中文 | English
沙茶咉
我是住在旺角的沙茶咉。我是一名Clerk ,在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣旺角荃灣出沒,最鍾意日本菜拉麵鐵板燒自助餐
食評會員 1次成為首位寫食評會員
沙茶咉  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-07-04
類別 : 多國菜

朋友介紹話渡船角依間皇朝不錯,於是3個人約好一齊黎食, 去到見到差不多坐滿晒人,間鋪最裡面仲有幾圍台tim嫁,而且用既仲係我中意既高櫈tim XD!呢處都有幾多選擇bor,由奇係海鮮,睇到我地眼都花埋都未揀得落手,老闆就介紹我地食個蠔先,然後再試試個牡丹蝦刺身,最後仲可以有個蝦頭鳥冬,會夠晒飽.

蠔要左pinky,朋友話pinky既味道會岩我地食d,因為隻蠔會清甜d,肉肥美嫩滑d,海水味唔會好重,又真係bor,佢講個d都中晒!!!

而牡丹蝦刺身好好好好好味啊!!! Geeshocked隻蝦新鮮到d肉質仲係咁彈牙shocked、鮮味shocked、鮮甜shocked!!!!!

最後鮮蝦頭番茄湯烏冬,勁大盤!!!烏冬質地晶瑩通透,食落口感滑1滑,好好味!!特別係再加埋蝦頭d膏,番茄酸酸地又有d甜,同蝦頭烏冬好鬼match囉!!

個晚我地平均每個人食左200蚊左右,咁既質素我覺得好抵食!!!!!
用餐日期: 2013-07-02
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2013-03-21
類別 : 日本菜自助餐

前幾日放工同男友去食晚餐,去左屋企附近食日本野。最初我地既打算係食拉麵加,但又見到餐牌有個二人套餐,乜都唔洗諗就簡左依個。呢間野裡面個空間好大shocked係出面睇仲以為係個D迫迫澀澀咁.

五式三文魚初頭我以為有五隻顏色加!lol佢雖然無五隻色,不過件件個味道都好得意,由其我最最鍾意既火炙芝士,黎到即刻依仲係好熱,溶左既芝士軟化又CREAMY,件三文魚就好滑。個兩年三文魚都係我食lollol

呢個小食拼盤我又係最最鍾意佢個芝士豆腐,我邊食邊係咁話好味好味!件豆腐好厚圓圓地,咬一啖’BI芝士’madwoohooo~
其他交左俾男友包底tongue我地要左泡菜豚肉飯,佢一送到黎仲係’蔗蔗’聲,我最鍾意食飯焦,所以由佢攤左係度’蔗’下先。
佢個泡菜調到D味同個飯都好香,唔辣不過豚肉好嫩口!兩個人食完依個飯都好飽啦下~

最後仲有雪糕送,朱古力+薄荷smile not bad 嘛!!呢個二人餐好似仲飽過食放題-_-,差在未托住個肚出黎炸!!

用餐日期: 2013-03-18
是次消費: 每人約$114 (晚餐)

2013-01-09
類別 : 港式茶餐廳/冰室無肉餐單

見翠華咁出名,尋日特登拚埋朋友去試下加.

叫左佢個魚片河+茶走.無論個盛皿定服務都好ok加.不過野食真係影真一般般咼!杯茶走好香好濃,唔知係咪落多左花奶呢.
魚片頭個湯好似得味精咁,真係麻麻,河粉淋得制,魚蛋仲咸左少少.不過魚片頭算幾爽、彈牙下,都ok.不過$份量唔太多,同埋唔算優質之作.

成餐入面,唯一可取係杯茶走,埋單42蚊,應該無下次lo.

是次消費: 每人約$42

共有1 人投票

2012-12-22
類別 : 西式麵包店

今日放工搭車翻到黎經過東海堂,見到D西餅就8件番屋企食,個店員姐姐問點解唔買夠1打,我個人唔中意麻煩,1個細盒岩裝夠8件,買1打就要轉大盒,何必呢!!?lol

8件平均都幾好食,味道唔錯!!我每隻味都有試少少,水果撻太粉唔夠牛油香不過撻面既吉士醬甜度適中,唔錯!提拉米蘇普通左D,無咩特別;長型個隻蛋糕就比較好食D!芒果略甜中間仲有脆口酥皮;最底個件有D脆nuts,食落口感似拿破倫,咁多件之中就屬呢件最好味!
用餐日期: 2012-12-21
是次消費: 每人約$86

2012-12-03
類別 : 日本菜

前日同個FD去完旺角睇戲行街,就番左黎大埔食晚餐.諗左好耐食咩好,最後都係簡左近屋企附近既呢間十勝豚丼.1入到去已經聞到好香既石鍋飯既味道好想食,不過睇完個menu之後,我地都係決定要個吉列豬滑蛋飯同厚切豬排飯,我問個侍應有無跟餐飲,佢話有隻跟餐半價,我地就各點左杯檸檬梳打and熱咩蜜(忘記了).
野飲當然係先上啦~不過當我飲左第1啖檸檬梳打時,入口就覺幾酸下, 和柚子梳打相比,我更偏好入口偏甜的後者.
吉列豬滑蛋和厚豬飯一同送上,由於朋友簡左鹽燒味既厚豬飯,唔知係咪無汁既關係,肉質非常乾和’鞋’,難以吞噬,加上飯只有配上少許士油,FD話成餐飯要邊飲住杯野飲邊食先無咁辛苦,下次都唔會再試.
而我叫左個個滑豬飯味道比厚豬野味,可能有滑蛋既關係,飯食落都唔會乾身,而且仲有蛋香,加上吉列豬肉質嫩滑,唔鞋仲多汁,食個陣加埋條洋蔥同食,令到成個口感都好豐富,不錯吃!!FD試過我個飯之後過點解2個飯出到黎個感覺可以咁極端…
老實講,味道一般,一年食一次都接受到既…

是次消費: 每人約$50