中文 | English
我是住在馬鞍山的柴犬小A。我在大角咀工作。我最常於銅鑼灣大坑尖沙咀出沒,最鍾意泰國菜日本菜露天茶座樓上cafe咖啡店自助餐麵包店甜品/糖水,Coffee / Desserts。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
柴犬小A  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-11-23
類別 : 多國菜咖啡店麵包店

呢間cafe其實想去好耐,過星期六又好早close,難得放假就去試下。

唔係話太難搵,不過同地鐵站有一段距離,我諗太大約行20分鐘啦。

去到好大個牌寫住,真係very good

門口

門口

又一間工廈式cafe。

Cafe 唔係好大,枱大約5張,有一張特別大,可容納4-5人,其他枱就2-3人,有音樂播放,好寫意嘅環境。

店內擺放好多咖啡豆同咖啡用具

好多咖啡豆

好多咖啡豆

又有其他咖啡用品

又有其他咖啡用品

當然仲有個廚房啦

芝腿厚多士

芝腿厚多士

Cafe有唔同種類嘅厚多士,亦有coffee同甜品,好多選擇。我揀咗芝腿厚多士,暖暖地,芝士有少少熔,好好食而且又大件同平,唯一係燶咗d

榛子咖啡,唔駛再落糖,啱啱好,老闆強調唔落糖,叫我試下咖啡原味。特別一提,2位老闆好nice,好好人,好talkative,只可惜時間好難就。

推介美食: 魚樂無窮厚切三文治

2014-03-01
類別 : 港式茶餐廳/冰室

本人一向覺得港式茶餐廳有特別既喜好,無論係菠蘿油或者咖央,總覺得有一番情意結,而今次就要試下呢間特式既茶餐廳。

呢間餐廳分上下兩層,標榜既係舊社會(七、八十年代)既特式,所以全間餐廳天花板都吊住d舊式雀籠。地下層右側仲有d藥材櫃,的確,decoration好有趣。

Environment: 7/10

由於樓下坐滿人,只好選擇樓上。坐低冇幾耐,揀食物時,突然有個男客人好大聲嘈,原來佢話有位waitress對佢老婆無禮(details就唔提,只係可以講,女職員話過客蠢,無論係點,都唔應該咁對客人,嘈完2位客人走咗),我亦繼續點餐,見到佢有金磚套餐(炸雞翼3位/吉列魚柳/吉列豬(手八)/炸雞脾(其中一樣)配金磚(西多士),但係waiter話賣哂(心諗有冇咁快呀),只好揀沙嗲牛肉包配薯條(個menu有錯字)。等左超過20分鐘,仲係未黎,只係黎咗杯熱奶茶,於是問下個waitress,點知佢話我知冇哂沙嗲牛肉,下......茶餐廳竟然可以連基本既沙嗲牛肉都可以冇,都算喇,最緊要係冇點解唔一早出聲呢,結果最要改食豬(手八)包配薯條,應該等多咗10分鐘啦先上到個餐,真係未試過囉咁耐。包還可以,冇話咩特別好食定唔好食,薯條係凍既,我都唔係好明佢點整可以整到咁。至於杯熱奶茶,唔夠茶味,又唔滑,好一般。當我望到d 職員圍埋一齊食飯,但周圍枱係冇人執冇人理,心諗呢間係間乜餐廳黎架!!!!

Foods & Beverages: 2/10

Service: 2/10
冇人執

冇人執

不過值得一提係,佢地個多士似乎幾好食,見到身邊客人既咖央,或者係呢間野既亮點(或者咋!!!)
下午茶menu

下午茶menu

用餐日期: 2014-03-01
是次消費: 每人約$38

2014-02-21
類別 : 西式咖啡店

超過一年冇寫過食評,由於太忙既關係,只係不斷拜訪不停食堂,好多謝open rice既各位食家介紹。

今次要寫既係呢間Kuc Space,雖然細少,但係寧靜帶外國家庭feel,好like呢種感覺。聽講,呢間食店既員工係教會自願性既員工,的確難得。

店內白色既環境令人舒服,簡單擺設亦令人冇太迫既感覺,幾位外籍員工好有善,Service is Good。

Serivce: 8/10

這裏既食物款式唔多,平時應該有幾款cake,carrot cake、chocolate cashew cake 同lemon cake,今日只係得lemon cake,咁我都冇得揀啦(有中東包食添喎)。個cake好重lemon味,真係名符其實既lemon cake,cake底有d濕濕地,應該係吸收咗d lemon,2件cake都係2x蚊,抵到爛!!!

至於飲品,佢地有茶啦,奶茶,朱古力,咖啡,茶有洛神花茶、黑糖薑茶、蜂蜜薑茶、玫瑰奶茶、檸檬薑茶、印度奶茶、熱鮮奶、英式紅茶、latte、Espresso、Cappuccino.......太多了,我揀咗latte。相信呢度唔係咖啡做主打,咖啡一般,如果下次再試,會考慮試試佢既茶,應該會好d。

Foods & Beverages: 6/10

呢度既英式既佈置,枱與枱之間亦有足夠空間,唔太迫,光線充足,最緊要係響呢度既客人都好relax同寧靜,令人感覺好舒服。

Environment: 8/10
題外話/補充資料:
呢度最特別係,人客食完野係要將用餐既用具要自己放回收集車(令我諗起韓國)
用餐日期: 2014-02-21
是次消費: 每人約$30 (下午茶)

2013-02-17
類別 : 西式咖啡店麵包店

少人去唔代表唔好,少人介紹唔代表唔特別,西村咖啡室就係好特別。

西村咖啡室係一間樓上cafe,地點離地鐵站不遠,不難找。

上到去只得西村先生一人,同友人去到以為要用英文溝通,點知西村先生既廣東話勁到呢,真係要俾隻手指公佢。聽起黎好好笑既廣東話同佢間唔中都會講既日文同英文,溝通完全冇問題。我最like係西村先生既笑容。令人都開心d。

店內人客不多,環境寧靜,有d英式既Chair,而叫得bar & cafe,酒bar擺設當然唔少得,牆上放咗d長方形既架,雖然唔知係乜,但係整合起黎都幾靚。店內有好多款咖啡,所以有好多咖啡豆同咖啡儀器,專業!!!仲有既一個特別之處,咖啡室竟然有outdoor,正!!!

有好多咖啡同茶揀,我鍾意飤咖啡,當然揀咖啡啦,但係咖啡都有24種揀,有blue mountain、kopi luwak、Brazil Santos呢d有名既咖啡。正正!!!

Order咗個set,所以只係飲咗個Original Blend,而友人就揀咗個Dark Blend。

先黎既係個日式沙律,開一開胃,菜好新鮮,唔錯唔錯。

跟住係個和風汁煮洋蔥牛肉飯,牛肉一般,反而我想講講佢個汁幾好,汁夠多,就算牛肉好快俾我食哂都仲有個汁,唔會有食白飯既感覺,而且飯係用珍珠米(如果我冇食錯既話)~成個飯變得好味好多,亦都特別好多!!!

接著落黎,個cake我就揀咗據聞係西村太太整既cheese cake同友人揀既brownie,全係home-made,點都要試試。

Cheese Cake味唔太夠,但幾fresh,細細件又唔甜,算ok。而友人既brownie呢,同友人一致覺得甜咗少少,而少咗brownie獨有既朱古力粉,不過,自家製既,可能就係咁先夠特色。

最後當然要試下佢既咖啡,由西村先生親手沖製,雖然只係set既coffee,但都幾好欱,至少我唔落糖,都已經夠濃。

同友人坐陣,柔和既意樂,獨特既擺設,熱誠既招待,親切既笑容,再埋舒適既環境,一定可以再黎試西村先生既酒同咖啡!!!!!!

用餐日期: 2013-02-02
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2013-02-13
類別 : 西式咖啡店麵包店

Ghost Cafe,一個幾特別既名,報紙都有介紹,原來係model Zelia開既,見佢既環境同野食都幾得意,可以去試試。

想約友人試試,搵咗好耐先搵到,地點其實係馬場對面,環境寧靜,唔錯唔錯。

可惜,入到去一個人都冇︳連店員都冇,有d奇怪,再行入到,終於見到2位店員出黎,佢地應該係試整緊d餅,另外見到佢有d餅整緊,好用心,只係在於客人而言,有d難睇。

擺設幾好,老實講幾適合女生,Cafe雖然細,但decoration卻係夢幻般。

食咗杯Latte,咖啡一般。

Cake好似唔錯,於是我揀咗佢地既情迷歌劇院,而友人就揀咗佢既鬼脆拿破倫。

情迷歌劇院: 英文係Opera Chocolate Cake,同我食開既Opera有d出入,如果站響Chocolate Cake黎講,佢唔錯,但係如果響Opera角度,佢係唔夠朱古力粉,朱古力味唔夠重,咁Opera Chocolate Cake即係點呢?而呢個甜品既藝術角度,8分。

鬼脆拿破倫: 唔敢comment太多,聽友人講,classic拿破倫,但我反而諗,係唔係又好似個名咁,脆呢!?

由於人好少,我同友人坐咗好耐先走,環境舒服,一個人少既地方,係一個好relax既cafe,甜品亦特別(我最想知點解有個叫中女愛粉紅),我知道店主亦好有心咁不斷試食以求有更多既選擇俾客人,呢個係值得我尊敬既,亦深信呢間cafe將會有更多更好既甜品面世。

推介美食: 情迷歌劇院
用餐日期: 2013-02-02
是次消費: 每人約$60 (下午茶)

共有1 人投票