中文 | English
rayrc
我是住在將軍澳的rayrc。我是一名CEO,在上環工作。我最常於上環銅鑼灣將軍澳出沒,最鍾意潮州菜意大利菜法國菜火鍋海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
rayrc  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-10-09
類別 : 日本菜火鍋烏冬

同太太.女兒去 TST hair cut, 之後去左食烏冬.

叫了豚肉鍋, 香腸, 泠烏冬, 天婦羅烏冬

骨膠原湯底豚肉火鍋 - 看似一大鍋豚肉送到,原來豚肉下面墊了很多芽菜、青菜及菇等, 中間就放了骨膠原,
鍋內就是清湯. 清湯一滾便可把在旁的豚肉及菜類一起推入鍋. 但賣相非常吸引, 湯底有骨膠原很清甜.豚肉亦夠肉味.

冷烏冬 - 配溫泉玉子醬汁, 合鴨醬汁, 山芋醬汁, 配溫泉玉子汁食落麵更加滑身及彈牙感覺. 另外2種相比下, 其它2種醬汁較濃味.

陶板香腸 - 香腸連同燒熱上台, 剪開腸後點小小酸甜醬汁, 放入口覺得有咬口及脆皮感覺,腸內肉汁豐富及香口.
配醬後可以食多一點.非常美味.

大蝦天婦羅配稻庭烏冬 - 大蝦表面很吸引,食落不會油, 但蝦肉就一般般. 熱烏冬食落一樣咁軟滑. 女兒自己食晒.

陶板香腸

用餐日期: 2012-10-04
是次消費: 每人約$350

2012-10-08
類別 : 日本菜壽司/刺身

同友人經過見到細細間日本店, 之後入去試一試.
店子得2位師傅, 角色亦是樓面.
我們點了一個火鍋+壽司+魚生餐,另加一客雞泡魚乾.可以飲下啤酒

火鍋
1. 什菜湯底. 湯底加上大量什菜.上算清甜.
2. 黑豚內, 放入窩拖一拖水即食, 肉質夠軟,但欠缺肉味.
3. 店內師傅提意加稻庭烏冬落湯食, 食落覺得烏冬夠彈牙,但不夠滑.

壽司+魚生
什錦壽司表面已平容, 食後亦有此感覺, 可能魚吞拿魚及三交魚不夠油份.
相返食份量小小的魚生拼盤就覺得鮮甜味美

雞泡魚乾

用餐日期: 2012-10-02
是次消費: 每人約$240

2012-10-08
類別 : 意大利菜樓上cafe薄餅適合大夥人慶祝紀念日包場派對

靚女請食飯, 相約到意大利餐廳, 這樓上店都算特別.
裝修很有浪漫氣氛. 上樓店還有二層. 我們坐上層.
點了2個晚餐及一支紅酒.

1. 頭盤

意式拼盤 - 幾片不同味的腸及菜. 香醋加入菜, 非常新鮮
煙三文魚沙律 - 菜很甜.咬落sok sok 聲....好新鮮

2. 湯

大家都要野菌濃湯. 入口已有香濃的菌味.非常香滑

3. 粉/飯

大家同樣點 野菌意大利飯, 食落非常之有咬口. 飯味香濃..又夠煙un

4. 大盤

我食燒羊鞍要5成, 羊鞍送到已聞到肉香味,賣相亦吸引.食落覺得肉身香口及多汁
女士食肉眼扒7成, 同樣賣相當靚.醬汁劃在碟旁.我當然有試一口,食落肉汁夠,牛味重.

5.甜品:

意式奶涷 - 香濃奶味的甜品...香滑

餐份量不會大多,但已足夠令人飽,
中途眼見到其它台有蠔及藍青口.真的想叫一客, 但驚浪費食物.
為有留返下次和太太來試,餐後大家都滿意食物.

意式拼盤

意式拼盤

煙三文魚沙律...

煙三文魚沙律...

野菌濃湯

是次消費: 每人約$560

共有1 人投票

2012-10-05
類別 : 潮州菜中菜館會所

去朋友屋企探訪. 友人介紹到樓下食潮州菜, 話保証 平, 靚, 正! (可能友人預先訂位)

三人行點了幾個正宗潮州菜式, 當中必點的 : 鹵水鵝, 蠔洛, 糖醋麵, 韭菜粿等等

特別要提及是鹵水鵝及糖醋麵, 潮州菜之鹵水鵝, 鹵水汁必需要夠味. 這裡能夠做到 .
另一樣是糖醋麵, 這裡亦要一提. 不是間間潮州菜店舖都有得食, 糖醋麵炸得恰到好處.
加糖加醋後進食.感覺外脆內軟. 非常美味.

真的估不到這個價錢能有這些正宗的潮州菜式shocked
鹵水鵝嫩滑. 份量足夠,  鹵水汁又夠鹹

鹵水鵝嫩滑. 份量足夠, 鹵水汁又夠鹹

韭菜粿非常香口足料, 春卷相比就普通一點

是次消費: 每人約$150

共有1 人投票

2012-10-05
類別 : 法國菜扒房浪漫情調慶祝紀念日

太太早一個星期已訂了位, 今天沒有女兒一起. 可以浪漫一下.

我和太太各人點了一個餐. 頭盤,湯,大盤,最後甜品. 本人把食物及個人意見放上, 太太點的餐就不給意見及相片.

此餐廳最驚喜的原來是裝朱古力雪糕球的碟.以保持冷凍. 令雪糕保持冷凍作用

最後同太太傾得最耐都是圍繞個裝雪糕球的碟.

相信食物是普通. 反而個雪糕碟比較特別...shocked
上下二層

上下二層

花型牛油, 多士好味

花型牛油, 多士好味

鵝肝又厚又香.美中不足是汁放上鵝肝.因而不夠外脆.

鵝肝又厚又香.美中不足是汁放上鵝肝.因而不夠外脆.

周打魚湯, 鮮甜美味,但有點希!

周打魚湯, 鮮甜美味,但有點希!

羊架沒有什麼賣相, 成數有所偏差.食落肉汁夠,肉身夠香.但小小羊味都沒有就差了一點.

正正常常

正正常常