中文 | English
我是住在旺角的2515。我是一名文員,在太子工作。我最常於尖沙咀旺角深水埗出沒,最鍾意港式泰國菜日本菜大牌檔露天茶座私房菜火鍋大閘蟹海鮮
食評會員 1次成為首位寫食評會員
2515  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-01-08
類別 : 港式大牌檔適合大夥人

近期天氣咁凍食乜最好,當然係打邊爐啦,如果加埋我至愛嘅海鮮就Perfect喇.一諗起食海鮮首選增輝貪佢多新奇選擇,打電話問吓有冇得打邊爐再訂埋位.真係估佢唔到係用炭爐打邊爐 太耐冇見喇重要用舊式尖頂嘅炭爐真有風味,因今次主打海鮮所以用清湯底,當然要食象拔蚌啦十分爽甜,有大大隻九節蝦肉質彈牙,另叫了小見嘅游水墨魚同我見到未見過游水 水晶蟹,蟹肉結實甜美,原本想再叫好似條魚咁大嘅瀨尿蝦,但叫咗大多嘢為有等下次啦.

水晶蟹

水晶蟹

游水墨魚

游水墨魚

用餐日期: 2015-01-02

2012-08-29
類別 : 中東菜懷舊老店海鮮咖喱

心血來潮好想食蟹又想食咖喱,所以嚟買外賣咖喱蟹配薄餅,餐牌寫時價,
咁即係幾多呢?價都唔報就入單.嘩嘩嘩! 原來$400好貴囉.唉! 心諗算啦
只要好食又唔係經常食.
真係唔食由至可,一食把幾火huffy4百蚊食隻水到唔水嘅肉蟹,
蟹鉗D肉無咗1/2,蟹身唔覺有肉,早知唔配薄餅,配飯啦,可以飽Dhuffy
一路食一路覺揾笨
水到唔水嘅咖喱肉蟹

水到唔水嘅咖喱肉蟹

2012-08-29
同屋企人北上覓食,我哋多數嚟東寶,佢不只打邊爐重有多款刺身,
生蠔,好衛生唔怕肚仔痛.
頭盤叫咗法國生蠔好鮮甜加上海水味基本唔需要加任何醬料,
帶子海膽配蟹子,好精緻.
青瓜配芥未墨魚粒,好清新
梨子沙律,清甜沙律醬不太濃
亞拉斯加長腳蟹,肉質實,唔會有押味
象拔蚌配藍天使蝦, 鮑魚刺身,夠爽甜
三文魚刺身好肥美
火鍋底我哋選咗2款花膠魚翅煲雞同冬瓜盅
必食嘅牛佢哋都有好多款,質數都好高
響鈴同魚皮係自家即炸勁香脆
另再叫花竹蝦,雲吞,鮮鵝腸,珊瑚蚌等等

價錢俾香港平,但質數一定高過香港好多,服務員全都好有禮貌,勤力
梨子沙律

亞拉斯加長腳蟹

共有1 人投票

2012-11-22
類別 : 港式素食

聽講此店素菜水準不錯,今日就試下
睇menu已被精美相片吸引,不同一般素菜,選擇好多
點咗南瓜素翅 味道不錯,如果可做得滑啲口感更好
蛇羹 味道同真嘅差不多

羅漢齋炒麵

羅漢齋炒麵

2012-11-20
類別 : 法國菜

行經荃灣有啲肚餓,頭痛食乜好,見到有間法國小廚就入去試吓!
叫咗個晚餐,間餐廳啲冷氣勁大,等緊時侍應見我左望右望,問我就未
覺凍就幫我轉位,但轉咗都係咁凍我都唔好意思出聲,之後佢留意到我
重覺凍又同我安排坐另一張枱,重俾咗杯熱水我.嘩!好細心呀.
熱辣辣嘅麵包加南瓜湯,又滑又甜,暖哂
頭盤燒帶子,帶子新鮮燒得啱啱好一啲都唔乾
再嚟燒帶子沙律
主菜焗羊架7成熟,分量不少,羊架邊加咗香草焗,焗出嚟外脆內嫩
甜品芝士蛋糕,細細件芝士味適中不錯

當日所見幾多食客點選鹹豬手,下次可試一試

地方需細,但食物質數ok,重有個小小海鮮Bar(但唔覺有客叫)
服務唔駛講啦,一流
是次消費: 每人約$200