中文 | English
我是germsc。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
germsc  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 西式咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪

一直都好鍾意食Roll嘅rolls同Macarons,今次終於上來寫食評喇hahah~~

女仔都鍾意kawaii少少嘅Macarons嘅其實,所以今次又揀佐動物仔嘅Macarons,15HKD/each,少少貴,無辦法,Macarons都係咁嘅喇...熊仔係朱古力味,豬仔係草莓味,雞仔係檸檬味...不過如果想試吓多種風味嘅話,都幾推薦試下其他味道,黑芝麻味無論係rolls定係Macarons,都好好味,算係呢間店嘅特色口味之一tongue

另外就係rolls啦!26HKD/regular,一般都係食呢個~

最鍾意嘅都係黑芝麻味,D芝麻味真嘅好濃,加埋Dcream都唔會好滯,因爲感覺到Dcream都幾light,唔會好甜。而且冰冰凍凍食起身真係好似虎皮卷咁,但又比虎皮卷好食好多!

另外有個草莓cheese之類嘅口味我哋都share佐嚟食,都好好味,推薦呢兩個味道,不過感覺呢個嘅cheese味唔係好突出,唔似黑芝麻味咁。

最後好飽喇,就一起試佐份frozen yogurt,感覺係average上少少咯,無咩太特別。鍾意食yogurt嘅朋友會鍾意嘅,但佢就唔rolls同Macarons咁值得推薦。

推介美食: 竹炭芝麻味卷蛋,Macarons
用餐日期: 2012-10-16
是次消費: 每人約$50

類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

南丫島呢間豆腐花好出名,所以今次嚟南丫島,都專門搵到去食。

好遠就睇到招牌,少少激動,行埋去排隊買豆腐花食。雖然都幾早,但人已經好多,而且剛好先有一大幫人食完豆腐花準備繼續行山,可想而知佢幾有名喇。

睇到D煲入面嘅豆漿同豆腐花就好想食,而且入秋之後天氣涼少少,所以環境都好舒服,適合買碗豆腐花同frd坐下嚟傾計。

終於等到了,老闆整豆腐花好熟手,次次都係兩咫羹再加半羹,然後淋薑糖漿,金黃嘅薑糖漿睇落真係好吸引!用嘅托盤還是老式嘅個種,好有原始懷舊嘅感覺,好舒服。

坐下來吃豆腐花,第一口直接就滑進個喉嚨了,真係唔話得!好濃嘅豆香味,而且唔甜,所以很清淡很純粹得香味令人覺得真嘅十分享受。薑糖漿嘅薑味唔係好濃所以食起身唔會好沖好辣,arm arm好,所以吹着風食豆腐花,仔傾傾計,真係嘆世界!

一碗豆腐花係10蚊,如果打包拎走就另加1蚊,都見到好多人拎走兩三份豆腐花,估計係因爲實在太香滑了,哈哈。
推介美食: 豆腐花
是次消費: 每人約$10

共有1 人投票

類別 : 港式小食店點心中式糖水

終於行完D山路,一路食嘢過來,都幾飽吓,但呢間茶果店都係讓人眼前一亮。

早前聽過剛剛嚟過南丫島嘅frd介紹呢間,就埋嚟睇吓,真係都好吸引人,於是乎就一樣嚟佐一件,因爲我自己比較鍾意缽仔糕,就又加多件缽仔糕。

缽仔糕:
同早前係深水埗食過嘅坤記有得揮,但坤記稍勝一籌。仁記嘅缽仔糕都好綿好Q又唔會太乾,好好味。不過美中不足嘅就係糖加多佐少少,食晒成個覺得有D甜過頭。

甜花生碎茶果:
D花生好脆好香,好有花生味,茶果嘅皮薄陷足,而且唔會太甜,很合口味。

紅豆餡茶果:
依舊皮薄陷足,而且紅豆蓉好香,磨得好滑但是又食得出紅豆嘅質感,鍾意食紅豆嘅朋友唔好錯過!

眉豆味茶果:
都幾香,比較特別嘅就係佢係鹹嘅。不過我個人鍾意食甜茶果多D,就唔多做評價。

南瓜紅豆味:
同紅豆餡有少少似,但我鍾意呢個嘅皮多D,可能因爲佢有少少包子嘅質感smile

雞屎藤:
一直都鍾意食雞屎藤,但係宜家市面上越來越少呢D傳統嘅小食賣。今次見到都好開心,上面D花生好香脆,不過雞屎藤本身我覺得都是落多佐糖。可以少甜D嘅。

總之,對於鍾意食呢一類型嘅朋友嚟講,係南丫島唔可以錯過ga !

推介美食: 茶果,雞屎藤
自取等候時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$20

類別 : 港式小食店

嚟南丫島點可以唔食金卷D蛋卷?!

行緊見到金卷嘅時候即刻停落嚟,見到做蛋卷嘅機器同埋新做好嘅蛋卷,好大陣香味。問可不可以買一盒椰絲鳳凰同埋肉鬆鳳凰雙拼嘅蛋卷,老闆好爽快咁同意佐。後尾行山行到想have a break嘅時候唸起仲未食蛋卷,就坐落嚟食。圖片就唔記得影,因爲實在太好味。

D蛋卷真係好酥鬆好松化!肉鬆夾得實實嘅,而且分量一點都無偷工減料。真係唔話得!椰絲味嘅style就同肉鬆嘅鹹香唔同,但椰絲亦都好香,又唔會太甜。真係後悔只買了一盒!因爲之前沒試過,所以今次淨係想嘗嘗鮮咁,無想到咁好味。

其實金卷係榕樹灣同索罟灣都有一家分店,後來行到索罟灣又買佐兩盒帶返屋企。順便試食佐佢同樣好招牌嘅白飯魚,就覺得唔係想象中咁好食,而且漲佐價,就無買。總之強烈推薦呢間嘅蛋卷!

TIPS:如果整蛋卷嘅師傅係度嘅話,而你又唔係好想加料,或者鍾意食齋蛋卷多D,可以麻煩佢現場幫你做一盒無餡嘅蛋卷。亦都係十分之好食ga!而且新鮮出爐滾熱辣!
推介美食: 鳳凰蛋卷
自取等候時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$40

類別 : 港式茶餐廳/冰室

南丫島海鮮太貴,作爲學生仔負擔不起亦都無咁大興趣,同frd嚟爬山,從榕樹灣行到索罟灣一路食豆腐花同茶果、缽仔糕D嘢過來,所以都唔係好餓。就是但搵間便少少嘅茶餐廳食少少嘢。

我要嘅係招牌炒飯,35HKD,同frd個雞柳炒烏東同個價錢。

上菜速度還是比較快嘅,而且睇落都唔錯,分量好足。
招牌炒飯

招牌炒飯

炒飯加佐火腿肉同埋叉燒肉嚟炒,蔥花亦都唔少,所以成個飯都好香。不過美中不足嘅就係油佐D,成個碟底都好多油,其實落少D油乾身少少應該都好好食ga~

個frd話烏東都好好食,雞柳整得幾滑嘅,不過都係油太多。

環境嘅話就好唔錯,唔會好似其他酒家咁迫,都幾乾淨,而且我哋到嘅時候唔係好多人,就坐在靠海嘅位置,吹海風食嘢真嘅好享受!
推介美食: 招牌炒飯
是次消費: 每人約$35