我是 2515
訊息
正顯示第 110 篇(共 11 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
香港
x
全部刪除
2015-01-02
JAN 15

近期天氣咁凍食乜最好,當然係打邊爐啦,如果加埋我至愛嘅海鮮就Perfect喇.一諗起食海鮮首選增輝貪佢多新奇選擇,打電話問吓有冇得打邊爐再訂埋位.真係估佢唔到係用炭爐打邊爐 太耐冇見喇重要用舊式尖頂嘅炭爐真有風味,因今次主打海鮮所以用清湯底,當然要食象拔蚌啦十分爽甜,有大大隻九節蝦肉質彈牙,另叫了小見嘅游水墨魚同我見到未見過游水 水晶蟹,蟹肉結實甜美,原本想再叫好似條魚咁大嘅瀨尿蝦,但叫咗大多嘢為有等下次啦.
NOV 12

聽講此店素菜水準不錯,今日就試下 睇menu已被精美相片吸引,不同一般素菜,選擇好多 點咗南瓜素翅 味道不錯,如果可做得滑啲口感更好 蛇羹 味道同真嘅差不多 冷盤 鵝肝 味道遍咸口感似上海素雞 菠蘿咕嚕鱔 甜酸適中鱔條炸醬不太厚食落口感較實 羅漢齋炒麵 好多什菇但冇乜味 正體嚟講不錯
是次消費
每人約$200
NOV 12

行經荃灣有啲肚餓,頭痛食乜好,見到有間法國小廚就入去試吓! 叫咗個晚餐,間餐廳啲冷氣勁大,等緊時侍應見我左望右望,問我就未 覺凍就幫我轉位,但轉咗都係咁凍我都唔好意思出聲,之後佢留意到我 重覺凍又同我安排坐另一張枱,重俾咗杯熱水我.嘩!好細心呀. 熱辣辣嘅麵包加南瓜湯,又滑又甜,暖哂 頭盤燒帶子,帶子新鮮燒得啱啱好一啲都唔乾 再嚟燒帶子沙律 主菜焗羊架7成熟,分量不少,羊架邊加咗香草焗,焗出嚟外脆內嫩 甜品芝士蛋糕,細細件芝士味適中不錯 當日所見幾多食客點選鹹豬手,下次可試一試 地方需細,但食物質...
1 推介
maywong0305
NOV 12

朋友介紹話坐得舒服有得食又可坐耐啲傾偈 一去見到啲坐位好誇張,每張都唔同,奇怪餐廳有D怪味 安排坐雙人car位,椅背好高又窄,好有壓迫感 諗住叫菜等咗幾分鐘都唔見人,要行出去先揾到人 什菜湯,冇什菜只得咸味差個茶餐廳 三文魚扒配沙律,海鮮唔新鮮肉質"梅" 朋友叫肉眼扒6成熟,上枱見起碼8-9成熟柴皮一樣,好乾 叫餐飲又要行出去揾人 走啦,落街要再食雲吞麵huffy
NOV 12

今日有朋友生日揾咗哩度,order咗 醉雞 , 肴肉 , 雞絲粉皮 , 海蜇皮 , 齊菜桂魚片 , 宮保蝦仁 回鍋肉 , 咕嚕雞 , 火腿津白 , 獅子頭 , 蔥爆羊肉 , 賽螃蟹 酸辣湯 , 小籠包 , 上海粗炒等 續一介紹喇,因每道菜都勁淡,除咗火腿津白正常 環境其實不錯,但衛生同服務只較差 侍應攞碟餸嚟,我地話冇叫到,佢就好惡話(冇叫? 係你地叫過喎,我點會錯呀!) 我地俾張顧客食品記錄紙佢睇先信,重一句sorry都唔講就走咗去,乜人嚟嫁!
NOV 12

叫咗過2人套餐另加個唔知乜豆腐同豆沙鍋餅 咕嚕素球 酸甜適中 串燒 口感幾似真串燒 什菌西蘭花 正常 唔記得乜素翅 味道可以 個豆腐就毫毛特別只係將百福豆腐切薄片加汁 豆沙鍋餅 不太甜 為一最問題係上菜太急喇,差不多同一時間到哂, 本身已不太熱,凍小小過芡就杰哂
AUG 12

心血來潮好想食蟹又想食咖喱,所以嚟買外賣咖喱蟹配薄餅,餐牌寫時價, 咁即係幾多呢?價都唔報就入單.嘩嘩嘩! 原來$400好貴囉.唉! 心諗算啦 只要好食又唔係經常食. 真係唔食由至可,一食把幾火huffy4百蚊食隻水到唔水嘅肉蟹, 蟹鉗D肉無咗1/2,蟹身唔覺有肉,早知唔配薄餅,配飯啦,可以飽Dhuffy 一路食一路覺揾笨
AUG 12

每次得2-3人食晚飯,多數都嚟哩度,貪佢價錢OK又唔駛煩 我最鍾意蕃茄湯底,以價錢計選擇算多每款細細碟好衛生, 但非常唔環保用太多保鮮紙喇,海鮮通常有3款,魚/蜆/草蝦或瀨尿蝦, 肥牛同豚肉都不錯,飲品有多款罐装我就多選東瓜茶打邊爐熱氣嘛! 公仔麵同福麵都係原包唔怕鋪嘢塵,最後嘅甜品有雪糕同雪條 限食2個鐘其實幾都急要專心D食,唔好掛住傾偈. 每次去一定要訂位,除非你好早6-7點啦,如果唔係有排等嫁.
1 推介
waiwai0905
AUG 12

好寫意嘅環景坐係沙灘上對住海景同青馬橋成個人輕鬆哂 香腸拼盤一次可試幾款但分別不大,烤豬手好香脆一定要試 羊架好有肉汁,另一定要叫嘅德國黑/白啤酒 如果想坐沙灘位一定要預早訂枱
AUG 12

較中式嘅自助餐粉絲蒸扇貝味道不錯,蒸魚一般,燒牛扒好乾 三文魚肥美,蟹腳用小杯裝住幾精美,中湯好正, 冇生蠔但有焗蠔及炸蠔,焗蠔可不食,炸蠔不錯 靑口一般,凍蝦幾好,小龍蝦仔就過份咸 甜品選擇多味道好好不會過份甜 多種自助飲品 整體好一般
Top