中文 | English
eatseven
我是eatseven。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
eatseven  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-11-05
類別 : 台灣菜台式飲品粉麵/米線

古早古早,我真係古佢老祖sick
明明一早知道香港好難搵到同台灣一樣味道嘅嘢食,明明知道裝修越吸引的食店味道會越一般,但我仲天真地以為佢會有夜市嘅質素。。。。早知。。。

今日總共叫咗五樣嘢,先講佢招牌「古早牛肉麵」,飲第一口湯就知賴嘢,個味道仲淡過我淥福字麵d味粉,有啲似豉油水。啲麵太淋仲衰過我自己去759買關廟麵自己煮。牛肉唔夠味得個諗字dislike

第二樣嘢係酥炸雞扒伴麵,點知啲面又係759嗰隻關廟麵,快雞扒得粉漿,粉漿冇香味。冇淮鹽、冇五香。個伴面唔鹹唔淡,可能要加大量豉油同埋醋先至有令人開胃的感覺dislike

最得人驚嘅係個滷豆腐滷蛋,豆腐用豆腐卜冇問題,隻蛋整到眼斑斑都冇問題,但個滷水冇滷水味就係最大問題。成碟野同我去買包台灣包裝食品加熱食冇分別dislike

魷魚羹竟然係變咗生菜凌魚肉嘅魚肉羹,鍾意食魚肉羹嘅可以一試,但都係果句記得自己要加大量豉油同埋醋upset

蚵仔煎可以當甜品咁食,因為成pat野係冇蛋香,只有黏黏的感覺。我自己覺得加啲椰汁當椰汁糕咁食可能仲好味ghost

成間餐廳唯一可取嘅,就係店員幾親切同埋裝修都幾靚star,但味道連茶木都不如,仲話係古早味食完只覺味精,好食就算食少少味精都算啦,但唔夠咪都可以食到咁重味精就唔抵啦! 用同一個$,喺深水埗我諗掃街都會好食過佢,講完。要飲返多D水。。。。。
湯好淡

小數點向左移一格會好些

推介美食: 店舖裝修
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-11-05
是次消費: 每人約$117 (晚餐)

2015-03-25
類別 : 新加坡菜咖啡店

今日行開尖沙咀,突然想食咖椰多,好邪地腦中想起好多負評的亞坤,又見到冇乜人但門口整條排隊帶,心想而家唔使排隊唔試試等幾時?於是昂首進入店舖,期待美食但卻是惡夢的開始...先找了個好位置,然後排隊購買食物,點了咖椰西多、馬拉撈面、檸檬薏米及凍鴦。好快個面來了,個汁味道單調,只有甜味沒有花生香味又沒有期待的馬拉香料味,衰過7仔的味精撈面。之後20分鐘d嘢食都仲未嚟,追了兩次先話漏單。又等了8分鐘,個咖椰多來了,得一片薄薄方包加一兜綠色醬,個醬只有甜味,西多無蛋香,油Lum Lum, 真係好L難食。唯一飲得落嘅係檸檬薏米水,因為起碼我喺杯度都搵得返檸檬及少量薏米。杯凍鴦我追多次後到了,個女仔放落枱時話凍啡,我話我叫凍鴦,佢攞返水吧再攞返同一杯嚟話攪錯咗,話凍鴦先真,見佢一臉純真,信佢一啖飲落去,全啡一d茶味都無,當人味蕾有問題。全程店舖經理係咁鬧店面女仔。我心諗算喇,跌$算喇。坦白講,亞坤只是屋村快餐店味道,但標名牌茶記價錢,小學雞服務質素,完全沒有能力在香港立足。如果佢仲可以撐多一年我會日日去食食足一個月來懲罰自己。
推介美食: 冷開水
堂食等位時間: 40 分鐘
用餐日期: 2015-03-21
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

2014-09-12
類別 : 港式中菜館

今晚一家四口去咗容記,7點去到好快就有位。不自覺地倖倖然,很快叫咗啲基本嘢:南乳粗齋煲,蒜香骨,生炒骨,薑蔥魚腩煲及燒腩仔。落單後5分鐘啲餸就到,快過麥當勞。
首先我真是覺得佢嘅食材比起普通茶記仲差,煲仔小炒都唔夠火喉,蒜香骨唔夠蒜唔夠香,肉質太肥,粉紅及未離骨,驚嚇!。
南乳煲啲汁又淡又冇南乳味。
生炒骨同魚腩煲一般般冇乜特別。
最特別係個招牌燒腩仔,啲腩肉係裹蒸糉入面的肥肉,皮係脆但有燶味,X你老味。
同三四年前差咗三皮,最後仲要收茶$,老實講我寧願去過幾個街口的萬發囉。今次應該係我last time 去容記huffy
肥到咬唔X到

肥到咬唔X到

推介美食: 白飯
用餐日期: 2014-09-12
是次消費: 每人約$480 (晚餐)

2013-04-19
類別 : 日本菜拉麵

可一不可再的拉麵
今日再次挑戰888拉麵,看看我的味蕾忍受程度有否改變。慶幸我的機能還未退化。
今日叫了一碗盬味叉燒,一碗味噌粟米拉麵,與1年前一樣,除了大碗外,個湯比起雲貴X米線更鹹。啲叉燒硬度比'美'豬肉乾。啲麵有梘水味,最經典係啲筍似足新聞裏的「木筷子」製筍,硬到咬不開,碗麵一上枱更傳出陣陣臭「膠」味!點頂,食咗兩啖即走,去譚仔填補番個肚的空虛。
推介美食: 罐裝可樂
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-04-19
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

共有1 人投票

2012-11-24
類別 : 意大利菜西餐廳薄餅無肉餐單

呢間可以算係咁多間意粉屋食物質素最差的,不夠熱的墨汁意粉,雪味濃的龍蝦肉,似在超級巿場買回來加熱的薄餅,扁'tat tat'的千層面。唉!三百幾蚊有更好選擇,今日覺得錢洗得很可惜。。
推介美食: 暖水
堂食等位時間: 20 分鐘
是次消費: 每人約$110 (午餐)