑crycrycry3:40pm 千呼萬喚始出來,回頭一望大約已經有30人排緊,呢一剎那排頭位嘅滋味,真係係難以形容wowwowwow

一斤半肥瘦燶邊义燒!!! $180 絕對值得,一出門口立即打開個盒,即食!! heartheartheart彈牙义燒,係! 係彈牙,絕非一般义燒乸到淋晒,無晒咬口! 再加上面淋上蜜汁,熱辣辣, 企喺門口ㄧ路食,其他排隊嘅人見到都嘩嘩嘩! 流晒口水excitedexcitedexcited

推介美食: 叉燒
自取等候時間: 45 分鐘
用餐日期: 2017-03-11
是次消費: 每人約$100 (下午茶)

2016-04-20
類別 : 粵菜 (廣東)港式中菜館海鮮

地點比較隱敝,順寧道尾近明愛唔留意真係揾唔到

招牌避風塘炒蟹,勁多膏,肉質鮮嫩,小辣啱啱好比唔太食得辣嘅我地,值得一提,佢地張D蟹放喺餐廳當眼地方嘅魚虹入面,即叫即捉,新鮮绝對pass.yummyyummy

流沙黄金蝦,又大又彈牙,賣相一流,就連墊底嘅炸粉仔一D都唔求其,熱辣辣,一齊食無得輸呀!

避風塘瀨尿蝦,師傅用無殼瀨尿蝦肉,夠火喉,啖啖肉likelike識依食一定係咁食,我地即時要再加單heartheart

豉椒炒蜆,風味十足,個汁夠濃味但唔會好鹹,重點係唔似其他餐廳殼多個肉,呢到蜆每隻殼都有肉,超水了準之作

除海鮮另外有多款小菜選擇,簡簡單單一個炒肉排,用上番薯做伴菜、,絕對係亮點

同大廚傾開兩句,原來頗有私房菜 feel, 有乜想食而餐牌又無嘅,可以叫師傅預定

推介美食: 辣蟹舫炒蟹, 沙津黃金流沙蝦球
是次消費: 每人約$150 (晚餐)