中文 | English
drymass
我是drymass。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
drymass  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-10-14
類別 : 日本菜甜品/糖水雪糕/乳酪

終於食到啦, 聽人講係香港要食真正好食既抹茶雪糕一定要去Via Tokyo, 同朋友食完飯, 8:30PM 左右去排隊, 等左15分鐘就可以入到去, 勁興奮!!

紅豆抹茶牛奶雪糕蕨餅

一試難忘, 個抹茶牛奶雪糕質感好厚, 口感綿密, 抹茶味十分十分之濃, 我覺得比中村藤吉有過之而無不及!抹茶+紅豆溶真係絕配, 唯一係個蕨餅比較實D, 雖然抹茶味都好突出, 但未夠煙韌~不過整身而言都係非常突出!!

焙茶卷

又係一絕, 忌廉幼滑,焙茶味非常香濃, 最緊要係個海綿蛋糕造得相當鬆軟亦充滿焙茶香, 冇得輸!!
推介美食: 紅豆抹茶牛奶雪糕蕨餅,焙茶卷
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2015-10-11
是次消費: 每人約$50

2015-10-14
類別 : 泰國菜酒吧

近幾年來飲食無分國界,好鍾意玩fusion/crossover, 而呢間Namo Avant Thai Restaurant亦將泰國菜同歐陸菜連埋一起,睇食評見到佢地賣相精緻,,用料都算講究就同友人試下, BOOK 左位,星期五都唔太full

餐廳環境都幾elegrant, 擺盤亦見摩登,坐底冇耐已經送左一客前菜- 炸蝦伴西瓜, 冇咩特別。

我地兩個人叫左龍蝦兩食, 包括龍蝦冬陰公湯, 龍蝦奶油蛋咖哩, 仲叫左一個英國啡蟹泰式炒飯同芒果糯米飯

龍蝦冬陰公

超足料, 勁多菇菌香葉等材料,估唔到隻龍蝦都幾大隻,個冬陰公鮮味十足,唔會太酸, 不過可能fusion 關係, 佢做唔到泰式冬陰公刺激既感覺,換黎既係視覺既享受,友人見到隻龍蝦嘩左好耐。

龍蝦奶油蛋咖哩

龍蝦應該係呢度招牌菜, 佢用既龍蝦真係彈牙爽口, D 肉真係夠晒飽滿, 蛋咖喱汁做得唔錯,辣中帶甜唔太濃,搶唔晒龍蝦既鮮味!!呢碟野送飯一流!

英國啡蟹泰式炒飯 (唔記得影相)
飯都炒得算乾身, 好重檸香茅同檸檬葉味,不過隻蟹鉗好似overcook左, 唔太match....好在用來送蛋咖喱汁都秒殺左碟飯

芒果糯米飯

賣相一流, 個糯米飯應該用斑蘭葉燻過,食起黎有淡淡既斑蘭香, 同椰奶超match, 個芒果都幾甜, 呢個飯後甜品一流!

推介美食: 龍蝦冬陰公,龍蝦奶油蛋咖哩,芒果糯米飯
用餐日期: 2015-09-11
是次消費: 每人約$250

2015-10-07
類別 : 滬菜 (上海)中菜館酒樓點心中式包點

親戚遠渡又澳洲回港, 想試上海菜, 二話不說就想回老上海飯店, 香港吃滬菜的地方多的是,但最喜歡的還是灣仔的老上海飯店, 念念不忘它的醉蟹....

今次一行十二人點了十道菜

首先是必吃是的燻蛋, $20一只, 燻得十分濃郁,有點茶香味, 加上小許淮鹽吃簡直是一道開胃的前菜, 推介

醉蟹是這裡的名物, 和上次吃的一樣水準。 這兒挑的蟹含膏量也算多,咸得來帶點鮮味,  蟹的肉質也十分鮮甜,吃得出是十分新鮮,加上頂級的花雕酒, 每一淡也刺激味蕾!

拼盤- 不須多介紹. 但這兒的海蜇每次吃也覺得難忘,不要看輕那份清清淡淡的味道, 清爽而不會有肥膩感的海蜇其實不容易尋找。 但這兒的醉雞好像做得不夠滑...

紅燒獅子頭- 中規中矩,不算非常突出,不過這兒的汁底做得OK,肉也不乾身 (外面的餐廳有時吃的很乾)

乳付方肉 - 南乳味十分濃郁,肉質亦十分淋,很惹味的一道菜,親戚說在澳洲很難吃到出色的東玻肉,對此道菜讚不絕口。

小籠包 - 這兒的小籠包不算太出色,皮吃下去算薄,豬肉餡也入味,但湯汁並不見得豐盈。

松子魚- 小弟一向偏愛的一道菜,高溫炸過的松子魚保留著魚的鮮味,而炸粉只有薄薄一層不會吸了太多糖醋的酸味! 一流

上海粗炒- 鑊氣十足,在上海吃的粗炒醬油的濃度十分誇張,這兒已經算清淡,但親戚也覺得很濃味。

豆沙鍋餅 - 炸得不太乾身,外脆內軟,而且不算油膩,算是佳作

開心的一餐!

推介美食: 燻蛋,乳腐方肉,醉蟹,松子魚
用餐日期: 2015-09-13
是次消費: 每人約$300

2013-10-21
類別 : 川菜 (四川)小食店私房菜粉麵/米線

呢間野之前係食辣人必試之聖地~以前去過幾次~成年幾冇去~今日下晝放假特登去再朝聖~
大熱天時都好多人等,等15分鐘先有位~其實鋪面感覺好一般, 張枱黐粒粒, 客人食完野又執唔切, 有種係內地食辣野既感覺~聽講轉左手而家仲用電子單

點左三樣菜

青椒皮蛋

而家既青椒皮蛋其實唔係太食得出有青椒,皮蛋都唔夠香,好似同以前冇D唔同,個辣都仲係唔錯, 好似仲濃味左 (可能味精多左), 食完好想係咁飲水~愈食愈激.....

蒜泥白肉

唔係好OK....同其他食家講既一樣, 一味死辣,無晒麻香, 白肉太實太瘦了,冇咩咬勁~雖然係咁,都仲係有種愈食愈想食既感覺(唔通又係味精?)

酸辣粉 (太辣唔記得影)
仲係好勁酸辣味, 食中辣先麻到個咀都講唔到野~呢樣就同以前分別唔大~麻味十足~

整體來講都唔及以前咁好食了................

推介美食: 青椒皮蛋,蒜泥白肉
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2013-10-02
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2013-10-21
類別 : 日本菜拉麵

星期日途經元朗,經過教育路就諗起朋友話有間拉麵出名係炙燒叉燒,開OPENRICE APP搵到叫焰拉麵就入左去了, LUNCH 左右都幾多人, 岩岩好唔洗等就入得~
座位不算多 叫了一客焰拉麵, 是傳統的豬骨湯底,另一個是加了黑松露醬的黑白焰拉麵~兩客都要了硬麵~+20蚊可以要多客沙律+玉子+汽水仲要泡芙,價錢其實算平了焰拉麵焰拉麵的叉燒真的很大塊, 表面有灸燒過的痕跡,卻沒想像中灸燒的香味,有點失望,不過大塊叉燒加上半肥瘦的肉質總算合格有餘~湯底杰身,豬骨味濃,不過熱度只是一般,拉麵雖然叫了硬, 但好像是豚王的普通度~
黑白焰拉麵其實和焰拉麵基本上一樣,只是多了黑松露醬, 有點菌香,但不特出, 貴$20~建議大家吃回焰拉麵,哈哈~

沙律+玉子沙律份量小,不過套餐來說算OK, 菜及蕃茄也算新鮮, 玉子是一整隻上, 很流心, 蛋味不錯~

在現今拉麵臨立的香港, 焰拉麵不算特出,如果他們的叉燒能夠炙得再出色點, 可能可以殺出一條血路吧!
用餐日期: 2013-10-20
是次消費: 每人約$70 (午餐)