TiFfAnYoNe

TiFfAnYoNe

我是 TiFfAnYoNe
訊息
正顯示第 110 篇(共 19 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
這篇是 [非食評]
手沖咖啡
2018-09-01
是次消費
每人約$40 (下午茶)
SEP 18

早兩日睇到介紹陶瓷咖啡工作室,被陶瓷咖啡杯吸引,所以趁星期六就約朋友去試下...走進觀塘工廠區但其實都不難找這間咖啡店... 推門一進,就不難發現店內有很多店家的陶瓷製成品,這裡除了咖啡店另一邊是陶瓷工作坊,剛好今天有客人在上陶瓷班,感覺好文青😝 呢到真係好啱傾計,因為環境舒服又安靜👍👍 除咗咖啡仲有茶類,店家都會好細心介紹咖啡, 感受到店家的真的用心經營。讚!!! 招牌 Latte 配上陶瓷杯 很美 耶加雪夫 手沖咖啡 另一邊的陶瓷工作坊教室
HelenLaw8169
辣泡菜豆腐湯
辣泡菜豆腐湯
2017-03-31
是次消費
每人約$210 (晚餐)
APR 17

chopstickHappy Friday又係出動覓食嘅時候,唔知食咩好最後決定衝入大埔,其實大埔都好多好野食,但就揀唔到食邊間好,最後友人話想食韓野,即上openrice 望下有咩好介紹!韓野就搵到Kimbap Gallery 睇個名就知間野係食紫菜包飯lol泊好車就搵下間野係邊,都唔算難搵細細間都怕要等位,好彩七點唔算多人唔洗等位!可惜最後係無食到紫菜包飯架heart走嘅時候小店都已經坐滿人wow推介辣泡菜豆腐湯,夠辣又夠味,好好飲! flower下次要試下紫菜包飯先得,因為枱枱食客都有點
炸蝦餅
青咖哩
2017-03-26
生日
是次消費
每人約$160 (晚餐)
MAR 17

balloon朋友生日想食泰菜,但要等齊飯腳開飯就要係港島,但對於九龍人黎講,港島泰菜真係無咩頭緒,於是就靠Openrice搵有咩餐廳,最後朋友揀左呢間love當然我地都未食過shocked專登揀灣仔呢間,因為怕人多要等位,果真唔洗等位!朋友未放工咁就先叫左小食同餐飲先starchopstick椰青chopstick炸蝦餅chopstick椰青沙冰~要預15-20分鐘chopstick馬拉盞通菜~唔會好咸chopstick香茅味太重chopstick泰式炒金邊粉~一般般chopstick青咖喱豬肉~唔辣仲有淡淡椰香chopstick有咖喱點少得印度薄餅~好鬆化用來配咖喱一流 wow整體黎講:份量適中、味道唔錯、環境清靜,值得分享flower
豬紅
豬腸
2017-03-28
是次消費
每人約$24 (晚餐)
MAR 17

mad早幾日已經想去食,難得今晚有飯腳,即刻話要去食呢間車仔麵!最吸引我係佢個辣醬,味道辣中有帶少少甜,總知就好味(但友人唔食得辣叫左少少辣都覺得好辣)yummylove兩餸一麵$24 超抵食 like今次揀左豬紅同豬腸 wow豬紅夠入味豬腸又唔肥
魚蛋魚片撈粗
奶油多
2017-03-29
是次消費
每人約$38 (下午茶)
MAR 17

chopstick難得放平日,突然好想食魚蛋粉,又唔想是但食一間,醒起筲箕灣安利mad於是就展開過覓食wowstar落得餐牌有埋圖 應該都係推介like魚蛋魚片撈粗$38 star魚蛋好彈牙好鮮味 面嘅口感啱啱好excited抵食奶油多$10 star雖說$10但都貨真價實 frustrated哈哈,看來切腩撈粗比較多人食,因為客人都點這個,我下次要再去試試flower
2016-07-29
是次消費
每人約$54 (下午茶)
AUG 16

哈哈!難得放平日,緊係要上網搵下有咩抵食下午茶chopstick,搵搵下發現呢間逢星期一至五先有嘅英式afternoon tea,仲要價錢相當超值excited,最緊要係近屋企,唔洗山長水遠出門! like$99 好抵 仲要唔洗加一包兩杯飲品,轉鮮奶咖啡都係加7蚊!呢個價錢黎講真係值得一試flower
2 推介
pipi22
專食CHEAP野既人
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$20.5 (下午茶)
JAN 13

友人話LIKE左專頁就有買一送一優惠,咁著數點可以錯過呢lol 但係每逢假日經過Starbucks總想入去飲返杯輕鬆下,但每次都好難搵到位,真係唔知由幾時開始香港Starbucks變成自修室,今日亦唔例外座位已坐滿但當中有幾多枱真係仲飲緊手上杯咖啡呢,最嬲係竟然有個男人坐係到訓覺,Too BAD! huffy等左十分鐘終於有位喇,原來買一送一係有指定三款節日推介,揀左薑汁鮮奶咖啡,第一啖飲落覺得味道怪怪的,既不夠薑也不夠咖啡味,但相對比較甜,諗住慢慢可以飲完,到最後都決定放棄!
pipi22
白蘿蔔豬血涼拌米線
白蘿蔔豬血涼拌米線
蘿蔔
是次消費
每人約$42 (晚餐)
JAN 13

香港米線店多不勝數,但云云的米線我特別鍾情星林居,以前比較愛食小鍋米線,因為可以有得揀非常酸,不過近來轉左口味比較欣賞涼拌米線! lol紅色落菜單係for小鍋同涼拌米線,而黑色落菜單係for上湯米線(因為無肉碎所以適合素食)chopstick涼拌米線係除左酸菜同辣,仲有花生...但因為我唔太好食花生所以走左。 白蘿蔔: 甜甜的,好好味 豬紅: 唔會太淋 米線: 有點失手,有d未煮透,硬硬地 汁底: 比平時稀左味道無咁濃,不過還算OK
生煎包
生煎包
酸辣湯面
酸辣湯面
上海婆婆粗炒
上海婆婆粗炒
酸辣湯麵
10分鐘 (堂食)
2012-12-25
是次消費
每人約$65 (午餐)
JAN 13

平安夜玩得太夜,所以一起身已經係午飯時間,呢個普天同慶日子緊係要同屋企人食返餐飯啦...tongue 屋企附近開左好多食肆,假期關係人太多,爸爸話唔想等太耐,所以佢揀左上海婆婆!chopstick生煎包smile > 唔夠熱 > 但肉餡都足料 > 不過肉汁比平時食開無咁多婆婆粗炒lol > 平時食開粗炒都比較油,但今次食又唔會太油膩,再落埋豆板醬簡直絕配!酸辣湯麵 tongue > 酸辣度啱啱好,唔會太濃同太辣! > 麵條口感,唔會過硬過淋 > 用料足,湯底多而不膩!高力香蕉豆沙 sad > 香蕉味淡到差d食唔出 > 豆沙又唔夠味
是次消費
每人約$103 (午餐)
JAN 13

最近香港流行拉麵風,就好似恒豐中心地庫有Ramen Champion,都幾似food court架,入面分別有六間日本拉麵店,之前睇電視介紹話呢六間分別係日本唔同地方嘅拉麵,咁可以唔洗周圍去又可以食到唔同口味嘅拉麵!lol唔知揀邊間好,就試下呢間北海島毘沙門零 chopstick 入去嘅時候門口職員會每人派一張卡,張卡係落order時用,好方便食完先一次過埋單……落完order就會比個電子震動器,當可取食物時會閃燈同震動,宜家日本同韓國都已經好流行,唔洗企係出面呆等!最後揀左醬油拉麵同特式餃子,先講拉麵湯底很香很濃,拉麵的口感不會太淋又不會太...
yau97097
Top