中文 | English
Food_DealHunter
我是Food_DealHunter。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Food_DealHunter  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-09-11
類別 : 港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店少鹽少糖食店

好衰唔衰禮拜一有事要嚟長康,華記休息唯有附近隨便搵度食,以為安全少少叫五寶丸無死啦,一見兜野真係驚訝、震撼!粉少、d肉丸全部一開二,圓果邊向上平果邊向下,有餿味,收咁既價錢,比d咁既水準,無下次! huffy
五寶米線極縮骨

五寶米線極縮骨

用餐日期: 2014-09-08

類別 : 港式咖啡店甜品/糖水飲o野傾計

話說女友被食評既相....唔只野食,係個景,沿住條街行,睇唔到佢個招牌,回程見到外面D手工藝品幾得意,睇真D先知原來就係呢間cafe,睇到個價錢牌其實有少少驚訝,唔算平,不過既然都入左黎大澳放鬆下,見講到D咖啡咁正,試下無妨。坐左露台邊,叫左兩份咖啡雪糕,店員極推介齋啡,唔駛落糖。咖啡入口幾分苦,或者真係無落奶落糖,咖啡本身既香味,更加原汁原味,睇住咁靚既景,真係幾relax

推介美食: 咖啡撞雪糕
用餐日期: 2014-08-29
是次消費: 每人約$60

類別 : 港式小食店

話說放假同女朋友行大澳,入到黎好似咩都好想食,見食評推介呢度,由於幾分鐘前食完阿伯個雞蛋仔,斜對面就已經係呢間,剛剛好有D口乾,叫左紫背天葵,香妃卷,估唔到紫背天葵又幾好飲,大熱天時消暑唔錯,香妃卷入口又香香地,而且塊皮幾好咬口,不過唔太餓無食到佢個魚蝦蟹。
題外話/補充資料:
話說支紫背天葵太解渴,去完燒魷魚阿伯度回程買多支。
用餐日期: 2014-08-29
是次消費: 每人約$25

類別 : 港式小食店

入到大澳,打開Openrice個App,好出奇最多評價第一個唔係海鮮,而係雞蛋仔,點解咁特別吸引到我去到睇睇,真係未見過用炭爐燒,平時見親都係電爐夾,咁見咁出名當然要試下,相就唔放上黎喇,去到影都係一樣,炭爐出黎係耐過一般電爐夾,但相對香,蛋漿好均勻咁響個模度慢慢流慢慢定形而又唔會乾哂。果然唔錯。

蛋漿落模一刻咋咋聲

用餐日期: 2014-08-24
是次消費: 每人約$12

2014-09-08
類別 : 英國菜All Day Breakfast早午餐

話說女朋友想食西餐,但又唔想食扒房咁大份,見到呢度評價唔錯,初初唔知個價位份野會有幾大,不過既然都到樓下不如上去試試,叫左份羊肉漢堡同埋火腿沙律,份量比估計既多,羊肉味道唔錯,薯條夠脆、火腿唔太鹹,環境唔錯。

推介美食: Lamb burger and chips
是次消費: 每人約$150 (晚餐)