中文 | English
TiFfAnYoNe
我是TiFfAnYoNe。我最鍾意港式韓國菜日本菜小食店茶餐廳/冰室中菜館點心烏冬粉麵/米線
食評會員 0次成為首位寫食評會員
TiFfAnYoNe  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-09-02
類別 : 西式樓上cafe西式糕點

早兩日睇到介紹陶瓷咖啡工作室,被陶瓷咖啡杯吸引,所以趁星期六就約朋友去試下...走進觀塘工廠區但其實都不難找這間咖啡店...

推門一進,就不難發現店內有很多店家的陶瓷製成品,這裡除了咖啡店另一邊是陶瓷工作坊,剛好今天有客人在上陶瓷班,感覺好文青😝

呢到真係好啱傾計,因為環境舒服又安靜👍👍
除咗咖啡仲有茶類,店家都會好細心介紹咖啡,
感受到店家的真的用心經營。讚!!!

招牌

Latte 配上陶瓷杯 很美

耶加雪夫

手沖咖啡

另一邊的陶瓷工作坊教室
推介美食: 手沖咖啡
用餐日期: 2018-09-01
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2017-04-01
類別 : 韓國菜

chopstickHappy Friday又係出動覓食嘅時候,唔知食咩好最後決定衝入大埔,其實大埔都好多好野食,但就揀唔到食邊間好,最後友人話想食韓野,即上openrice 望下有咩好介紹!韓野就搵到Kimbap Gallery 睇個名就知間野係食紫菜包飯lol泊好車就搵下間野係邊,都唔算難搵細細間都怕要等位,好彩七點唔算多人唔洗等位!可惜最後係無食到紫菜包飯架heart走嘅時候小店都已經坐滿人

韓式餃子就是絕大部份都有粉絲

韓式餃子就是絕大部份都有粉絲

紫薯味唔夠重

紫薯味唔夠重

😋😋

😋😋

wow推介辣泡菜豆腐湯,夠辣又夠味,好好飲!
flower下次要試下紫菜包飯先得,因為枱枱食客都有點
推介美食: 辣泡菜豆腐湯, 韓式餃子, 辣炒年糕
用餐日期: 2017-03-31
是次消費: 每人約$210 (晚餐)

2017-03-30
類別 : 泰國菜咖喱

balloon朋友生日想食泰菜,但要等齊飯腳開飯就要係港島,但對於九龍人黎講,港島泰菜真係無咩頭緒,於是就靠Openrice搵有咩餐廳,最後朋友揀左呢間love當然我地都未食過shocked專登揀灣仔呢間,因為怕人多要等位,果真唔洗等位!朋友未放工咁就先叫左小食同餐飲先star

chopstick椰青chopstick炸蝦餅

chopstick泰式炒金邊粉~一般般

chopstick青咖喱豬肉~唔辣仲有淡淡椰香
食完唔夠喉再叫多碟

食完唔夠喉再叫多碟

chopstick有咖喱點少得印度薄餅~好鬆化用來配咖喱一流

wow整體黎講:份量適中、味道唔錯、環境清靜,值得分享flower
推介美食: 炸蝦餅, 椰青沙冰, 馬拉盞通菜, 豬肉生菜包, 泰式蝦炒金邊粉, 青咖喱豬肉, 印度薄餅, 青咖哩
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-03-26         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$160 (晚餐)

2017-03-30
類別 : 港式車仔麵

mad早幾日已經想去食,難得今晚有飯腳,即刻話要去食呢間車仔麵!最吸引我係佢個辣醬,味道辣中有帶少少甜,總知就好味(但友人唔食得辣叫左少少辣都覺得好辣)yummy

love兩餸一麵$24 超抵食
like今次揀左豬紅同豬腸
wow豬紅夠入味豬腸又唔肥
推介美食: 豬紅, 豬腸
用餐日期: 2017-03-28
是次消費: 每人約$24 (晚餐)

2017-03-29
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

chopstick難得放平日,突然好想食魚蛋粉,又唔想是但食一間,醒起筲箕灣安利mad於是就展開過覓食wow

star落得餐牌有埋圖 應該都係推介

like魚蛋魚片撈粗$38
star魚蛋好彈牙好鮮味 面嘅口感啱啱好

excited抵食奶油多$10
star雖說$10但都貨真價實

frustrated哈哈,看來切腩撈粗比較多人食,因為客人都點這個,我下次要再去試試flower
推介美食: 魚蛋魚片撈粗, 奶油多
用餐日期: 2017-03-29
是次消費: 每人約$38 (下午茶)