中文 | English
mika921
我是mika921。我是一名小女子,在觀塘工作。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
mika921  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-11-26
類別 : 越南菜茶餐廳/冰室粉麵/米線

很久沒有來過梅窩宿營, 星期日是投票日, 原來不少食店關門沒開, 一找之下搵到津津, 沒想到人是那麼多

由於朋友有寵物,只可坐門外兩張桌,其餘可以入室內有冷氣的座位, 叫了星期日限定,蕃茄蟹檬,索價不便宜喔!$63
等左一陣,終於上桌啦!份量好驚人🙈

有肉骨, 肉丸, 蟹肉, 要拆殻🌚

湯底是鮮甜蕃茄, 未致於超濃味, 但食得出是海鮮一同煮的鮮味!抵讚, 其餘部份是普通

整返個近鏡先! 賣相吸引👍🏻👍🏻👍🏻值得一試
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2019-11-24
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2017-12-31
類別 : 法國菜咖啡店甜品/糖水西式糕點

新蒲崗總是給人一種好舊嘅感覺, 除咗考試局, 某米之蓮甜品, 相信大家都唔會特登對呢個地方有好深刻嘅印象! 相反我對這𥚃有一種情意結, 可能係以前都係附近讀書啦☺️近排竟然比我發掘到一間好好食嘅甜品, 所以特登約咗我嘅甜品達人一齊去"食好西"(食好的東西咁解😁)

可能係早來(未到晩市繁忙時間), 暫時未算好多人, 先找個小角落坐下, 便看看餐牌, 我們各自叫了一杯飲品, 梳打 and 咖啡

之後就到我哋頭盤, 本身都好鍾意食軟殼蟹, 所以就叫咗酥炸軟殻蟹配黑松露醬, 一上枱都覺得唔錯!

上面有啲番茄皮乾, 應該都有炸過, 但有少少失望, 感覺好似炸完未停過D油, 有D過油, 如果在乾身D脆D就會好食D
跟住就到主菜, 達人對食好有要求架! 主菜就由佢話事😏叫左法式香酥油鴨脾伴太陽蛋及法包

估唔到好似份早餐咁上桌😂要將隻太陽蛋搞爛佢, D蛋汁慢慢流落隻鴨脾到, 鴨肉好嫩滑, 份量唔多兩個人share啱啱好! 如果配埋法包食就冇咁膩, 旁邊仲有蜜糖, 喜歡鍾意甜食都可以, 得左😜
最後就梗係甜品啦!!! Yeah✌🏻

64%朱古力慕絲配朱古力雪糕, double chocolate 🍫 🍫 朱古力迷之選, 個朱古力唔太甜, 食得出佢個慕絲係層層味道

甜品賣相好少女, 雛菊擺設尤如搽上香水一樣, 錦上添花, 上邊仲有啲餅碎, 豐富左口感, 我對朱古力有好高要求, 呢個絕對係合格之上, 推薦!!!!

另外一個係好出名嘅薑汁梳乎厘, 由於考慮到相機食先後, 會影響食梳乎厘嘅最佳時間, 我哋決定食咗先講😂老老實實個薑汁味唔係好出眾, 要慢慢咀嚼過後after taste先有少少感覺得到, 但個梳乎厘口感比起出面食開D空氣, 確實係有啲唔同, 好似實在D.....

旁邊一樣係有雛菊擺設, 少女心返晒嚟! 旁邊嘅曲奇仲有得外賣另買添! 老細表示係自家手作的, 有誠意有水準的小店買少見少, 有緣經過不妨支持一下, 香港實在不難看見處處也是連鎖食店.......
推介美食: 64%朱古力慕絲配朱古力雪糕
是次消費: 每人約$180

2017-08-03
類別 : 粵菜 (廣東)港式茶餐廳/冰室火鍋

自從冇讀書之後, 已經甚少去新蒲崗, 咁啱有個好耐冇見嘅同學仔搞咗個小型聚會, 咁啱就係約喺以前學校附近, 原來呢個區已經變咗好多啦! 政府合署拆咗, 連以前嘅公園都變成左新商場, 環境變得面目全非了

原來係巴士站旁邊內有乾坤, 晏晝時間會係飯堂, 夜晚搖身一變就變成火鍋飯店!!!

大熱天時打邊爐最啱, 基本上香港人365日都會打邊爐, 哈哈!

環境就一般, 重點係食物, 朋友們都知我唔食牛, 就特別推介我食呢個龍蝦拼盤火鍋, 個湯底竟然係南瓜海鮮湯, 好鬼正, 個套餐仲包埋一碟菜, 符合均衡飲食, 價錢仲要係$198, 夠晒兩個人食wow

其他坊間閒閒地一個湯底都已經$200, 其他有叫牛嘅同學仔, 佢哋都不約而同話啲牛好新鮮, 目視本地牛肉色澤同紋理, 都唔係便宜貨! 正所謂一分錢一分貨

另外有一個要大大推薦, 就係鬼馬墨魚膠, 原來係將啲墨魚膠放係油炸鬼到, 同埋唔使擔心啲油炸鬼會浸淋哂, 因為油炸鬼一放落去就會背向天

另外值得一讚佢哋嘅響鈴係新鮮炸嘅, 所以$32真係交足功課架!

不知不覺食咗三個鐘, 呢度冇限時, 唔會趕人走, 可以慢慢吹下水食下野, 唯一不足就係呢度啲抽風系統唔係強勁, 食食吓有侷促感, 呢排日日都咁熱, 個冷氣開細啲都唔得掂XDDDD
總括來講, 唔好拎任食火鍋做標準, 俾多少少食返啲高質嘅嘢食, 斷估冇人鍾意劣食掛
推介美食: 海鮮拼盤
用餐日期: 2017-07-03
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2017-01-15
類別 : 日本菜壽司/刺身廚師發辦

手慢撲唔到咩68,98蚊機票, 呢到真係可以填補番心靈上的若有錯失, 唔駛等特價機票都食得到日本好味道, 真係太好了! 其實有個祟日的吃貨朋友約我來, 要不我每次經過旺角也不知道佢既存在啦~就真的地點不是難搵, 只是不顯眼, 行過左都不為意而已

剛好上來的時間是lunch hour, 原來佢地晚市有omakase, 即係廚師發辦, 有平至600, 到1000+任君選擇

午餐餐牌也不失禮, 超過十款可選~花多眼亂, 每個套餐都包埋蓮藕前菜, 沙津, 茶碗蒸同麵鼓湯

我喜愛的茶碗蒸, 入面加入了上湯, 蛋蒸得剛剛好, 幼滑不鞋口, 絕對唔係街邊連鎖店出品! 好吃~

沙津亦不錯, 新鮮可口

唯一係麵鼓湯偏咸左少少, 本身食野食得比較淡口, 朋友反而覺得幾夠味

嘩嘩嘩, 鳗魚山!!! 將一條長長鳗魚變成小小一塊, 堆砌而成的鳗魚飯, 鳗魚色澤分明, 而且目測到應該幾肥美~

先吃一口鳗魚, 胞美肉嫩, 連同鳗魚上燒汁, 簡直完美~連埋蛋絲一齊食, 更加減低油膩感, 飯用上日本正宗珍珠米, 可以話係相當出色, 係日本閒閒地食個鳗魚飯都要花上2千幾YEN, 仲要唔連餐+唔保證好食, 好食既野貴少少都值得花, 唔好食既野俾多一蚊都唔值, 以性價比來講算得上超值! 呢個weekend lunch簡直令我消除平日工作的煩惱, 常言道, 食物可以醫治心靈, 美味食物更加是相得益彰, 錦上添花

朋友的金槍魚腩飯, 賣相看似平平無奇, 吃過金槍魚腩後, 才知道愈簡單的愈考起廚師的功夫, 實為驚喜萬分呢個隱世地方, 我一定會再來, 人生第一次omakase想必會在這地好好品嘗
推介美食: 鳗魚飯
用餐日期: 2017-01-07
是次消費: 每人約$180 (午餐)

2017-01-15
類別 : 多國菜酒吧甜品/糖水雪糕/乳酪

女生嗜愛甜, 相信沒人反對~2017年的第一日出街, 除左出街行個大運, 仲為肚子搵來好睇又好食既野慰勞下佢(嘻嘻 smile ~相約左幾個閨密好友一同係旺角食好野! 有人提議tea time不如搵個地方坐低食件cake傾下計咁話, 誤打誤撞搵到Doux, 當日時間尚早, 人不算太多, 大有可能前一日人們玩得盡慶, 仍與周公作樂中, hahaha.............

環境很開揚, 顏色主要用黑白兩色, 夠簡潔, 開放式bar table,  中間有一張大既橢圓形桌, 岩哂一大班朋友, 桌上放滿了不同的手工啤酒, 店員就說餐牌上有些款式是cross-over手工啤酒而成, 安排坐下接過餐牌後, 眼晴一直離不開餐牌上面甜品的精緻造型

我自已就心儀蜜桃bb同小蜜蜂, hehehe......細問之下, 呢兩個係舊餐牌保留下來的, 其餘係新出品~

嘩....我的蜜桃bb~ Ruby Peach, 好似花一般的美麗~伴碟的佈置令人賞心奪目, 睇得出佢地有花心思係甜品上面, 要知道色香味俱全, 食物的賣相同香味比味道往往早一步令食客心內有數, 「相機食先」年代, 賣相的確不能馬虎~

外面有層微脆的朱古力, 之後係幼滑的蜜桃慕絲, 甜而不膩, 仲有蜜桃流心jelly, 酸酸甜甜, 保留蜜桃bb係有原因的balloon

最後到我的嗡嗡嗡~Honey Comb~檸蜜芝士慕絲配以份子料理整成既意式沙冰, 一軟一硬, 再加埋隻搶眼既小蜜蜂, 真係未食已經加哂分~檸蜜芝士慕絲, 檸檬味比蜜糖味更出眾

結果俾我地成班人食哂, 唯獨食剩小蜜蜂, 真係唔忍心食左佢落肚到~而且舒適既環境, 令用餐及聊天更為滿意! 有機會下次會試下螺絲朱古力, 聽聞也是熱門款式之一呢~
推介美食: Ruby Peach, Honey Comb
用餐日期: 2017-01-02
是次消費: 每人約$100 (下午茶)