中文 | English
cestfacile
我是住在半山的cestfacile。我是一名市儈既商人,在銅鑼灣工作。我最常於尖沙咀出沒,最鍾意農家菜葡國菜意大利菜Clubbing朱古力/糖果店扒房自助餐咖喱海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
cestfacile  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-09-21
類別 : 日本菜鐵板燒壽司/刺身

很久沒有來了, 今天的感覺簡直是間全新餐廳。
無敵海景不過陰晴不定

無敵海景不過陰晴不定

應該有6年了, 尖沙咀工作的緣故所以經常來The One,
最初是星級餐廳, 大廚長谷川離世後好像沒有靈魂一般, 之前連服務也是馬馬虎虎, 直到今天海賀確實讓人眼前一亮。

除了一位老鐵板師傅外, 一切面孔都是全新, 我問副經理發生什麼事: 原來ICC101田舍家的總廚親自過來座陣, 只一個禮拜時間。
那來得正好, 真的要試試……
如果你覺得刺身壽司都如此, 你必須試試這裡的刺身壽司

如果你覺得刺身壽司都如此, 你必須試試這裡的刺身壽司

這大廚絕不欺場, 我的刺身定食比之前大廚長谷川更要仔細, 我仔細的意思當然是細心安排, 材料新鮮固然是個Must,
認真程度有過之而無不及; 為什麼要用北海道的帶子, 為何用冰水處理帶子, 用什麼溫度放多久什麼效果, 解釋得詳盡, 每一款刺身的調味甚至烹調方法他一一娓娓道來, 其實我也只是吃個Lunch而已, 有點受寵若驚。
我覺得最精妙的是吞拿魚近拖羅位置, 肥瘦適中, 鹹淡適宜, 為了此定食值得一來。
牠吃粟米我吃豬, 超好吃而且CP高

牠吃粟米我吃豬, 超好吃而且CP高

我的同事Order了一個叫白金豚的定食, 偷吃一口非常鬆化而且不油膩, 油脂分佈很體貼, 當然不是豬自己體貼, 是養殖場負責人的功勞。
原來來自岩手県的白金豚吃日本粟米大的, 難怪味道帶甜而且質感富層次, 不得不提的是此定食只需$220,
市道不景原來也造就了食神!

已經6年了, 那鐵板老師傅竟然認得出是我, 還叫我下次到銀座要試試日本的海賀, 可惜我剛剛也是從日本回港, 下次有機會一定去東京走走!
無敵曼克頓景

無敵曼克頓景

推介美食: 白金豚定食, 特上刺身定食
堂食等位時間: 6 分鐘
用餐日期: 2019-09-19
是次消費: 每人約$280 (午餐)

2018-11-05
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身串燒

就快Halloween放自己半天假, 同4個 friend一齊食個豪LUNCH!!

因為朋友遲到搞到兩點半先有得食﹐原來呢間野 2點後set lunch 有85折like, 出面重好大塊牌話刺身半價like
唔知做幾耐

唔知做幾耐

﹐加上門口個妹妹好有禮貌
halloween有波派﹐ 全場橙色﹐ key point 係個reception 好hard sell

﹐咩包埋湯+沙律+前菜+野飲 ~ 唔入唔得啦lol

我地叫左兩個 lunch, 一個角切魚生飯﹐ 一個係燒三文魚。

有件好有趣既事要分享一下﹕   三文魚真人係靚過上鏡好多, MENU張相好似一舊炭 dislike
魚生飯係必叫之選﹕
新鮮程度加份量同價錢絕對唔合比例﹗

新鮮程度加份量同價錢絕對唔合比例﹗

超多魚﹐而且並唔係粗製濫造, 新鮮程度加份量同價錢絕對唔合比例﹗like唔怪得台台都有碗  燒三文魚靚就靚﹐但好似細舊左DDdislike﹐ 我偷左一忽尼食﹐ 好香脆塊皮

因為三文魚同甜蝦半價所以我friend就切個刺身拼盤﹐ 成個盤就等於打個7折喇﹗
三文魚﹐甜蝦刺身半價

三文魚﹐甜蝦刺身半價

因為呢間野係日本直送魚唔係冰到變殭屍果D, 所以好甜而且質感比較實靜﹐ 爽口彈牙好幸福﹗like

有魚梗要開支酒先安樂﹐ 我地特別揀左沖縄特產菠蘿泡盛,
無添加

無添加

泡盛係硬野加上菠蘿味道竟然係容易入口, 望望標籤原來無加糖balloon
無糖新感受

無糖新感受

﹐即係菠蘿原始既甜味就咁簡單。呢支酒值得一試﹐ 因為平時D所謂果酒都好鬼甜﹐ 呢支無添加甜尼甜去都係菠蘿甜﹐ 健康好多。

正所謂弊加火飲多左﹐ 開完一盆又一盆﹐ 又金目鯛又油甘又螺﹐
新鮮爽甜

新鮮爽甜

雖然好味爽口但係埋單真係知味道﹗ 最後重玩埋火真係唔得惦﹐ 原來呢隻螺燒係好食過刺身wor
原來呢隻螺燒係好食過刺身

原來呢隻螺燒係好食過刺身

, 味道濃好多而且有陣烤過既香味﹐ 唔錯唔錯送酒一流﹗

坐下坐下坐到人地都放break﹐ 跟住有friend亂入又加野﹕ 經理介紹最新秋季既甲羅燒﹐
越邪惡越高分

越邪惡越高分

又松葉蟹肉又蟹糕又蟹籽又鵪鶉蛋堅係三高之選﹐越邪惡越高分就係呢D﹗excited 刮穿個蟹殼都未夠飽﹐ 唯有叫多兩杯啤酒﹐綠茶加啤酒普通喇
綠茶啤酒味道麻麻﹐ 但sapporo買一送一$52蚊係底到爛晒﹗

﹐ 不過普通殺破狼(sapporo)買一送一$52蚊係底到爛晒﹗
包飯包前菜有湯有沙律有野飲重有85折

包飯包前菜有湯有沙律有野飲重有85折

推介美食: 燒三文魚, 菠蘿泡盛, 角切魚生飯, 刺身拼盤, 底食版刺身拼盤, 甲羅燒
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-10-30

2014-02-24
類別 : 滬菜 (上海)京川滬中菜館咪嘥嘢食店適合大夥人

食物質素普通, 但係好好坐同埋地方非常乾淨。
我friend叫左好多野, 得果兩個日其實食唔晒:
烤鴨, 牡丹蝦仁, 小籠包, 扣肉年糕 (好食!) , 紅豆燒餅, 甜品。
先講頭盆不明白為什麼有士多啤利 (?)

烤鴨上碟賣相100分我鐘意, 但唔夠肥有太乾身既感覺, 但肉味濃要讚好,

牡丹蝦仁太淡無鍋氣,

小籠包皮厚但豬肉好新鮮, 熱辣辣好食!

扣肉年糕雖然肥但肉香四溢, 年糕煙韌,

紅豆燒餅做得不錯不過芝麻太多,

最後既小鳥甜品不夠精緻但用鳥籠present出來有心思, 如果有聲係個籠底, 支支聲都幾過癮~
堂食等位時間: 25 分鐘

2014-02-24
類別 : 日本菜拉麵海鮮

呢個地方其實成日尼, 其實幾間拉麵都有幫襯開, 今次係BISHAMON。

其實幾好食, 但唔會好高分, 因為食完真係有少許口乾, 但未幫襯已經受熱情服務所感動, 被拉到這邊了!

湯非常濃但太鹹, 份量其實無眼見禁多, 因為好多芽菜, 剛好平衡太鹹既問題。筍爽口粟米甜, 肉太韌, 雞蛋流心, 正! 整體屬普通之作。
堂食等位時間: 0 分鐘

2014-02-19
類別 : 西式咖啡店麵包店

還不知道原來新世紀廣場完全變了陣, 走在ground floor 的時候還以為商場裝修中, 原來已經9成開業。走到商場的盡頭, 在哪裡見過? 原來係雜誌見過…
某電視台在訪問呢。

八下先

等記者朋友影完相, 終於可以買來試試: 新年流流梗要買翻D應節野, 大吉同馬年吉祥物: 馬一隻。每每見到漂亮的東西, 都覺得糖衣背後不會有好東西, 今次跌眼鏡了。

糖皮薄薄的, 吃下去才知道不是硬崩崩的糖皮, 是薄薄一片的朱古力, 裡面是天然清香的香橙朱古力慕絲, 上網查一下原來此蛋糕採用了slow cook技術, 4小時的slow cook採集新奇士橙精華再混入法國朱古力, 無敵。再查一查, 原來大廚是前六本木Grand Hyatt的總廚, 失覺晒 =)

馬仔原來是榛子朱古力, 亦是法國Valrhona加上新鮮雲尼拿慕絲做出來的蛋糕, 就襯師傅係度直接問埋喇, 師傅完全沒架子地仔細解答: 要慕絲滑必定要控制溫度和過程的次序, 要慢慢加熱再冰鎮, 後慢慢用人手不斷攪拌半小時, 太快太慢都不行。
這麼講究的做功, 出來的效果是否真的與別不同? 入口滑得厲害, 這感覺真的前所未有, 雲尼拿香跟一般餅店用的化學精華油截然不同。 腦內即時彈出一個問題: 新年別注版, 過左年點算??? 即刻問問店員, 原來此蛋糕就是他們的Allegretto, 連大吉也有” 正常” 版, 可以放心享用。
現在麵包還買二送一, 要下次了。
題外話/補充資料:
the floor is a bit too greasy