中文 | English
為食3e
我是為食3e。我是一名會計。我最常於銅鑼灣九龍城尖沙咀出沒,最鍾意越南菜泰國菜法國菜,除左麻辣,中國地方嘅食品我都喜歡,酒店餐廳大牌檔中菜館,乾淨衛生就得啦同海鮮湯品自助餐,濃味嘅食物。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
為食3e  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-07-05
類別 : 港式甜品/糖水

當晚終於帶同姨甥仔去食甜品,我以前在TST分店食過"心太軟",的確好好味,所以帶靚仔去試一吓!
可惜當天晚餐吃得太飽,所以自己只點了一杯芒果奶,而他們就點了雪花冰及奶凍。
當他們的甜品吃到八八九九,我的芒果奶仍未到,叫位穿超短牛仔褲的waitress妹妹幫我跟進,
點知佢聽完只係企埋一邊,完全無幫我跟進!好彩不夠2分鐘就見有另一位waitress傳來一杯芒果奶。
否則真係會一肚火去罵人...
究竟o个位穿超短牛仔褲的waitress妹妹係咪開緊工?客人同佢講野竟當耳邊風,真過份!

o个杯芒果奶簡直離晒普,淡到無芒果味,白雪雪成杯奶水咁,成cm粒冰都未打溶,被佢啃親都唔知咩事!
仲唸住同元朗o个間英文字母記嘅芒果奶比較一下,好飲就唔使去咁遠tim,點知好野都係要花時間同精力去享用嘅!
至於呢間分店嘅人同食物,都令我好 - 好 - 好失望囉!

d人成日話新界的o野咩都cheap D、差D,唔該可唔可以做好D呢?點解TST/CWB又可以做得好呢!
自我反省一吓啦...

推介美食: 心太軟
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2011-07-01
是次消費: 每人約$30 (宵夜)

共有19 人投票

2011-02-07
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心適合大夥人

同一天,在旁邊另一間酒樓等位等到一肚氣,好後悔無直接入粵軒搵位,咁就會慳番好多時間,同埋無比人影響心情啦!
雖然舖面細細,樣樣都好企理,服務態度又好,食物更比我一个驚喜!lol
名符其實嘅“一盅2件"蝦餃、黑魚子燒賣都好好味,叫左个瑤柱雞粒炒飯,又夠乾身,真係唔錯!
不過石榴果就粉皮太厚,原來唔係潮州个種蛋白皮,係粉果皮!
仲有好多新潮款式,下次再去試晒佢!smile
可惜這裡嘗完味道,填滿肚子就要閃,因為實在太少位置,見到d人在外面等位,妳都唔好意思坐咁耐啦!
好o野都要益吓人地嘅!tongue
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2011-02-06
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2010-06-14
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮點心

睇到飲食雜誌介紹,食物圖片吸引,價錢又相宜,住沙田梗係選最近嘅大埔店去試吓啦... 雖然係屋村入面酒家,好食嘅o野唔理地點嘅!
我地一家6口去到,梗係根據廣告中嘅點心即點啦,點知只得金牌流沙包有得吃,其他如酥皮叉燒包、千絲海龍皇都無,侍應話點心師傅走左,真真無癮!流沙包入面jelly咁,一d都唔流,點左15个點心,只得蝦蛟最似樣,一籠一只,算唔錯!其他點心就真係唔得囉!shocked
雜誌有85折Coupon,出去埋單時比佢,點知收銀員話只限“點...好食”可以用,但係雜誌寫明係同一飲食集團,完全無列明清楚,所以完全係誤導消費者!
以後以後都無下次囉!huffy
用餐日期: 2010-06-12
是次消費: 每人約$40 (早餐)

2010-05-25
類別 : 港式葡國菜茶餐廳/冰室咖喱

好久沒在這裡寫食評,因為最近去的餐廳沒什麼特別,那就吃完罷了。
今次因為看到飲食雜誌介紹新店,去開TST就去T一T啦!
雜誌介紹牛尾湯通粉常餐,梗要試啦 - 可以吧!再重味d應該更好吃呵...
下午茶嘅炸雞肶配西多粒粒,西多粒粒真係好好食,熱香不油且外脆內軟,真係好味... 而雞肶香脆又多肉汁,只兼它味道偏淡!
差不多吃完飲埋柸好立克之際,就看見有位女職員,接過廚房傳來剛焗好的一大盤葡撻,她開始將葡撻用手一个一个從金屬托轉用紙托,方便拿出門外出售。問題是我看見那職員對手先前是傳食物、執拾枱面、用布清洁枱面,之後就用她5指山同手掌找著葡撻換紙托,眼看下好不衛生,每只都經她的手點過,真不想買來吃!戴个手套成本都不貴罷,管理層真係要檢討下,想信他自己看到也看不過眼罷,更何況係食客!假如這樣簡單的衛生都不懂,那怕看不見的廚房衛生更不敢想像呵!
推介美食: 西多粒粒
用餐日期: 2010-05-25
是次消費: 每人約$35 (下午茶)

共有17 人投票

2008-11-05
類別 : 西式西餐廳慶祝紀念日

約o左粉嶺友食飯, 原本選上水區食店, 點知朋友話粉嶺有間好o野西餐, 讚到要必食.
咁梗係要去taste吓啦!
入到去環境氣氛一流, service一流, 正如其他食評所講一樣, 真係要讚吓... ... 一流!
先來个湯好... ...正... ..., 松露油磨菇菌湯真係要一試...lol
再來main course就... shocked... 又正如其他食評所講一樣... 真係要改善一下.
件牛扖大大件, 成寸厚, 但係7成熟仲好生同慘血, 仲有一半係肥油同筋位, 呢度就真係扣晒分啦! 幸好位經理好識做, 又留意客人, 話即弄過半份比我食, 我真係好滿意佢嘅待客之道; 雖然我話唔須要, 但佢嘅態度無令我對此而反感. 其實因為我已飽飽o地! lol
再加埋同朋友share个甜品 - 心太軟, 整體都可以吧!

我會再去一次比機會呢間餐廳, 希望佢唔好令我失望無回頭吧!
推介美食: 松露油磨菇菌湯
是次消費: 每人約$150 (晚餐)